[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 12. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


11. Jul 2000 18:07 (GMT+01:00)

Odbori Republičke skupštine razmatrali nove ekonomske propise

Plaćanje devizama nezakonito

Mora se precizirati na šta će se trošiti devizni keš od prodaje poslovnog prostora, upozorio guverner NBJ Dušan Vlatković

BEOGRAD - Obveznice Republike Srbije, koje će se emitovati za izmirivanje državnih obaveza za dečije i materinske dodatke, neće imati dodatne monetarne efekte. Zbog toga se neće povećavati novčana masa, jer je reč o prebijanju dugova, a od 2001. godine u budžetu će biti obezbeđivana sredstva za isplatu ovih hartija od vrednosti, izjavio je u utorak u Odboru za finansije Republičke skupštine guverner NBJ Dušan Vlatković.

Zatvoreno za nezavisnu štampu

Sednicama skupštinskih odbora u utorak nisu mogli da prisustvuju novinari nezavisnih medija, među kojima ni izveštači " Glasa javnosti", jer su poslanici SRS time uslovljavali svoje učešće u radu skupštinskih tela. To je bio prvi put da novinari ovih glasila, inače sa urednim akreditacijama za praćenje republičkog parlamenta, nisu mogli da prisustvuju ni radu odbora kojima ne predsedavaju poslanici iz te stranke. Mogli su da biraju da informacije dobiju od svojih kolega, koji nisu na crnoj listi, ili da čekaju stenografske beleške.

Povodom predloga drugog zakona iz seta novih propisa o kojima će se u sredu izjasniti poslanici republičkog parlamenta, a kojim se reguliše prodaja određenih nepokretnosti u državnoj svojini radi izmirivanja obaveza po osnovu stare devizne štednje, Vlatković je upozorio da to podrazumeva da se u januaru svake godine utvrdi iznos ovih državnih obaveza za tu godinu, kao i imovina i prihodi od njene prodaje, koji će se koristiti za takvu isplatu štednje.

Po njegovima rečima, odredba da će se najmanje 20 odsto od ugovorene kupoprodajne cene poslovnog prostora izmirivati u devizama, nije u skladu sa deviznim zakonom koji ne dozvoljava plaćanje u stranom novcu.

Vrlo precizno se mora utvrditi za šta će se koristiti i usmeravati ta sredstva, naglasio je Vlatković, a ako se Vlada Srbije bude opredelila da se te pare obavezno prodaju NBJ, onda se to mora precizno normirati i potvrditi odgovarajućom odlukom, rekao je Vlatković. Po svemu sudeći upravo povodom ovog člana očekuju se brojni amandmani na pomenuti zakon.

Na sednici u utorak upozoreno je da će problem biti poslovni prostor u onim opštinama koji je izdat u dugoročni zakup, a kirija unapred naplaćena, kao i ako su zakupci društvene firme koje nemaju novca da ga otkupe. Poslanici SPO su upozorili da najpre treba utvrditi koju je imovinu država stekla nacionalizacijom i konfiskacijom, pa tek onda donositi ovakav zakon.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:46h Fadilj Ljepaja, predstavnik "Kosovske energetske korporacije", tvrdi: "Termoelektrane su naše vlasništvo"
18:07h Odbori Republičke skupštine razmatrali nove ekonomske propise
18:20h

Sporenja: Čija je Trepča?

18:53h Poslanici SPO kritikovali izmene Zakona o akcizama i porezu na promet
19:03h Dr Boško Mijatović o ideji da država proda svoj poslovni prostor
     


     


FastCounter by LinkExchange