[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 12. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


11. Jul 2000 18:20 (GMT+01:00)

Sporenja

Čija je Trepča?

Oko vlasništva nad bogatim rudnikom spore se Jugoslavija, dve frakcije Albanca sa Kosova i grčka kompanija Mitilineos Holding

London (SENSE) -"Trepča je politički izuzetno osetljiva i biće potrebne godine ulaganja da se oživi", kaže Gerhard Fišer, zamenik šefa Misije UN za civilnu upravu, dopisniku "Fajnenšnel tajmsa", koji izveštava o tekućim sporovima oko vlasništva nad najvećim kosovskim rudnikom.

SR Jugoslavija smatra da je njeno pravo na Trepču ostalo neokrnjeno, pošto je, shodno rezoluciji 1224, Kosovo i dalje deo Jugoslavije. Misija UN, opet, smatra da ima pravo upravljanja nad Trepčom jer su njome upravljala državna preduzeća nad kojima je Misija UN u celini preuzela kontrolu.

Radnici i inženjeri, Albanci sa Kosova, smatraju da oni treba da upravljaju Trepčom, dok grupa Albanaca koju predvodi zamenik ministra finansija u privremenoj vladi Kosova, inače blizak bivšem vođi OVK Hašimu Tačiju, smatra da je Trepča i dalje državna svojina, s tim što se njen novi vlasnik zove (buduća) "država Kosovo", a ne Srbija. Istovremeno, oni se protive svakoj privatizaciji jer smatraju da bi njome bio umanjen uticaj "države Kosovo" na eksploataciju rudnika.

Najzad, na Trepču polaže izvesna prava i grčka firma Mitilineos Holding, koja se smatra suinvestitorom u rudnik od sredine devedesetih godina. Svesna osetljivosti svakog arbitrarnog rešenja oko vlasništva, Misija UN se opredelila za raspisivanje međunarodnog tendera na kojem bi bile ustupljene koncesije firmama s najboljim ponudama. Međutim, potencijalni interesenti i investitori se uzdržavaju učešća na konkursu jer nemaju garantije da će koncesije koje budu dobili, biti poštovane i po prestanku privremene uprave UN.

U takvoj situaciji, UNMIK je potpisao sporazum o osnivanju konzorcijuma, koji čine tri kompanije: američka korporacija Morison-Knudsen, švedska konsalting kompanija Boliden Konteh AB i francuska firma TEC. Ove tri kompanije zadužene se da izrade elaborat o potrebnim finansijskim, tehničkim i sa stanovišta očuvanja okoline bezbednim, ulaganjima u Trepču.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:46h Fadilj Ljepaja, predstavnik "Kosovske energetske korporacije", tvrdi: "Termoelektrane su naše vlasništvo"
18:07h Odbori Republičke skupštine razmatrali nove ekonomske propise
18:20h

Sporenja: Čija je Trepča?

18:53h Poslanici SPO kritikovali izmene Zakona o akcizama i porezu na promet
19:03h Dr Boško Mijatović o ideji da država proda svoj poslovni prostor
     


     


FastCounter by LinkExchange