[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 4. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


03. Jul 2000 17:03 (GMT+01:00)

Senzacionalna pobeda opozicije na izborima u Meksiku

PRI poražena, Foks predsednik

Prva smena na čelu zemlje posle 71 godine neprekidne vladavine iste stranke. Obećana mirna primopredaja vlasti

MEKSIKO SITI - Opozicioni lider Visente Foks i njegova konzervativna Partija nacionalne akcije (PAN) izvojevali su senzacionalnu pobedu na nedeljnim predsedničkim i parlamentarnim izborima u Meksiku, i tako posle pune 71 godine neprekidne vladavine srušili sa vlasti Institucionalnu revolucionarnu partiju (PRI).

Foks je, posle prebrojanih 65 posto glasačkih listića, osvojio 44,7 odsto glasova, a njegov protivkandidat iz PRI, Fransisko Labastida, 33,6 posto glasova birača. Očekuje se da se do kraja ova razlika smanji, kad pristignu i glasovi iz ruralnih sredina.

Primopredaja 1. decembra

Foks je najavio da će odmah zatražiti sastanak sa aktuelnim predsednikom Ernestom Sediljom, kako bi postigli saglasnost oko mirne predaje vlasti 1. decembra ove godine, kada Sedilju ističe mandat. On je rekao da će mu prioriteti biti okončanje konflikta u južnoj državi Ćiapas gde su indijanski pobunjenici - pripadnici pokreta zapatista još 1994. podigli oružanu pobunu, zatim reformisanje vlade i povećanje ekonomskog rasta na sedam procenata godišnje.

Dosad neviđeno

Bio je to prizor, navodi Asošijeted pres, koji nijedan Meksikanac još nije video: samo tri sata nakon zatvaranja biračkih mesta, njihov predsednik je javno priznao poraz vladajuće stranke i pobedu opozicije. Mnogi u Meksiku su mislili da tako nešto neće ni dočekati da vide, dodaje se u izveštaju sa lica mesta.

Prema takođe preliminarnim rezultatima, koalicija PAN i Zelene stranke (PVEM) trebalo bi da ima većinu u oba doma Kongresa. Koalicija PAN/PVEM dobila je 41,79 glasova u donjem domu parlamenta na osnovu 18 odsto prebrojanih glasova, saopštio je Savezni izborni institut (IFE); koalicija je, takođe, na osnovu istog broja prebrojanih glasova osvojila i 41,66 odsto glasova u gornjem domu parlamenta. Prema komplikovanim izbornim pravilima, partiji je dovoljno tek nešto više od 42 posto glasova da bi imala većinu u donjem domu.

Preliminarni rezultati pokazuju i da bi PRI u konačnom skoru mogla da računa na 32,67 odsto glasova u donjem i 32,51 odsto glasova u gornjem domu. Levičarska alijansa, predvođena Strankom demokratske revolucije je na trećem mestu sa 18,82 odsto i 18,91 odsto u donjem i gornjem domu parlamenta. Od ukupno 59 miliona Meksikanaca sa pravom glasa, na izbore je izašlo rekordnih 65 odsto.

Pobednik na predsedničkim izborima Visente Foks - koji je u nedelju, da sve bude lepše po njega, napunio 58 godina - izjavio je da je njegov trijumf "revolucija nade" i najavio da će odmah početi da radi na sastavljanju prelazne vlade. "Sastavićemo prelaznu vladu, čiji će članovi biti vrlo pažljivo izabrani, kako bismo imali najbolje ljude. (...) Ova revolucija nade izvedena je zahvaljujući glasovima miliona i miliona Meksikanaca", izjavio je on agenciji Rojters, jedva zadržavajući suze.

Nedeljni izbori su kulminacija desetogodišnje političke borbe meksičke opozicije i PRI, stranke koja je uspostavila apsolutnu kontrolu nad svim aspektima života u zemlji otkako je osnovana 1929. godine. Foksovu pobedu omogućile su izborne reforme, kojima je isključena mogućnost masovnog prekrajanja izbornih rezultata, čemu je PRI kroz istoriju često pribegavala.

Foks, bivši direktor u kompaniji "Koka kola", izjavio je da će ispuniti izborna obećanja da će vladati u korist siromašnih, poboljšati obrazovni sistem u zemlji i boriti se protiv kriminala. "Znam da mogu da računam na sve Meksikance i oni znaju da ih neću izneveriti", rekao je on. Foks je, međutim, upozorio da šestogodišnji predsednički mandat neće biti dovoljno dug za rešavanje svih nagomilanih problema u zemlji u kojoj je 40 miliona od ukupno 98 miliona stanovnika siromašno i u kojoj su kriminal i korupcija široko rasprostranjeni.


vesti po rubrikama

^svet

17:03h Senzacionalna pobeda opozicije na izborima u Meksiku
17:28h Arafat: Država do kraja godine
17:43h Teški gubici ruskih snaga u Čečeniji
18:03h Zbog čega se kubanski lider nije pojavio na dočeku malog Elijana
19:10h Američki predsednički kandidati otkrivaju spoljnopolitičke karte
   


     


FastCounter by LinkExchange