[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 17. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


16. Jul 2000 17:37 (GMT+01:00)

Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, za "Glas"

S Miloševićem u četiri oka

Prihvatio bih poziv na razgovor, uz prethodno definisanje teme o kojoj treba da razgovaramo. Lično ne verujem da pod sadašnjim uslovima srpska opozicija može da pobedi. Nije tačno da referendum ne raspisujemo zato što nemamo većinu, naša većina je ubedljiva

U Crnoj Gori to nije pitanje iskrenosti ili volje bilo kog pojedinca, već državne politike definisane većinskom voljom građana. Poštujući opredeljenje većine građana za demokratsku i reformsku politiku i međunarodne integracije, Vlada Crne Gore ponudila je Platformu kao osnov za uređenje zajedničke države na novim osnovama i uz obezbeđenje pune ravnopravnosti republika. Ukoliko u Srbiji ima interesa za takvu zajednicu, u redu. Ukoliko ne bude takve spremnosti, Crna Gora će te svoje ciljeve ostvariti sama.

Ovako za "Glas", na pitanje koliko je, lično, iskreno zainteresovan za opstanak SRJ, govori Milo Đukanović, predsednik Crne Gore.

Nisu stekli uslovi za prestanak mandata UNMOP

Da li je produženje mandata UN na Prevlaci rezultat Vaše posete Hrvatskoj?
- Odluka UN deo je kontinuirane politike OUN o ovom pitanju, rezultat procene da se nisu stekli uslovi za prestanak mandata UNMOP. Gospodin Mesić i ja sugerisali smo da je moguće misiju UN na Prevlaci reducirati, u skladu s poboljšanjem odnosa Crne Gore i Hrvatske i naše zajedničke sposobnosti da preuzmemo na sebe deo odgovornosti za stabilnost tog područja.

Koliko je vlast u Crnoj Gori spremna da odustane od onoga što je napisano u Platformi?
- Sve što ima za cilj unapređenje osnovnih principa, ravnopravnosti, demokratije, ekonomskih reformi, međunarodnih integracija, jeste prihvatljivo. Strateška pitanja utvrđena izbornom voljom građana, ne mogu biti predmet kompromisa.

Rekli ste da pod ovakvim uslovima nećete izlaziti na savezne izbore. Prema svim procenama, udruženi sa srpskom opozicijom biste ih dobili.
- U uslovima kada su pogaženi osnovni ustavni principi konstituisanja zajedničke države, kad se ustavne promene donose na prepad, kad se već duže od dve godine negira izborna volja građana Crne Gore, a skoro godinu naša konstruktivna ponuda za unapređenje odnosa sa Srbijom na novim osnovama ostavlja bez odgovora, kad se Crna Gora želi ustavno svesti na region, kad u Srbiji nema demokratske atmosfere ni otvorenih medija, kad se sprovodi nasilje nad mladošću Srbije, ne može se govoriti o regularnoj atmosferi za održavanje izbora.

Može li se desiti da pod pritiskom međunarodne zajednice Crna Gora bude naterana na izbore?
- S Crnom Gorom niko nikad nije razgovarao na način na koji bi je neko terao na nešto, niti joj bilo šta zabranjivao. Crna Gora je ozbiljna država, a mi ozbiljno državno rukovodstvo. Povlačimo razumne i oprezne poteze kako bismo sačuvali mir i ostvarili perspektivu demokratskog i ekonomskog razvoja. Svako kome je mir na srcu takvu politiku podržava, jer je konflikata na ovim prostorima bilo previše. Rezolucija koju je nedavno usvojio crnogorski parlament takođe je snažan doprinos u tom pravcu. Veoma brižljivo ćemo promišljati i svoje buduće poteze, kako bismo sačuvali Crnu Goru od konflikata.

