[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 4. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


03. Jul 2000 16:04 (GMT+01:00)

Radomir Mihajlović Točak i "Smak" posle četiri godine sviraju u Beogradu

Guru tihe vibracije

Promocija albuma "Egregor". Pesme bez teksta. Radost pred svaki nastup

"Dolazi legendarni vođa, Džimi Hendriks našeg doba, virtuoz, genij, legenda... Nije li to praznik za nas?" Tako je svojevremeno Velibor Džarovski Džaro, legendarni muzički menadžer i režiser fudbalskih prvenstava bivše Jugoslavije, najavljivao koncerte Radomira Mihajlovića Točka i grupe "Smak".

Današnji promoteri nisu baš inventivni kao Džaro, ali iako ne piše na plakatu, koncert "Smaka" u petak (7. jula) u SKC-u sigurno će biti praznik: to je prvi njihov nastup u Beogradu posle četiri godine.

Neposredan povod za koncert je promocija albuma "Egregor" koji se pojavio neposredno pred bombardovanje, pa je zato morao da čeka "bolja vremena" da bi ga publika čula uživo.

- Sa albumom "Rok cirkus" imali smo sličan peh: izlazak albuma podudario se sa Titovom smrću, pa smo sve promocije radili sa godinu dana zakašnjenja. Jedina bitna razlika u odnosu na to vreme je što je ovaj poslednji album i koncipiran tako da nema potrebu za preteranom promocijom. Na njemu ne postoje hitovi, niti bilo kakva namera da se dodvori publici - kaže za "Glas" Radomir Mihajlović Točak, jedan od najvećih gitarista jugoslovenskog roka, demistifikator njegove mitologije i (pre i posle svega) kreativni guru najpoznatije kragujevačke firme (koja, za razliku od one druge, uspešno posluje).

Uvek mimo trenutnih trendova, nesklon umetničkim kompromisima i ne podilazeći nikome, Točak je po pravilu radio ono što je njemu lično predstavljalo izazov. Poslednji album "Egregor" nastavlja u tom stilu.

- Bilo mi je izazovno da snimim album bez teksta. "Egregor" označava nešto neizrecivo, nešto što osećamo da se između nas događa, a ne umemo da objasnimo rečima. Tako smo spontano i došli do ideje da se to otpeva bez teksta. Svesno sam išao na tu varijantu iako to automatski znači da publika ne može da zapamti pesmu, da je traži... - objašnjava Točak, ističući da se grupa ustezala koncerata u Beogradu bez dobrog povoda.

- Nismo imali novih pesama, sada ih imamo i radimo na drugačiji način... Koncerti su uvek mnogo više od onoga što može da se zabeleži na nekom snimku. Zato preporučujem ljudima da dođu da nas vide uživo, pošto ne znam da li će i kada biti prilike za to - kaže Točak, ističući da je "Smak" u odnosu na prethodno gostovanje doživeo i jednu personalnu promenu - umesto Vlade Samardžića, basista je Saša Marković.

- Dobro zvučimo sa njim, uhodali smo se svirajući po Sloveniji, Makedoniji, Bosni... Ono što "Smak" uvek nudi jeste jako dobar zvuk i naravno, sve ono što uz to ide. Na koncertima se dešava nešto što isključivo zavisi od publike i nas... Nije to nikakvo ludilo, već jedna tiha vibracija. Mi nismo mladi, uopšte se ne zanosim nekim stvarima, jednostavno govorim o nečemu što jeste. I sam se radujem svakom nastupu, pogotovo u Beogradu.

P. Dragosavac


vesti po rubrikama

^kultura

16:04h Radomir Mihajlović Točak i "Smak" posle četiri godine sviraju u Beogradu
16:16h U utorak uveče startuje Trg pjesnika u Budvi
16:36h Pozorišni program Belefa otvorili Španci i Makedonci
17:07h Poezija iz emigracije Saladina Burdžovića
17:23h Željko Simić primio Nikolaja Burljajeva
17:56h Specijalno za "Glas": Međunarodni filmski festival u Taormini
18:09h Deseti dan INFANT-a: Keti Rendals, Gruzijci...
     


     


FastCounter by LinkExchange