[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 12. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


11. Jul 2000 23:41 (GMT+01:00)

Koliko stvarno iznose telefonski računi posle pozivanja raznih nagradnih igara, viceva i hot lajna

Pozovi me i pogledaj račun!

Cene veće nego na reklamama. Hot lajn za 13,2 dinara po minutu. Minut vica gotovo tri dinara. "Telekom" i dalje ćuti

Podstaknuti napadnim i izazovnim reklamama koje se svakodnevno emituju na više komercijalnih kanala, naši sugrađani, kako smo i sami proverili, strasno slušaju poruke lascivne prirode, pop-muzike i druže se preko telefonske žice. Neki od telefonskih brojeva ove vrste nisu se mogli dobiti zbog zauzeća, tako da se da zaključiti da je telefonomanija očigledno zavladala i na našim prostorima.

Međutim, da li su cene koje se reklamiraju na TV stanicama istinite, pokušali smo da proverimo na jednoj od mnogobrojnih gradskih govornica. Kupili smo "Halo" karticu vrednosti od 90 dinara, na kojoj se dobija još deset dinara bonusa i naravno, kao "pravi muškarci", prvo se latili telefonskog broja poznatog "YU erotic shop", gde se može čuti mazni glas "lepotice koja uživa u našem prisustvu". Kartica u govornici počela je da se "topi" i mahnito skida dinare sa računa, kao da je podstaknuta izazovnim pričama. Posle jednog minuta slušanja, kartica je bila siromašnija za 13,2 dinara, što je otprilike šest puta više od reklamirane cene.

Čuvajte omote "Halo kartice"
Prilikom kupovine "Halo kartice" može vam se dogoditi da, umesto 100 dinara impulsa, prilikom ubacivanja u aparat saznate da imate svega 3,7 dinara, kao što se dogodilo nama. Prema rečima prodavačice na kiosku, iz "Telekoma" je stigla jedna serija neispravnih kartica i da bi je reklamirali potrebno je sačuvati omot sa serijskim brojem u koji je kartica spakovana.

Misterija zvana "041"
Gotovo dva meseca bilo je potrebno da od "Telekoma Srbije" dobijemo bilo kakav odgovor na pitanje o telefonskim brojevima s pozivnim 041. Zanimalo nas je u čijem su vlasništvu, koliko košta priključak, ko određuje cenu razgovora, kako ide način naplate i ko sve može da dobije broj sa pozivnim 041. Posle dugog čekanja rečeno nam je da "odgovore na ova pitanja ne možemo dobiti".

S. M.

Nešto manje pohlepan bio je telefon 9847, koji je svoje usluge naplatio 4,62 dinara po minutu. Poruke iz slušalice bile su sličnog sadržaja kao i kod prethodnog broja.

Telefonom se može i okušati sreća u vrlo popularnom "fontu". Potencijalni kandidat za neke od vrednih nagrada u ovoj lutriji preko telefona neće ni za minut vremena dočekati kvalifikacije postavljenih nagradnih pitanja, a njegov telefonski račun će već biti veći za 13,2 dinara, dok će ga samo učestvovanje verovatno stajati još toliko.

Novi vid druženja preko telefonske žice jeste i "pričaonica". U ovoj svojevrsnoj zabavi vlasnik telefonskog broja komunicira s nepoznatim sagovornicima. U nekih 40 sekundi razgovora ljubazni glas prvo vas upozna sa pravilima "žičanog komuniciranja", da bi vas potom prebacila na nekog od sagovornika. Ukoliko vam onaj ili ona s druge strane žice ne odgovara, pritiskom na zvezdicu, pa potom na bilo koje drugo dugme na tastaturi menjate sagovornika. Minut ovog zadovoljstva, kako smo proverili, staje 3,5 dinara.

Kome je do šale, preko telefona može da sluša viceve na "Streptovicinu" i to provereno po 2,80 dinara za minut, ali koliko će mu biti do smejanja kada dobije račun to će sam proveriti. Jedino nam je rok-muzika u dnevnom režimu telefona 9869 svoje usluge naplatila po datom cenovniku od dva dinara za minut.

D.A.-Z.M.


vesti po rubrikama

^društvo

16:37h Upis kandidata na više škole i fakultete u toku
16:52h Usvojeni nacrti naučnog i tehnološkog razvoja Srbije
17:45h Za poslednjih deset godina dug najstarijima skoro 80 mesečnih isplata
18:28h Advokat Branislav Tapušković: Građanima presuđuju takse
18:31h

Na Prištinskom fakultetu i vranjanskim višim školama, indeksa ima još

18:40h Čitaocima "Glasa javnosti": Problemi s papirom
19:07h Patrijarh Pavle služi liturgiju u Topčideru na Petrovdan
19:16h Lekari upozoravaju obolele od side: HIV sve otporniji
19:20h Zbog žege i dugotrajne suše, Morača presušuje
19:25h "Mišićevi dani" u Mionici
23:38h Zbog zagađenja Tise: SRJ tužila Rumuniju
23:40h Koliko stvarno iznose telefonski računi posle pozivanja raznih nagradnih igara, viceva i hot lajna
     


     


FastCounter by LinkExchange