Prve godine demokratizacije

Da li biste menjali Ustav Crne Gore da biste sebi dali još jednu šansu da se kandidujete za predsednika?
- Ni slučajno. Ovo su prve godine demokratizacije. Mislim da su češći izbori i češća promena vlasti u interesu bržeg demokratskog sazrevanja i da ne treba menjati ustave radi produženja mandata. Naprotiv. Čak i u slučajevima kad ustav predviđa odredbu o obnovi mandata, smatram da treba dobro razmisliti da li takvu mogućnost uopšte koristiti.

Može li Crna Gora da čeka srpsku opoziciju da pobedi Miloševića i možete li u tome da joj pomognete?
- Spremni smo da pomognemo građanima Srbije, demokratskoj Srbiji, srpskoj opoziciji. To činimo unapređujući demokratske i ekonomske tokove u Crnoj Gori i afirmacijom takve politike na međunarodnom planu. Pomažemo im spremnošću da zajedničku državu gradimo na istim principima i do sad ispoljenom uzdržanošću. Ne možemo odlučivati ko će biti u Srbiji na vlasti. To mogu učiniti samo građani Srbije.

Dokle ćete čekati Srbiju? Redovni republički izbori u Srbiji su tek sledeće godine.
- Treba biti sasvim iskren i precizan. Nije reč samo o čekanju pozitivnih promena u Srbiji. Važno je čekati i dalje demokratsko zrevanje crnogorske političke scene. Danas u Crnoj Gori postoji nesporna većina koja je reformski, demokratski, proevropski orijentisana, ali i manjina koja nije za potcenjivanje i koja sledi miloševićevsku politiku. Za donošenje odluka od dugoročnog značaja za razvoj Crne Gore potrebno je imati takav stepen demokratske zrelosti ukupnog javnog mnjenja da se prihvate sve odluke koje donese većina.

Nije tačna konstrukcija koja se servira iz miloševićevskog dela jugoslovenske političke javnosti kako rukovodstvo Crne Gore ne raspisuje referendum iz straha da nema većinu. Jasno je da imamo većinu. To su pokazali svi izbori u protekle tri godine. Ta većina sasvim izvesno raste dok manjina, koja zastupa politiku što je u protekloj deceniji doživela čitav niz poraza, konstantno gubi. Kao ljudi koji pokušavaju da zrelo misle o budućnosti svog naroda i države smatramo da nije dovoljno samo prebrojati većinu i manjinu, već i dovesti do snižavanja tenzija u rešavanju najvažnijih problema koji su pred Crnom Gorom, a od kojih bitno zavisi demokratska budućnost naše države.

Policija ne smeta turistima

Koliko crnogorskom turizmu smeta veliko prisustvo policije?
- Ne smeta mu. Valjda to pomaže sigurnost učesnika u saobraćaju i svih turista. O tome najbolje govore rezultati pojačane kontrole saobraćaja.

Mislite li da srpska opozicija može da pobedi Miloševića?
- Plašim se da je opšti politički kontekst u Srbiji takav da ne ostavlja mnogo prostora za ispoljavanje drugačijeg mišljenja od režimskog. Zbog toga sam vrlo skeptičan šta mogu doneti bilo koji izbori u nepromenjenom ambijentu. Okolnosti su do te mere neregularne da ne verujem da opozicija, čak i da je mnogo jedinstvenija i organizovanija, može da dođe do željenog rezultata. Na osnovu mojih saznanja, ne verujem da će biti u poziciji da učestvuje u organizaciji izbora i kontroli izbornog procesa. Ako se stvari korenito ne promene u susret izborima, u što je teško verovati, preti im opasnost da budu učesnici izbora kao deo komunističkog folklora čije bi rezultate prihvatili "na poverenje" i time dali doprinos produžetku diktature.

Da li biste se kandidovali za predsednika SRJ?
- Ne, ne bih se kandidovao za predsednika SRJ. Obavljam visoku i odgovornu dužnost predsednika Crne Gore i moja prvenstvena obaveza je sprovođenje političkog programa za koji su mi građani poverili mandat.

