[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 4. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


03. Jul 2000 17:02 (GMT+01:00)

I u ponedeljak za staru deviznu štednju isplaćivani dinari

Od deviza ni traga

U bankama tvrde da nemaju sopstvenih deviza za isplatu štediša, a NBJ im nije dostavila devizne avanse

BEOGRAD - Građani koji su se u ponedeljak od ranog jutra okupljali pred ekspoziturama poslovnih banaka, verujući u saopštenje Savezne vlade da će od 3. jula početi isplata stare devizne štednje u čvrstoj valuti, mogli su samo da negoduju što od toga još nema ništa ili da se odluče da podignu dinare.

Bilo je gužvi i neprijatnosti, kaže Ljubomir Milutinović, direktor štedionice filijale "Beobanke", koja je u ponedeljak nastavila isplatu u dinarima, a štedišama se nude i zlatnici koji bi danas trebalo da budu pušteni u proceduru.

Ova banka, inače, ima sopstvene zlatnike (iz Avramovićevog doba), teške 8 grama i pošto gram zlata vredi oko 20 maraka takav zlatnik je jednak rati devizne štednje od 150 maraka i za njega se, dakle, mogu odlučiti štediše čiji ulozi nisu sitniji. Štediše će naknadno biti obaveštene o tome kada će se krenuti sa isplatom u devizama, kaže Milutinović, objašnjavajući da banka nema slobodnih sopstvenih deviznih sredstava i da ne može da troši stranu efektivu svojih deponenata da bi izmirila obaveze po deponovanoj deviznoj štednji.

Nova prevara, kažu štediše

- Čitam "Politiku" i verujući njenoj informaciji u ponedeljak sam u pola pet ujutru došla ispred "Beobanke" ( ekspozitura na Zelenom vencu). Zajedno sa barem još hiljadu ljudi, uglavnom starijih i nemoćnih, čekala sam do pola devet da bi tek onda izašla četvorica momaka iz obezbeđenja i rekla da " nema ni para, ni deviza", kaže Danica Jovanović koja je ovo iskustvo doživela kao novo poniženje i prevaru. Po njenim rečima, neki iz reda su se posle toga uputili ka NBJ da guverneru Dušanu Vlatkoviću kažu šta misle, a što zbog Zakona o informisanju nije uputno ponoviti u novinama.

Problem bi bio i nedostajuća odgovarajuća apoenska struktura jer ima dosta štediša kojima bi trebalo isplatiti male iznose od dvadesetak ili tridesetak maraka.

Zakon obavezuje poslovne banke da za svoje obaveze obezbede dinare i uplate ih na poseban račun NBJ, a da im centralna banka proporcionalno osigura devizna sredstva, podseća Branko Ivković pomoćnik direktora filijale "Investbanke". Uputstvo centralne banke da banke iz sopstvene devizne likvidnosti počnu isplate štediša u devizama, a da im to posle nadoknadi NBJ, u Investbanci ne mogu da sprovedu jer sopstvenih sredstava nemaju, a devize svojih komitenata ne mogu da troše u ove svrhe.

- Dinare imamo i u ponedeljak smo nastavili isplatu štediša u domaćoj valuti, a o devizama o tom- potom. Juče je bila velika gužva pred šalterima banke, veća nego kada se pre mesec dana počelo sa dinarskim isplatama. Neki građani su se i u ponedeljak odlučili da svoju prvu ratu podignu u domaćoj valuti. Investbanka će ponuditi štedišama i zlatnike koje treba da pusti NBJ, objašnjava Ivković.

Na vratima"Jubanke", gde je takođe bilo redova, građane je dočekalo saopštenje, prema kojem banka nastavlja sa dinarskim isplatama, u julu će organizovati i isplate u zlatnicima, a o deviznom izmirivanju obaveza daće naknadno saopštenje.

Ni ova banka, kao ni ostale, nije dobila devizni avans od NBJ, a inače ima loše iskustvo od ranije kada je iz sopstvenih deviza isplaćivala štediše, što joj ni do danas nije nadoknađeno. I u " Jubanci" bilo je nezadovoljnih, kao i onih građana koji su po sistemu daj- šta daš juče podigli dinare ne želeći da čekaju neizvesne devize - po zakonu to može da traje do 28. decembra.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:12h I u ponedeljak za staru deviznu štednju isplaćivani dinari
17:33h NIS isporučuje gas samo prioritetnim potrošačima
18:02h Visoke temperature prepoloviće rod kukuruza
18:18h Mlekari traže sastanak sa premijerom Mirkom Marjanovićem
18:41h Žetva suncokreta u Vojvodini poraniće zbog suše
18:54h Šipovac, ministar poljoprivrede: Dovoljno žita do naredne žetve
19:20h Za vlasnike vozila sa stranim tablicama: Gorivo za devize
19:22h Fond PIO Srbije saopštio: Penzije u utorak
   


     


FastCounter by LinkExchange