[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 18. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


17. Jul 2000 20:12 (GMT+01:00)

Dr Milan Kovačević o "beloj listi" EU

Unutrašnje sankcije - sulud potez

BEOGRAD - Umesto kritike " bele liste" nadležni bi trebalo da podstiču domaća preduzeća da se u nju uključe, komentariše za " Glas" dr Milan Kovačević ekspert za strana ulaganja saopštenje Savezne vlade, koja je najavila " neophodnost da se pooštri kontrola poslovanja svih privrednih subjekata u našoj zemlji koji su obavezni da u svom poslovanju dosledno primenjuju zakone SRJ", odnosno koja je drugim rečima najavila unutrašnju kontrolu nad onima koji su postali deo " promašene politike EU prema našoj zemlji."

Po njegovima rečima, najpre nije tačna primedba da su " belom listom" EU pre svega obuhvaćena strana predstavništva ili preduzeća sa mešovitim kapitalom, jer predstavništva nemaju pravo na direktne transakcije, a među 190 firmi najviše je malih privatnih preduzeća (porodičnih ili u vlasništvu fizičkih lica, sa nepoznatim kapitalom), pri čemu tek nekoliko najvećih, poput Tehnogasa, Tetrapaka, Sosijete ženeral... imaju strana ulaganja.

Šansa i za izvoz

- "Crna lista" najviše ometa našu prodaju na stranom tržištu, jer su pre svega ugroženi domaći izvoznici, dok se za uvoz nekako nalaze prohodni kanali i država neuspešno pokušava da ograniči uvoz robe široke potrošnje. U prilikama kada izvoz sve više jenjava, čemu će svakako doprineti i domaća kritika " bele liste"bilo bi suludo da vlast svojim represivnim potezima tera sa nje domaće firme, tim pre što će preduzeća kojima su otvorena vrata na evropsko tržište u postojećim okolnostima biti zainteresovana i za izvoz, objašnjava dr Kovačević.

Očigledno je i za evropske sastavljače ove liste bilo dosta problema da prikupe informacije o domaćim firmama i pretpostavljam da su one kandidovane za " belu listu" zahvaljujući preporukama partnera iz EU, objašnjava dr Kovačević.

- Najava pojačane kontrole ovih preduzeća od strane Savezne vlade je destruktivna, jer bi bilo logično da se od svakoga podrži ova mala pukotina u sankcijama, kao jedan od argumenata da se one potpuno ukinu i ojača uverenje da su sankcije kontraproduktivne i da upravo one doprinose održavanju sadašnje vlasti i ovakvog ekonomskog sistema.

Sama priča o kontroli je čudna, jer bi poreski organi morali uvek i od svakoga da naplaćuju poreze, a ne da rade kampanjski, deleći na taj način penale onim preduzećima koja im se politički ne sviđaju i obrnuto.

Posebno pitanje je šta bi kontrolisala devizna inspekcija u situaciji kada je ceo sistem u deviznoj oblasti porušen, jer postoje različiti aršini i ponašanja, kao i višestruki devizni kursevi, zbog čega će u ovoj godini biti pravi haos u poslovnim knjigama preduzeća i inspektori će imati široko polje da " pronađu" šta im kod koga odgovara, kaže dr Kovačević prema čijem mišljenju je ovo samo još jedan od dokaza da se neguje arbitrarni sistem i da država pokušava da direktno upravlja privrednim transakcijama.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:53h

Pumpe presušile zbog manjka nafte

17:29h Hleb najmanje 8 dinara
17:58h Nov zakon o bankama Crne Gore: Razvlašćena NBJ
18:00h Stočari upozorili premijera Mirka Marjanovića
18:03h Ni veća cena ne povećava isporuke
20:12h Unutrašnje sankcije - sulud potez
     


     


FastCounter by LinkExchange