Nikom ništa ne dugujemo

Koju će cenu Crna Gora morati da plati Zapadu za sadašnju podršku?
- Već sam rekao da je ta podrška motivisana željom da se pomogne razvoj crnogorske demokratije, reformi i njenog uključivanja u međunarodne integracije, kako bi čitav region brže napredovao i uhvatio korak s ekonomski razvijenim okruženjem. Ponavljam, nama niko ništa ne nameće. Nije naša državna politika posledica naše ekonomske nesposobnosti i zavisnosti od Zapada. Crna Gora ima potencijale od kojih može dobro samostalno da živi. A ovu politiku demokratije, reformi i otvorenosti izabrali smo sami jer smo u njoj prepoznali šansu za afirmaciju Crne Gore. Dakle, nemamo nikakvih dugova za vraćanje bilo kome.

Da li stranci dovoljno ulažu u Crnu Goru?
- Međunarodna zajednica pruža snažnu političku podršku crnogorskoj državnoj politici. Ona, nažalost, nije uvek bila praćena i adekvatnom ekonomskom podrškom koja bi pomogla Crnoj Gori da prevaziđe probleme koji proizlaze iz činjenice da živimo u dvostrukom obruču sankcija, međunarodnih i beogradskih. Međutim, u poslednje vreme, međunarodna ekonomska pomoć je veća i verujem da će biti još snažnija i u funkciji ozdravljenja naše iscrpljene ekonomije i brže realizacije naših reformi.

Čak i oni koji simpatišu DPS i Vas lično smatraju da je vlast u Crnoj Gori suviše autoritarna?
- Ako zanemarimo malopre pomenute kritike vlasti iz neprincipijelnih, kritizerskih pobuda, iz objektivnih političkih krugova stižu dve vrsta prigovora. Jedni smatraju da je vlast centralizovana više nego što je neophodna, a drugi da bi vlast trebalo obavljati još energičnije i autoritativnije. Uvažavajući da može biti argumenata za oba stava, mislim da smo mi u Crnoj Gori našli dosta dobru meru koja obezbeđuje efikasnost i čuva autoritet vlasti, ali ne nauštrb demokratije.

Jedan deo javnosti očekuje da demokratizacija društva treba da se poistoveti s nečim što bi predstavljalo pravu anarhiju i što se nigde ne dozvoljava. Ne mislim da je vlast autoritarna, već odgovorna. Teško da je moguće smatrati autoritarnom vlast koja ne samo da neguje i unapređuje punu slobodu medija, već je i državne medije apsolutno otvorila za sve političke opcije, uključujući i one koje vrlo često neodmereno, neargumentovano, pa i nevaspitano ruže vlast.

Kad bi Vas Milošević pozvao na razgovor u četiri oka, da li biste prihvatili?
- Uz prethodno definisanje teme o kojoj treba da razgovaramo, svakako. On je i dalje, do polovine sledeće godine, predsednik SRJ. Crna Gora je još sastavni deo te države, bez obzira što je Milošević svojom politikom svakog dana sve snažnije istiskuje iz SRJ.

Ne mislite li da ste sebi postavili prevelike zadatke i da bi sve bilo znatno lakše u ekonomski boljim vremenima?
- To možda deluje preambiciozno, ali je svakako i neminovno. Veoma je komplikovano raditi na očuvanju mira, istovremeno provoditi demokratske i ekonomske reforme i raditi na međunarodnoj afirmaciji Crne Gore koja je, kao sastavni deo Miloševićeve Jugoslavije, sve do skora bila izgnanik iz međunarodne zajednice. Sva ta pitanja morala su istovremeno da se otvore i zadovoljan sam tempom kojim ostvarujemo rezultate na svakom od tih koloseka. Ako uspemo da sačuvamo mir u Crnoj Gori i na demokratski način rešimo pitanje odnosa sa Srbijom, bez obzira na konačni državno-pravni status, brzo bi mogao da se vidi kumulativni uspeh Crne Gore u rešavanju svih ovih pitanja.

Nataša Mijušković


vesti po rubrikama

^intervju

17:37h

Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, za "Glas"

   


     


FastCounter by LinkExchange