[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 17. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


16. Jul 2000 17:21 (GMT+01:00)

Vlada Crne Gore uputila Savetu bezbednosti dokument o odnosima sa Srbijom

Generalno iscrpljivanje

"Srbija se oglušila o sve naše predloge, jer im sadašnji odnosi dominacije više odgovaraju"

PODGORICA - Vlada Crne Gore uputila je Savetu bezbednosti UN dokument o odnosima sa Srbijom, kao i Rezoluciju o zaštiti prava i interesa Crne Gore i njenih građana koju je, posle promena Ustava SRJ, crnogorski parlament usvojio 9. jula. Dokument, koji je svim članicama UN dostavljen preko misije Slovenije u svetskoj organizaciji, integralno su objavile podgoričke "Vijesti".

U dokumentu se naglašava da se savezni organi koriste ne samo protiv volje crnogorskih legalnih vlasti, već i protiv Crne Gore, "s namerom da je ekonomski i generalno iscrpljuju, politički destabilizuju i svrgnu demokratski izabranu vlast, bez ustezanja od pokušaja da se izazovu unutrašnji sukobi ili građanski rat".

U dokumentu se podseća da su pregovori u vezi s kosovskom krizom, koji su okončani neuspehom i doveli do NATO bombardovanja, održani bez predstavnika crnogorske vlasti.

Vrhovni savet odbrane, kako se navodi, donosio je odluke bez učešća predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, "a te odluke imale su teške posledice za ljudske živote, materijalnu štetu, privrednu i ukupnu aktivnost i razvoj Crne Gore i njenu međunarodnu saradnju". Dodaje se da su zbog toga najveću tragediju pretrpeli i još trpe svi narodi na Kosovu, uključujući i sam srpski narod.

"Pored izazivanja ljudskih i materijalnih gubitaka, VJ je zloupotrebljena u pokušaju da se preuzmu neke funkcije crnogorskih vlasti", piše u dokumentu.

Ističe se da su predstavnici legalne vlasti Crne Gore uklonjeni iz svih institucija federalne države i ocenjuje da se rad tih organa prvenstveno koristi protiv interesa Crne Gore.

To je slučaj, kako se navodi, s mnogim saveznim organima: unutrašnjim i spoljnim poslovima, odbranom, finansijama, spoljnom trgovinom, carinom, centralnom bankom...

U dokumentu crnogorske Vlade UN piše i da se Crna Gora uspešno odupire raznim političkim, vojnim, bezbednosnim i ekonomskim pritiscima i blokadama koje nameće Srbija.

Crna Gora, kako se ističe, uživa sve veću podršku i pomoć, naročito od razvijenih zemalja, a posebno SAD i EU.

Crnogorska vlada podseća da već duže vremena nadležne savezne vlasti uskraćuju dozvole za preletanje aviona koji bi prevozili strane turiste u Crnu Goru ili kojim bi dolazili istaknuti strani zvaničnici na sastanke s predstavnicima crnogorskih vlasti.

"Štaviše, Vlada Srbije u odgovoru na mere koje je preduzela Vlada Crne Gore da bi zaštitila ekonomsku i socijalnu bezbednost svojih građana nametnula je sveobuhvatnu, tešku blokadu svih operacija platnog prometa i trgovine robom s Crnom Gorom koja traje nekoliko meseci", navodi se u ovom dokumentu.

Ocenjuje se da je Crna Gora, zahvaljujući sve većoj i snažnijoj podršci svojih građana, uspela da se odupre takvim pritiscima, sačuvavši dobre međuetničke i međuverske odnose i, uz to, da ponudi sklonište izbeglicama iz Hrvatske i BiH.

"Uprkos dijametralno suprotnim političkim opcijama u Srbiji i Crnoj Gori i potpuno neravnopravnim međusobnim odnosima, Crna Gora je pokazala konstruktivan pristup, kao i želju da bude u dobrim odnosima sa Srbijom i da sačuva neki vid zajednica s njom", navodi se u dokumentu.

Upozorava se, međutim, da su se državne vlasti Srbije oglušile o sve inicijative i predloge Crne Gore, "jer im sadašnji odnosi dominacije više odgovaraju".

"I na unutrašnjem i na spoljnom planu, rukovodstvo Srbije očigledno ne namerava da odustane od svoje sadašnje orijentacije koja je, posle četiri rata, ogromnih patnji ljudi i štete nanete ekonomiji i potpune međunarodne izolacije, dovela zemlju do potpunog kolapsa", navodi se u dokumentu crnogorske Vlade upućenom SB UN.


vesti po rubrikama

^politika

17:21h

Vlada Crne Gore uputila Savetu bezbednosti dokument o odnosima sa Srbijom

17:34h

Svetozar Marović najavio: Razgovori DPS, SNP i liberala ove nedelje

17:47h

Filip Vujanović, premijer Crne Gore, o ustavnim promenama

17:53h

"Glas" istražuje: Ko zloupotrebljava junake otadžbine

18:07h

Ko je ovaj čovek? - Nenad Đorđević

18:12h

Posle burnog vikenda, mirnija situacija u gradu na Ibru

18:23h

Zbog pokušaja ometanja registracije popis do srede

18:34h

Umesto lopova, uhapšena žrtva

18:49h

U ponedeljak deset godina SPS-a

18:51h

Živadin Jovanović i Nikola Šainović optimisti: Neophodno jedinstvo naroda i države

23:21h

Ešdaun umesto Kušnera?

     


     


FastCounter by LinkExchange