[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 19. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


18. Jul 2000 17:26 (GMT+01:00)

Najnovije istraživanje "Mark plana" pokazalo

Miloševiću veruje 13,7 odsto građana

Opozicija zajedno osvojila bi 32 odsto glasova, SPS, JUL i SRS zajedno tek 9,5 odsto

BEOGRAD (Beta) - Jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević je političar od najvećeg poverenja među građanima SRJ, a na predstojećim izborima zajednička lista opozicionih partija u Srbiji ubedljivo bi pobedila vladajuću koaliciju, pokazalo je ispitivanje javnog mnjenja agencije "Mark plan".

Istraživanje je sprovedeno anketom od 5. do 18. juna na uzorku od 2.348 punoletnih građana u 47 opština u SRJ. Anketirano je 1.932 ljudi u Srbiji i 416 u Crnoj Gori.

Više od jedne trećine anketiranih u SRJ, 39,5 odsto, reklo je da ne veruje nijednom političaru, dok je Slobodanu Miloševiću poverenje ukazalo 13,7 odsto. Sledeći na listi popularnosti političara na nivou SRJ je predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković sa 6,3 odsto glasova podrške. Iza njega su crnogorski predsednik Milo Đukanović koga podržava 4,9 odsto, predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica sa 3,8 odsto i lideri Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke Zoran Đinđić i Vojislav Šešelj.

Među anketiranima u Srbiji, Milošević je dobio 14,2 odsto glasova podrške, Vuk Drašković 7,6, a Vojislav Koštunica 4,6 odsto, dok je svaki četvrti ispitanik u Crnoj Gori rekao da podržava Mila Đukanovića, a Slobodana Miloševića svaki deseti.

U analizi istraživanja, "Mark plan" navodi da je rejting predsednika SRJ u javnosti u porastu i da je na nivou od marta prošle godine. Prema ranijim istraživanjima iste agencije, u septembru prošle godine poverenje u Miloševića iskazalo je 7,2 odsto birača, a u februaru ove godine 11,8 odsto.
Agencija, međutim, konstatuje da je Miloševićev rejting "još daleko" od nivoa iz marta 1996. godine, kada je imao podršku 30 odsto anketiranih.

Ukoliko bi najveće opozicione partije u Srbiji zajedno nastupile na predstojećim parlamentarnim izborima, osvojile bi 32 odsto glasova, dok bi sadašnja vladajuća koalicija Socijalističke partije Srbije (SPS), Jugoslovenske levice (JUL) i Srpske radikalne stranke (SRS) dobile 9,5 odsto.

Prema istraživanju Mark-plana, SPS i JUL osvojile bi više glasova kada bi na izborima nastupili bez radikala, odnosno 14,3 odsto.
Istraživanje je takođe pokazalo da bi Savez za promene, ukoliko bi samostalno nastupio na izborima, osvojio 18,2 odsto glasova.
Socijalistička partija Srbije, prema istraživanju, pojedinačno je najjača partija, budući da je 17,6 odsto ispitanika reklo da bi glasalo za tu partiju, ukoliko bi sama nastupila na izborima.

SPO ima podršku 11,5 odsto, DS 8,3, Demokratska stranka Srbije 7,8, Srpska radikalna stranka 4,4, Građanski savez Srbije 3,3 odsto, a JUL 2,4 odsto.


vesti po rubrikama

^društvo

17:23h Otpor o akcijama na teritoriji cele Srbije
17:26h Miloševiću veruje 13,7 odsto građana
17:27h Evropski gradovi pomažu demokratskim gradovima u Srbiji
17:35h Finski arhiepiskop u poseti Šumadiji
17:42h Autobus zvani "pentreksil"
17:52h Na Kosovu ne smeju suditi samo Albanci
17:54h Zabranjen rad Novog sindikata zdravstva
17:55h

Nišlije muče muku sa zapušenim kanalizacijama

23:25h U Skupštini Srbije zakletvu položilo 149 sudija
     


     


FastCounter by LinkExchange