[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 12. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


11. Jul 2000 16:18 (GMT+01:00)

Nečuveno: Ovih dana reka Sava zabeležila najniži vodostaj u ovom veku

Đerdap popio Savu

Još samo desetak sušnih dana biće sasvim dovoljni da presuši Savski rukavac kod Beograda

Katastrofičari već uveliko zbijaju neslane šale na račun Save. Kažu, Srbi su već navikli da gube, pa im ni gubitak ove velike reke neće toliko teško pasti. Šalu na stranu, ali Sava nikada nije bila plića.

Ovih dana zabeležen je neuobičajeno nizak vodostaj Save. Vodomerni instrumenti Republičkog hidrometeorološkog zavoda u Beogradu 10. jula pokazivali su nivo od svega 75 centimetara, a samo dva dana ranije vodostaj je bio za pola metra viši. Alasi su se našli u čudu, a vlasnici splavova, restorana i čamaca na Savi pokušavali su da saznaju šta se to dešava sa rekom, pa su preko noći njihovi ljubimci "isplivali" na suvo. Oni, skloni mističnim tumačenjima odmah su se bacili na odgonetanje "nebeskih poruka" koje ne slute na dobro.

Stručnjaci, međutim, imaju svoje objašnjenje:
- To nije prirodna pojava i ovaj veštački pad vodostaja izazvao je rad Hidroelektrane "Đerdap". U nedelju je kroz elektranu, kako smo saznali, ispuštano mnogo više vode od dotoka, što je uzrokovalo znatno niži vodostaj Dunava uzvodno od nje i kod Velikog Gradišta, Smedereva, Zemuna sve do Slankamena - kaže Nadežda Jovanović, stručni saradnik u odeljenju prognoza voda Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Pre dva dana, objašnjava naša sagovornica, Zavod je kontaktirao sa odgovornima u HE "Đerdap", no razlozi pojačane delatnosti ove elektrane ostali su tajna za širu javnost.

- Oni su počeli da umanjuju proizvodnju struje i mi zato očekujemo tendenciju porasta Dunava u gornjem toku - dodaje Jovanović.

Vodostaj Dunava kod Velikog Gradišta, kako kaže, juče je porastao za 40 cm, ali je na Savi zato zabeležen neznatan porast od jedva šest centimetara.

Slobodan Milosavljević, penzioner koji već više od dvadeset godina živi na svom brodiću u Savskom rukavcu, ne pamti ovako nizak vodostaj:

- Bilo je "nisko" i 1983. godine u januaru, ali nikad nije ovoliko otišla. Ako ovako nastavi, za najviše pet dana rukavac ćeš moći da pregaziš - zvuči Slobodan zabrinuto.

U razgovoru nas prekida udes moćnog glisera. Nasukao se na mulj nasred rukavca, a ima gaz od najviše pola metra. Gazda okićen debelim zlatnim lancima masno psuje.

Nizak vodostaj ugrozio je i naftoprivredu. Tankeri "Jugopetrola" ne mogu više da priđu do crpne stanice na rukavcu. Pre desetak dana ukrajinski tanker jedva se, kažu, provukao do reke.

Petnaest godina Dragiša Slavković Gile svojim brodićem prevozi Beograđane s beogradske strane do Novog Beograda. Ovako "plitku" Savu nikada nije video. Kaže da se kod starog savskog kupališta samo u noći između subote i nedelje voda povukla za čitav metar. Iznenadilo je to mnoge iskusne splavare koji su ostali na suvom.

Tako se nasukao i "Klub udruženja savskih splavara". Vanja, vlasnik ovog splava danima je jurio reku i na kraju mu je, sleže ramenima, pobegla.
- Ali, neka vratiće se ona...

V. P. - D. J. V.


vesti po rubrikama

^reportaža

16:18h Ovih dana reka Sava zabeležila najniži vodostaj u ovom veku
16:42h U Kragujevcu jedan napušteni spomenik dočekao sud vremena
17:28h Jedna neobična i vrela beogradska noć u diskoteci "Bus"
18:38h Čudovišna neman hara Belegišom ostavljajući za sobom pustoš i sejući strah
     


     


FastCounter by LinkExchange