[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 12. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


11. Jul 2000 17:53 (GMT+01:00)

"Njujorker" ušao u trag srodnicima zloglasnog nacističkog vođe

Hitlerovi rođaci žive u Njujorku

Firerovi bratanci, čiji je otac promenio prezime u Hiler, rođeni su u SAD i nastanjeni na Long Ajlendu. Bave se sitnim biznisom i dan danas strahuju od moguće odmazde za zlodela svog strica

Bliski rođaci nacističkog vođe Adolfa Hitlera živi su, zdravi i već dugo žive i rade u Njujorku, tačnije na Long Ajlendu. Trojica firerovih potomaka, tačnije bratanaca, starosti od 30 do 50 godina bave se sitnim biznisom u jednom od predgrađa Njujorka, otkriva tamošnji tiražni magazin "Njujorker", a prenosi britanski "Tajms".

Trojica gore pomenute braće, i četvrti koji je umro početkom osamdesetih, unuci su Hitlerovog polubrata Alojza koji se još 1910. "spanđao" s Irkinjom Brigid Dauling, a potom njome i oženio u Londonu. Nastanivši se u Liverpulu, Alojz je kratko vreme živeo u braku s Irkinjom. Tek što je stigao da s njom izrodi sina Vilijema Patrika Hitlera, Alojz je napustio ženu i netragom nestao. Njegov jedinac Vilijam je upravo otac četvorice "njujorške" braće, pobočnih srodnika onog mnogo poznatijeg Hitlera.

Vilijam Patrik je u žižu javnosti predratne Engleske dospeo kada je ostrvske sunarodnike opominjao da je taj "ludi Nemac" u stvari "engleski nećak".

Od milja nazvan Vili, Hitlerov engleski rođak je sasvim slučajno dospeo na američko tlo tako što je samo pet meseci pred Adolfovu invaziju na Poljsku 1939. poslom otputovao u SAD. Uvidevši da se njegov rođak sprema za rat, on se nastanio u Njujorku, potom je kao dobrovoljac 1944. pristupio savezničkoj američkoj mornarici i krenuo put evropskih ratišta.

Posle rata, Vili je bio prinuđen da svoje ozloglašeno prezime iz Hitler promeni u mnogo "američkije" Hiler.

Diplomiravši na jednom njujorškom koledžu, Vili Hiler je godinama kao bolničar radio na urološkom odeljenju jedne lokalne bolnice i kao zaliven ćutao o svojim rodbinskim vezama s ludim nacistom. Oženivši se Amerikankom nemačkog porekla, Vili je uvideo da promena jednog slova u njegovom prezimenu ne može da mu zametne trag i odlučio je da uzme ženino prezime.

Njegovi sinovi, koji su bili upućeni u porodičnu istoriju, takođe nose prezime svoje majke kao i njihov sada već pokojni otac koji je 1987. umro u 76. godini.

Pošto ni na Vilijevom nadgrobnom spomeniku nema ni pomena prezimenu Hitler, "Njujorker" je rešivši da objavi ovu priču obećao njegovim potomcima da neće obelodaniti njihovo "novo" odnosno majčino i prezime pod kojim su rođeni. Trojica Hitlerovih potomaka, koji i dan danas žive na Long Ajlendu, obazrivo izbegavaju i najmanju dozu publiciteta u strahu od moguće odmazde za nedela njihovog pretka naciste.

S. Đ. P. - V. M.


vesti po rubrikama

^svet

16:32h

Objavljeni rezultati referenduma u Siriji

16:58h U sredu u Severnoj Irskoj kraj sezone protestantskih marševa
17:19h Barakova vlada "preživela" glasanje o nepoverenju u Knesetu
17:53h Hitlerovi rođaci žive u Njujorku
18:07h Rusko tužilaštvo ponovo u "Media-mostu"
18:30h Brisel: Surevnjivosti među evropskim funkcionerima
18:41h Vođa pobunjenika na Fidžiju ima "idealno rešenje" za krizu
19:30h Zemljotres u Austriji
23:34h Stotine mrtvih u eksploziji cevovoda
   


     


FastCounter by LinkExchange