[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 12. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


11. Jul 2000 17:46 (GMT+01:00)

Fadilj Ljepaja, predstavnik "Kosovske energetske korporacije", tvrdi

"Termoelektrane su naše vlasništvo"

EPS i KEK razmenjuju struju. Još nema razgovora o povratku srpskih kadrova. Radi samo jedan blok u TE "Kosovo B"

BEOGRAD - Francusko-britanski konzorcijum "Alston-Nešnal pauer" uskoro će revitalizovati termoelektranu "Kosovo B", ali će ona i dalje ostati svojina "Kosovske energetske korporacije" (KEK).

Smatramo da je elektroenergetski sistem Kosova u našem vlasništvu, termoelektrane su naše, tako da o tome neće biti nikakvih pregovora sa Elektroprivredom Srbije. Ta priča je za nas završena još od osnivanja KEK - izjavio je u utorak u telefonskom razgovoru za "Glas" Fadilj Ljepaja, šef Službe za odnose sa javnošću KEK, korporacije osnovane odmah po dolasku Umnik na Kosmet.

Ljepaja je rekao da stručnjaci EPS neće učestvovati u revitalizaciji TE "Kosovo B" i dodao da će taj posao uraditi kadrovi KEK u saradnji sa britanskim i francuskim inženjerima. On je istakao da će Evropska agencija za razvoj u revitalizaciju kosovske elektrane uložiti 40 miliona evra.

Sve je vlasništvo EPS

- Elektroprivreda Srbije ne priznaje "Kosovsku energetsku korporaciju" i sa njima ne vodi nikakve pregovore. Teromoelektrane, kopovi uglja i kompletan elektroenergetski sistem na Kosmetu su u vlasništvu EPS. Razgovore o povratku naših radnika na svoja radna mesta vodimo isključivo sa Unmik i nadamo se da će se oni uskoro vratiti na Kosmet - rekli su za "Glas" nadležni u EPS.

- Radi se o donaciji kojom će biti pomognut oporavak elektroenergetskog sistema Kosova, a ne o komercijalnom aranžmanu. Još nije bilo govora o stranom ulaganju u KEK, tako da je za sada elektroenergetski sistem Kosova naš. Ukoliko za to bude potrebe, sarađivaćemo sa EPS, ali samo kao sa partnerom iz bilo koje druge evropske države - kaže Ljepaja.

Po njegovim rečima, KEK razmenjuje električnu energiju sa EPS, a sličnu saradnju ima i sa elektroprivredama Bugarske, Grčke, Makedonije i Albanije.

- Sa EPS nemamo previše kontakata i još nismo razgovarali o povratku srpskih kadrova na nekadašnja radna mesta. Smatramo da za to nema potrebe, jer mi imamo obučene stručnjake koji bez problema vode elektroenergetski sistem. Kompletnu komunikaciju sa Elektroprivredom Srbije vodi Unmik - naglasio je Ljepaja.

On tvrdi da kosovski kopovi uglja rade normalno i da se sa njih doprema ruda neophodna za rad termoelektrana "Kosovo A" i "Kosovo B".

- Trenutno radi jedan blok u TE "Kosovo B" koji proizvodi dovoljno struje za potrebe Kosova. Pripremamo remonte u obe elektrane i nadamo se da će uz pomoć Evrope uskoro biti obezbeđena normalna proizvodnja električne energije - zaključio je Ljepaja.

Z. Glavonjić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:46h Fadilj Ljepaja, predstavnik "Kosovske energetske korporacije", tvrdi: "Termoelektrane su naše vlasništvo"
18:07h Odbori Republičke skupštine razmatrali nove ekonomske propise
18:20h

Sporenja: Čija je Trepča?

18:53h Poslanici SPO kritikovali izmene Zakona o akcizama i porezu na promet
19:03h Dr Boško Mijatović o ideji da država proda svoj poslovni prostor
     


     


FastCounter by LinkExchange