[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 17. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


16. Jul 2000 15:42 (GMT+01:00)

Produbljivanje personalnog sukoba u vrhu ruske armije

Kvašnjin i Sergejev uhvaćeni u klinč

Glavnokomandujući vojske i ministar odbrane više ne kriju međusobni animozitet

MOSKVA - Predsednik Vladimir Putin bio je primoran da u nedelju održi sastanak sa ministrom odbrane i glavnokomandujućim ruske armije kako bi okončao javni spor između ove dvojice o budućnosti nuklearnog arsenala zemlje, objavila je agencija Interfaks.

Staro rivalstvo

Sergejev i Kvašnjin su odavno u sukobu u pogledima na budućnost ruskih oružanih snaga, pri čemu su rat u Čečeniji i rusko-američke redukcije nuklearnog potencijala Kvašnjinu davale osnova za insistiranje na tome da se više novca troši za konvencionalne rodove vojske, pre svega kopnene snage. Komentatori u Moskvi su već iznosili procene da je sukob dvojice vojnika otišao tako daleko da će Kremlj na kraju biti primoran da izabere jednog između njih dvojice, dok drugog čeka smenjivanje s položaja.

Prema navodima agencije - koji u prvi mah nisu mogli da budu zvanično potvrđeni - ministar odbrane Igor Sergejev i načelnik ruskog generalštaba Anatolij Kvašnjin juče su boravili u Sočiju, crnomorskom letovalištu u kome Putin provodi kratak odmora pre ovonedeljnih poseta Kini i Severnoj Koreji, te odlaska na samit Grupe osam (G8) u Japanu.

Putin je nateran na posredovanje nakon što je već dugotrajni konflikt protekle sedmice kulminirao na sastanku vojnog vrha, na kome je Kvašnjin predložio drastično smanjenje uloge ruskih nuklearnih snaga. Sergejev, svojevremeno zapovednik ruskih raketnih jedinica i čvrst pristalica njihove nezavisne pozicije unutar oružanih snaga, suprotstavio se takvoj ideji sasvim suprotnim predlogom - da se nuklearna pretnja dodatno ojača. Sastanak je završen bez zaključka o tom pitanju.

Generalštab je pokušao da zataška glasine o rascepu u vojnom vrhu, ali je obično rezervisani Sergejev ovog puta sa svojim stavovima izašao u javnost, kvalifikujući Kvašnjinove sugestije kao "psihotični napad", a njegova zalaganja kao "čisto ludilo".

Putin je odmah reagovao i sastao se sa Kvašnjinom i Sergejevom još pre odlaska iz Moskve; od obojice je zatražio da ubuduće sarađuju, i naložio im da pripreme argumente za sastanak ruskog Saveta bezbednosti, na kome će biti reči o reformama armije. Sada, međutim, Interfaks tvrdi da je došlo i do novog susreta njih trojice.

V.M.


vesti po rubrikama

^svet

15:42h

Produbljivanje personalnog sukoba u vrhu ruske armije

15:57h

Teroristički napad u Pakistanu

16:04h

Nacionalisti na Fidžiju postavljaju nove uslove

16:12h

Neuspele raketne probe nisu pokolebale ministra odbrane SAD

16:23h

Izraelski premijer kontaktirao političare u zemlji

16:37h

Protivrečni izveštaji sa samita u Kemp Dejvidu

16:42h

Pet beogradskih porodica tužilo britansku vladu

16:55h

Iran testirao raketu "šahab 3"

     


     


FastCounter by LinkExchange