[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 4. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


03. Jul 2000 18:03 (GMT+01:00)

Zbog čega se kubanski lider nije pojavio na dočeku malog Elijana

Gde je nestao Kastro?

Strani posmatrači situacije na Kubi izneli su u proteklih nekoliko dana niz špekulacija oko toga zbog čega se predsednik Fidel Kastro nijednom nije pojavio u javnosti otkako se šestogodišnji Elijan Gonsales, oko koga je vođena sedmomesečna bitka za starateljstvo, iz Amerike vratio u domovinu.

Elijanov povratak u okrilje nove porodice koju je njegov otac formirao posle razvoda od dečakove majke - koja je prošle godine tragično izgubila život u pokušaju da se sa sinom dokopa Floride - velika je propagandna pobeda za 72-godišnjeg lidera, piše londonski "Dejli telegraf", ali se uprkos tome on nije pojavio na sveopštem slavlju koje je zbog ovakvog ishoda priređeno na ovom karipskom ostrvu. U subotu se, tako, u luci Mansaniljo okupilo 300 hiljada ljudi, ali im se umesto predsednika obratio samo jedan njegov izaslanik, koji je tom prilikom pročitao Kastrovu pisanu poruku.

Ovakvo Kastrovo držanje je u neskladu sa njegovom sveprisutnošću u medijima tokom svih sedam meseci trajanja ovog slučaja, kada se na televiziji pojavljivao nekoliko puta nedeljno, primećuje britanski dnevnik. U poslednjih nedelju dana, međutim, njega nije bilo ni na televiziji, ni na aerodromu kad je Elijan stigao.

Po jednom tumačenju, Kastro svojim odsustvom želi da pokaže Americi da ne želi da Elijana koristi kao političko oružje - ali miting u Mansanilji i izjave zvaničnika navode na suprotan zaključak.

Drugi kažu da Kastrov iznenadni nestanak predstavlja njegov uobičajeni način ponašanja. On nikad nije činio ono što se od njega u datom trenutku najviše očekivalo, čime je i zadržao oreol izvesne mističnosti tokom dugih 40 godina na vlasti.

A što se tiče onih koji su Kastrovo nepojavljivanje doveli u vezu sa njegovim godinama i eventualno narušenim zdravljem, njima je na posredan način odgovorio Fidelov brat, Raul. Reagujući na nagađanja o tome šta će biti sa Kubom kad Kastro umre, on je podsetio da je pročitao na stotine tekstova koji su se bavili pitanjem "čuvene tranzicije".

"Ko će doći posle Kastra? Da li će njegov brat biti u stanju da kontroliše situaciju?", pomenuo je Raul centralne teme tih tekstova, da bi onda poručio: "Ovde svako može da kontroliše situaciju. Ne može se jednim prstom zakloniti sunce", prenosi "Dejli telegraf".

V. M.


vesti po rubrikama

^svet

17:03h Senzacionalna pobeda opozicije na izborima u Meksiku
17:28h Arafat: Država do kraja godine
17:43h Teški gubici ruskih snaga u Čečeniji
18:03h Zbog čega se kubanski lider nije pojavio na dočeku malog Elijana
19:10h Američki predsednički kandidati otkrivaju spoljnopolitičke karte
   


     


FastCounter by LinkExchange