[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 18. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


17. Jul 2000 20:17 (GMT+01:00)

Socijalisti na konferenciji povodom 10 godina stranke u najjačem sastavu

O našim delima sudiće narod!

"Milošević postao simbol ravnopravnosti među zemljama i otpora neokolonijalizmu". Tomić: Dobro se zna kome pripada ulica. Na novim izborima tražićemo novu podršku građana

BEOGRAD - Ono što smo doživeli za ovih deset godina postojanja, mnogim partijama je potrebno nekoliko decenija. To je i najbolji dokaz da naša partija radi u interesu naroda - rekao je predsednik Veća republika Milomir Minić.

Na svečanoj konferenciji za novinare povodom deset godina SPS-a bili su i generalni sekretar partije Gorica Gajević, ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović, predsednik Vlade Srbije Mirko Marjanović, predsednik Skupštine Srbije Dragan Tomić, član IO GO SPS-a Nikola Šainović i direktor Direkcije za obnovu i izgradnju Milutin Mrkonjić.

Nema kulta ličnosti

Gorica Gajević: "Iako nam godi što je Slobodan Milošević najpopularniji član naše partije i što je njegova popularnost veća od popularnosti partije, moram da kažem da u našoj partiji nema kulta njegove ličnosti".
Milomir Minić: "Snaga SPS-a jeste u programu, u masovnom članstvu, a naročito u Slobodanu Miloševiću".
Mirko Marjanović: "Najveći pečat aktivnosti naše partije dao je Slobodan Milošević. On je dao i ogroman značaj i za sveopštu situaciju".

Novinari vole apstrakciju

Na naše pitanje da li će rukovodstvo SRJ prihvatiti eventualno otcepljenje Crne Gore i kako bi se onda zvala država koju bi činile Vojvodina i Srbija, Minić je rekao: "Ustavnim promenama biće izražena volja građana da potvrdi SRJ. Što se tiče novog naziva države, ne znam šta da vam odgovorim..." Nije mogao da dovrši odgovor jer ga je prekinuo Šainović koji je bio "nešto konkretniji": "Molim vas lepo, to su sve hipotetička pitanja u kojima manjka volja građana. Kao da se narod ništa ne pita. Na hipotetička pitanja nema smisla odgovoriti. Oni koji govore o otcepljenju, govore o otcepljenju i to vam je to". Pitanje je, vidno, iznerviralo i Mrkonjića: "Vidim da vas novinare više zanimaju apstraktna pitanja a ne konkretna". Potom su novinari, za svako postavljeno pitanje, govorili da je "apstraktno".

Članovi najužeg rukovodstva SPS-a izjavili su da su ponosni na desetogodišnje rezultate svoje partije, na čelu s predsednikom SRJ Slobodanom Miloševićem. Miloševićevu politiku ocenili su kao mudru, a za njegovo delo još rekli da je "nesumnjivo najveći autoritet u zemlji", da je za poslednjih deset godina postao "simbol ravnopravnosti među zemljama i otpora neokolonijalizmu".

- Naša partija hrabro je preuzela i nosi odgovornost vladajuće partije za sudbinu svog naroda. Interes našeg naroda je uvek ispred i iza nas. Uspeli smo da odbranimo slobodu i nezavisnost naše zemlje. Suprotstavili smo se svetskom hegemonizmu i time probudili svest čovečanstva. Uspeli smo i da sačuvamo Srbiju i Jugoslaviju kao multietničku državu - rekla je Gorica Gajević.

Dragan Tomić je rekao da je razvoj višestranačkog parlamentarizma kod nas vezan za deset godina SPS-a.
- O našim delima sudiće narod! Odgovornim partijama pripada rad u parlamentu, a dobro znate kome pripada ulica. Zato naša partija nema razloga da se boji izbora, i na novim izborima tražiće novu podršku građana - zaključio je Tomić.

Za Živadina Jovanovića, program SPS-a je "program prava iznad sile koji jača istinom".
-Širenje ideja mira i progresa protiv ideje unipolarizma i hijerarhije. Zbog toga smo stekli mnoge partnere svuda u svetu. Danas sarađujemo s više od 166 zemalja sveta - tvrdi Jovanović.
Mirko Marjanović je podsetio da je naša zemlja već više od deset godina pod sankcijama.

- Zato je ključni zadatak naše vlade opredeljenje za modernu i tržišnu privredu. Novi projekti daju veliki impuls obnovi i razvoju naše zemlje. Do kraja godine, ili početkom sledeće, nivo proizvodnje biće kao onaj iz 1998 - uveren je premijer.

Obezbeđenje

Ulaz u zgradu GO SPS-a, pored standardnog obezbeđenja, "pazili" su i pripadnici MUP-a Srbije. I u holu, kao i na samom spratu gde se održavaju konferencije za novinare, bilo je većeg obezbeđenja nego ikad. Zanimljivo je je da je, dok su se liftom vozili Dragan Tomić i Mirko Marjanović, veliki broj pripadnika njihovog obezbeđenja trčao stepenicama, kako su sami rekli - za svaki slučaj.

Milutin Mrkonjić je objasnio da je najveći motiv građevinara želja da se obnovi sve što je porušeno tokom agresije, "a ne novac".
- Time su dali veliku podršku Slobodanu Miloševiću. Sad nam predstoji najveći projekt, a to su 100.000 stanova za mlade. Polovina stanova biće namenjena mladim građanima naše zemlje, dok će druga polovina biti namenjena vojsci i policiji - pojasnio je Mrkonjić.
Milomir Minić je rekao da su najnovije promene Ustava naišle na veliku podršku u narodu.

- Ove promene donete su da bi sve funkcionere birao narod, a ne da budu birani po ključu. Ovakvom podrškom naroda za ustavne promene i mi socijalisti imamo tu podršku, a time i budućnost - izjavio je Minić.

Na pitanje kad će biti donet zakon protiv terorizma, Nikola Šainović je rekao da Savezna vlada radi na njegovoj finalizaciji, i da će uskoro biti pred saveznim parlamentom.

V. ĐORĐEVIĆ


vesti po rubrikama

^politika

17:19h Everts ubeđuje Srbe da izađu na izbore
17:36h

Crna Gora traži isti status u UN kao i Srbija

17:37h Bulatović ne može da kontroliše SNP
17:40h U selu Pomazatin kod Kosova Polja: Srušena crkva Sveti Ilija
17:42h Batić: Čekamo zakon o saveznim izborima
17:43h Koštunicu za predsednika
17:44h Kontakt grupa udovoljava šiptarskim zahtevima
17:45h Predrag Marković: Opozicija mora da se obaveže na promene
17:46h Šiptari u Kosovskoj Mitrovici traže "čišćenje" grada
17:48h Kušner otvoreno brani Šiptare
17:51h Vraća se život u Prilužje
17:53h Ko je ovaj čovek: Petar Treći Karađorđević (Mali Pera)
18:16h Centar prestonice bez Radio Indeksa
18:45h Posle godinu dana od proterivanja 5.000 Srba i Roma iz Vučitrna
20:08h "Glas" istražuje: Da li je započeo rasplet u federalnoj krizi
20:18h Socijalisti na konferenciji povodom 10 godina stranke u najjačem sastavu
23:18h Srbi blokirali je stanicu policije Unmika u severnom delu Kosovske Mitrovice
23:20h Mirko Marjanović primio Nikolaja Riškova
23:22h Ivan Marković: Mediji su slobodni
     


     


FastCounter by LinkExchange