[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 12. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


11. Jul 2000 16:58 (GMT+01:00)

U sredu u Severnoj Irskoj kraj sezone protestantskih marševa

Neredi ne prestaju

BELFAST - U Severnoj Irskoj su nastavljeni sukobi protestantskih demonstranata i policije, uoči današnje serije marševa kojima će se širom ove britanske provincije obeležiti godišnjica istorijske pobede nad katolicima.

Verske tenzije u Severnoj Irskoj svake godine dostižu vrhunac tokom četvoromesečne sezone marševa kojima protestanti obeležavaju istorijske pobede nad katolicima - pri čemu je najvažnija ona od 12. jula 1690, kada je kralj Vilijam Oranski u bici kod Bojna pobedio katoličke snage kralja Džejmsa Drugog. Katolici, s druge strane, ove manifestacije smatraju uvredljivim i provokativnim.

Policija se pretprošle noći u Portadaunu, uobičajeno jednoj od najkritičnijih tačaka u Alsteru, ponovo sukobila s protestantima koji su se bunili protiv još 2. jula donete zabrane prolaska parade "reda oranžista" kroz katoličku enklavu Garvangi roud, u Dramkriju; demonstranti su policajce gađali kamenjem, a oni su uzvratili palicama i vodenim topom. Policija je saopštila i da su stotine demonstranata blokirale ulice u Belfastu.

U nekim oblastima putevi su blokirani zapaljenim starim automobilima, demonstracije su izazvale pravi haos u saobraćaju, a obično pune trgovačke zone ostale su puste; "molotovljevim koktelima" napadnuta je katolička crkva u Balikleru, severno od Belfasta. Eksploziji nasilja svoj doprinos - u klasičnom aktu odmazde - dali su i proirski, katolički ekstremisti, za koje se veruje da su odgovorni za paljevinu prostorija oranžista u Agaliju, jugozapadno od Belfasta.

Lideri oranžista u Portadaunu pozvali su protestante da i juče popodne širom provincije organizuju mirne demonstracije - uglavnom blokadom puteva - u znak protesta zbog zabrane marša u Dramkriju. Uoči finala sezone marševa u sredu, kada bi strasti mogle da kulminiraju, strahovalo se, međutim, da bi pozivi na mirne demonstracije mogli da imaju slabog odjeka.

V. M.


vesti po rubrikama

^svet

16:32h

Objavljeni rezultati referenduma u Siriji

16:58h U sredu u Severnoj Irskoj kraj sezone protestantskih marševa
17:19h Barakova vlada "preživela" glasanje o nepoverenju u Knesetu
17:53h Hitlerovi rođaci žive u Njujorku
18:07h Rusko tužilaštvo ponovo u "Media-mostu"
18:30h Brisel: Surevnjivosti među evropskim funkcionerima
18:41h Vođa pobunjenika na Fidžiju ima "idealno rešenje" za krizu
19:30h Zemljotres u Austriji
23:34h Stotine mrtvih u eksploziji cevovoda
   


     


FastCounter by LinkExchange