[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 4. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


03. Jul 2000 17:28 (GMT+01:00)

Palestinski lider potvrdio ranije najave

Arafat: Država do kraja godine

GAZA (Beta-Rojters) - Palestinski predsednik Jaser Arafat izjavio je pred članovima palestinskog Centralnog saveta da namerava do kraja godine da proglasi palestinsku državu i ocenio da se mirovni pregovori sa Izraelom nalaze u krizi.

Palestinski centralni savet održao je dvodnevni sastanak u Gazi kako bi razmotrio pripreme za stvaranje palestinske države i saslušao Arafatov izveštaj o mirovnim pregovorima sa Izraelom.

Izrael opet traži samit

Ehud Barak u ponedeljak je ponovo pozvao na održavanje trilateralnog samita u SAD na kome bi, uoči septembarskog roka, trebalo da bude zaključen mirovni sporazum. Izraelski vojni vrh strahuje da bi u slučaju nepostizanja mirovnog sporazuma moglo doći do novog talasa palestinskog nasilja. Palestinci se protive tome da samit bude sada održan i zalažu se za dalje pregovore sa Izraelom.

Hamasovo upozorenje

U poruci upućenoj Centralnom savetu, islamski pokret Hamas upozorio je da je protiv svakog kompromisa sa Izraelom. "Jedino sredstvo za rešavanje palestinskog pitanja je put Džihada. Ono što se sada dešava je najopasnija faza za palestinski narod zbog toga što međunarodni cionizam želi da likvidira interes našeg naroda, njegovu zemlju i njegova sveta mesta", ocenjuje Hamas.

"Predsednik Arafat je ponovo potvrdio da će ove godine proglasiti državu i sada je na palestinskom rukovodstvu i Centralnom savetu da odluče kada bi država tačno trebalo da bude proglašena", izjavio je mirovni pregovarač Hasan Asfur.

Jedan zvaničnik Saveta koji je želeo da ostane anoniman izjavio je da je Arafat upozorio delegate da Palestinci moraju biti spremni "na sve opcije" pošto država bude proglašena. "Izrael bi mogao da blokira palestinske oblasti i preduzme mere koje bi dovele do konfrontacije, tako da su sve opcije otvorene", preneo je on Arafatove reči.

Sa približavanjem 13. septembra, krajnjeg roka za postizanje mirovnog sporazuma, Izraelci i Palestinci pokušavaju da reše preostala sporna pitanja među kojima su i pitanje budućnosti Jerusalima, jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i Gazi i problemi granica i palestinskih izbeglica.

Arafat je još ranije najavio da namerava da do kraja godine proglasi državu na Zapadnoj obali, uključujući i arapski istočni Jerusalim i u pojasu Gaze. Palestinci u ovom trenutku kontrolišu oko 40 odsto teritorije, a izraelski zvaničnici upozoravaju da bi jednostrano proglašenje države moglo da natera premijera Ehuda Baraka da izvrši aneksiju oblasti koje se još nalaze pod izraelskom okupacijom.


vesti po rubrikama

^svet

17:03h Senzacionalna pobeda opozicije na izborima u Meksiku
17:28h Arafat: Država do kraja godine
17:43h Teški gubici ruskih snaga u Čečeniji
18:03h Zbog čega se kubanski lider nije pojavio na dočeku malog Elijana
19:10h Američki predsednički kandidati otkrivaju spoljnopolitičke karte
   


     


FastCounter by LinkExchange