[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 4. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


03. Jul 2000 15:25 (GMT+01:00)

Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Tri naroda ravnopravna

Muslimani i Hrvati konstitutivni narodi u RS, a Srbi u Federaciji BiH

BANJALUKA - Odluka Ustavnog suda BiH da su muslimani i Hrvati konstitutivni narodi u Republici Srpskoj, a Srbi u Federaciji BiH, rezultat je političkog pritiska i želja moćnog dela međunarodne zajednice - izjavio je u ponedeljak profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci, Petar Kunić.

- Sud nije doneo odluku na osnovu odredbi Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, već na bazi političkog pragmatizma i političkog pritiska, odnosno želja moćnog dela međunarodne zajednice. Donoseći ovakvu odluku, Ustavni sud se pretvorio u političkog arbitra - rekao je Kunić.

Odlučili muslimani i stranci

Odluku da su muslimani i Hrvati konstitutivni narodi u Republici Srpskoj, a Srbi u Federaciji BiH, donele su dvojica sudija muslimana i trojica sudija, stranih državljana. Protiv su bile sudije iz RS i sudije hrvatske nacionalnosti. Postupak pred Ustavnim sudom pokrenuo je predsednik Stranke demokratske akcije, Alija Izetbegović.

Revizija Dejtona

Sudije Ustavnog suda BiH iz RS, Vitomir Popović i Snežana Savić, saglasni su da je odluka o promeni konstitutivnosti naroda u bosansko-hercegovačkim entitetima "revizija Dejtonskog sporazuma". Ocenjuju da je ovo pokušaj da se dođe do "unitarne BiH i centralizacije najgore vrste".

Presednik Demokratske patriotske stranke i poslanik u Narodnoj skupštini RS, Predrag Radić, izjavio je za "Glas" da je ovakva odluka Ustavnog suda pravno i političko licemerstvo. Ovakav stav Radić je obrazložio sledećim činjenicama: "Sudija izvestilac, koji se izjasnio za konstruktivnost sva tri naroda na teritoriji oba entiteta, isti je čovek koji je, kao član Venecijanske komisije, imao drugačiji stav. Tad je tvrdio da su ustavi RS i Federacije BiH usklađeni s Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom".

Predsednik Narodne skupštine RS, Petar Đokić, rekao je da Ustavni sud BiH, donoseći ovakvu odluku, pokušava da se nametne kao ustavotvorac, "što nije njegova uloga". Đokić je istakao da će NS RS morati da se pozabavi odlukom Ustavnom suda BiH "jer nameće promenu Ustava RS".

Poslanik Stranke nezavisnih socijaldemokrata u parlamentu RS, Krstan Simić, rekao je da je odluka Ustavnog suda BiH bila očekivana i da je "težnja muslimana i međunarodne zajednice da stvore koncept BiH kao izrazito građanske države".

Član GO SDS, Mirko Banjac, upozorava da ova odluka Ustavnog suda - doneta preglasavanjem - može da bude izvor nestabilnosti u BiH. Banjac je rekao da je odluka Ustavnog suda, "u stvari, iznuđivanje određenih političkih poena na štetu jednog od naroda".

B. MARIĆ


vesti po rubrikama

^politika

15:20h Bernar Kušner potpisao uredbu o ombudsmanu
15:25h Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine: Tri naroda ravnopravna
15:30h Albanske partije osuđuju sporazum UN - SNV
15:45h Batić o susretu s predstavnicima crnogorske vlasti
15:55h Vujanović, potpredsednik DPS-a: Ni "DA" ni "NE" saveznim izborima
16:05h Milan St. Protić, posle razgovora s predstavnicima EU: Opoziciji stolica u UN!
16:15h Vojvođanska opozicija ostaje pri svom zahtevu za izbornom listom
16:20h Šami (DSS): Utvrđeni kriterijumi za opozicione liste
16:30h Ko je ovaj čovek: Živko Šoklovački
16:45h "Glas" istražuje: Da li je moguće prelivanje kosovske krize
17:00h Vučetić o zakonu protiv terorizma: Suspendovan najvažniji deo Ustava
23:23h Milošević čestitao Dan borca
     


     


FastCounter by LinkExchange