[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 12. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


11. Jul 2000 17:15 (GMT+01:00)

U petak na Svetom Svefanu sastanak opozicije i crnogorske vlasti

O izborima i budućnosti SRJ

Srpska opozicija će konačnu odluku doneti polse raspisivanja izbora

BEOGRAD - Lideri demokratske opozicije kome su prisustvovali i predstavnici Srba iz Gračanice i Kosovske Mitovice i član SPO Ranđel Nojkić dogovorila se da se Kosovu izbegnu sukobi.

Dogovoreno je takođe da predstavnici opozicije u petak na Svetom Stefanu razgovaraju sa državnim rukovodstvom Crne Gore o budućnosti zajedničke države i saveznim izborima. Predstavnici opozicije osudili su na sastanku u utorak kome je predsedavao Momčilo Trajković promenu ustava režima Slobodana Miloševića koji je doveo u pitanje budućnost SRJ.

- Razgovaraćemo sa prestavnicima vladajuće koalicije u Crnoj Gori o očuvanju zajedničke države, jedne reformsko demokratske Jugoslavije. Uspeli smo takođe da sa prestavnicima Srba na Kosovu dogovorimo da se sakupe oko zasjedničkog, narodnog interesa i da tako pomirimo Gračanicu i Kosovsku Mitrovicu - rekao je po završetku sastanka lider DS i koordinator SZP Zoran Điniđić.

Isti ciljevi, različite metode

BEOGRAD - Savez za promene je uoči sastanka udružene opozicije u utorak formulisao svoje predloge, koji bi, prema rečima Vladana Batića, predsednika DHSS, predstavljali "embrion srpske autonomije na Kosovu." Prvi predlog je da se predstavnici Srba sa Kosova javno izjasne o odgovornosti Slobodana Miloševića i šiptarskih ekstremista za sadašnju situaciju u pokrajini, da bez demokratskih promena u Srbiji ni jedan problem ne može biti rešen i da međusobno suprotstavljene struje Srba na Kosovu potpišu neku vrstu sporazuma o nenapadanju.
- Plašim se da Kosovo ne postane jabuka razdora među opozicijom, kojoj bih želeo da nastupi jedinstveno upravo u tri tačke koje je predložio SZP. Ako do toga ne dođe, neće biti ni udružene opozicije - zaključio je vladika Artemije na konferenciji za novinare. Rada Trajković, potpredsednik DHSS i član SNV Kosova i Metohije, pozvala je ujedinjenu opoziciju da javno progovori o svojoj strategiji na Kosovu i da se odredi prema ulozi međunarodne zajednice u južnoj pokrajini.

J.M.

Đinđić je naglasio da opozicija nije donela konačnu odluku o izlasku na savezne izbore, ali da će se spremati za sve izbore.

- Nema tih izbora koje u Srbiji može da dobije Slobodan Milošević. On neće imati većinu nakon saveznih izbora i to je pogrešna slika da je on obezbedio duži mandat sebi sa ovim Ustavom - dodao je Đinđić.

Momčilo Trajković je izrazio zadovoljstvo zbog sastanka dve grupe Srba sa Kosova među kojima po njegovom mišljenju ne treba da postoje razlike.

- Složili smo se da Srbi treba da ostanu na Kosovu, da budu bezbedni kao i da treba da učinimo sve da ostane u sastavu SRJ- rekao je Trajković.

Prema njegovim rečima na sastanku nije bilo reči o zajedničkom kandidatu za predstojeće izbore. Predsednik SNV Kosovske Mitrovice Vuko Antonijević je naglasio da međusobni razgovori dve srpske grupe neće ići lako i da nema rešenja za Kosovo i Metohiju dok to ne odluči međunarodna zajednica.

Sastanku koji je odražan u sedištu DSS prisustvovali su Vuk Obdradović(SD), Dragan Veselinov( Koalcija Vojvodina), Vladika Artemije, Oliver Ivanović, Dragoljub Mićunović (DC), Dušan Mihajlović(ND), Zoran Đinđić (DS), Goran Svilanović(GSS), Velimir Ilić( Nova Srbija), Vladan Batić(DHSS), Dragan Milovanović(ASNS), Milan St. Protić,( SDK Odbrana), Momčilo Perišić (PDS), Nebojša Čović( DA), Miodrag Isakov (Reformisti Vojvodine). Novi razgovori biće održani početkom sledeće nedelje u PDS.

Ž.B.


vesti po rubrikama

^politika

15:15h Posle slučajnog opaljivanja automata kforovca, ubijen albanski dečak
15:20h Milošević uputio poruku predsedniku Togoa
15:35h U južnom delu Kosovske Mitrovice, pretučen Miroljub Koljenšić
15:40h "Standard": Milošević doživotno na vlasti
15:45h

Koalicija "Vojvodina" glasaće u Skupštini protiv nove prevare i pljačke

15:55h Novica Stanić (SNS) jedini bio protiv promena Ustava
16:05h Bulatović i Pavković govore u četvrtak u Andrijevici
16:15h Čović za jedinstvo srpske opozicije i Podgorice
16:20h Vujanović: Nema referenduma ako je uzrok sukoba
16:30h Joža: Ustavna komisija dobila unapred pripremljen tekst
17:00h Lideri Hrvatske, Češke i Slovenije sa Đukanovićem: Podrška razumnoj politici Podgorice
17:15h U petak na Svetom Svefanu sastanak opozicije i crnogorske vlasti
17:50h Ko je ovaj čovek: Velibor Vasović
17:35h Dometi podela u Savetu ministara EU: Nesporazumi oko sankcija
18:05h Dubrovčani nisu oduševljeni Đukanovićevom posetom
23:27h Poginuo ukrajinski vojnik Kfora
23:29h Građani Starog grada zahtevaju od opozicije: Odmah do promena
23:32h Novi direktor RTS Kosovo
     


     


FastCounter by LinkExchange