[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 12. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


11. Jul 2000 19:03 (GMT+01:00)

Dr Boško Mijatović o ideji da država proda svoj poslovni prostor

Jedini način da se vrati štednja

Samo naivni veruju da će drugačije i u dogledno vreme doći do svojih deviza

BEOGRAD - Osnovna ideja iz Predloga Zakona o prodaji određenih nepokretnosti u državnoj svojini da se starom deviznom štednjom može kupiti poslovni prostor - dobra je.

Samo naivni veruju da je moguće u doglednom roku isplatiti ove obaveze u gotovom novcu i jedini realističan način njihovog izmirenja je konverzija obaveza po osnovu stare devizne štednje u državnu imovinu, kaže za " Glas" dr Boško Mijatović iz Ekonomskog instituta.

Šansa za bogate

- Ne verujem da će ovaj zakon dati velike rezultate, najpre jer je zakupnički status povoljan i ne podstiče sticanje svojine, a zatim jer je obaveza uplate u gotovini od 20 odsto destimulativna. Takođe, dobar deo poslovnog prostora nalazi se u rukama društvenih preduzeća, zanatlija i drugih siromašnih korisnika koji nemaju novca za kupovinu ni uz značajan popust. Znači, samo će manji broj zakupaca i to onih bogatih iskoristiti ovu priliku da povoljno kupi poslovni prostor, što je možda i bio cilj predlagača zakona, smatra dr Mijatović.

On upozorava da pravo na otkup poslovnog prostora deviznim obveznicama imaju samo zakupci, što deluje nepravedno prema ostalim građanima. - To je, međutim, neminovno jer se jedino na ovaj način mogu zaštititi važeći ugovori o zakupu i tako sprečiti pravni haos. Pravo svih posednika ovih obveznica da kupe poslovni prostor nužno bi značilo poništavanje valjanih, obično dugoročnih ugovora o zakupu. Sa druge strane, ostali građani mogu svoje obveznice da preprodaju zakupcima i da tako dođu do gotovine, smatra dr Mijatović.

Po njegovom mišljenju, halapljivost države ili teška potreba ogleda se u odredbi da se 20 odsto vrednosti poslovnog prostora mora uplatiti u gotovom. Država ne samo da želi da se reši obaveza, već hoće i da zaradi i to čiste devize, što će neminovno smanjiti atraktivnost celog posla, upozorava Mijatović.

- Interesantno je pitanje cene poslovnog prostora povezano sa budućim diskontom kod kupoprodaje obveznica. Zakonska cena je očito visoka - od 1.600 do 4.000 maraka u Beogradu - i prevazilazi tržišnu za sve lokale osim za mali broj onih na najboljim mikrolokacijama. Međutim, predlagač zakona zna da će se obveznice prodavati sa znatnim diskontom, tako da će stvarno plaćena cena od strane zakupaca biti manja. Ukoliko diskont bude, na primer, 50 odsto, ona će se prepoloviti. Koliki će diskont biti, teško je prognozirati jer odgovor na ovo pitanje direktno zavisi od toga kako devizne štediše procenjuju mogućnost buduće naplate svog potraživanja u devizama ili na neki drugi način, objašnjava dr Mijatović.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:46h Fadilj Ljepaja, predstavnik "Kosovske energetske korporacije", tvrdi: "Termoelektrane su naše vlasništvo"
18:07h Odbori Republičke skupštine razmatrali nove ekonomske propise
18:20h

Sporenja: Čija je Trepča?

18:53h Poslanici SPO kritikovali izmene Zakona o akcizama i porezu na promet
19:03h Dr Boško Mijatović o ideji da država proda svoj poslovni prostor
     


     


FastCounter by LinkExchange