[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 2. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


01. Jul 2000 16:18 (GMT+01:00)

Pariz u subotu od Lisabona preuzeo šestomesečno predsedavanje Unijom

Francuzi za kormilom EU

Šef portugalske diplomatije Žaime Gama telefonom poželeo sreću kolegi Iberu Vedrinu. Na zgradi francuske vlade pored zastave već postavljen i amblem "petnaestorice"

PARIZ (Beta-AFP) - Francuska je u subotu zvanično preuzela od Portugala šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom, uz podršku lidera Palestinaca Jasera Arafata.

Arafat je doputovao u Pariz kako bi zatražio od "petnaestorice" podršku za proglašenje nezavisne palestinske države. Na zgradu francuske vlade juče ujutro je simbolično postavljen amblem EU pored francuske zastave.

Šef portugalske diplomatije Žaime Gama je u preksinoćnom telefonskom razgovoru poželeo sreću francuskom kolegi Iberu Vedrinu, saopštio je francuski MIP.

Francuske vlasti su priznale da zadatak neće biti lak, pošto u decembru u Nici predstoji potpisivanje sporazuma o institucionalnim reformama u vezi s prijemom novih članica.

Predsednik Žak Širak se založio za izradu evropskog ustava koji će napraviti grupa članica EU. Premijer Lionel Žospen i njegovi ministri odbili su da podrže tu ideju, a nesuglasice su izazvale sumnje u sposobnost Francuske da tokom predsedavanja govori jedinstvenim glasom. Razjašnjenje se očekuje tokom Širakovog izlaganja u utorak pred evropskim poslanicima na plenarnoj sednici u Strazburu.

Proširenje EU na tridesetak članica očekuje se do 2010. Za Francusku je otežavajuća okolnost što na čelo EU dolazi u trenutku delikatnom ne samo za Evropu, koja prvo proširenje planira već 2003. godine, već i za samu zemlju koja se sprema za izbore.

Pregršt planova

Francuska planira da ojača ulogu ministara 11 zemalja zone evra u koordiniranju ekonomske politike unutar EU s ciljem da se podstakne zapošljavanje i harmonizuje poreska politika, ali i da pokrene raspravu o statusu Evropske investicione banke (EIB) i Evropske centralne banke (ECB). Na planu evroodbrane trebalo bi da utvrdi koje trupe i vojno naoružanje su zemlje članice u stanju da angažuju u okviru evropskih snaga za brzo delovanje od 60.000 ljudi, koje bi trebalo da se formiraju do 2003.

Jedan od glavnih ciljeva Francuske je i usvajanje povelje o socijalnim pitanjima koja bi doprinela većoj i boljoj zaštiti prava radnika. Glavni cilj joj je, međutim, da obezbedi usvajanje Povelje o fundamentalnim ljudskim ekonomskim i socijalnim pravima građana, što je vrlo neizvesno budući da evro-skeptici u tome vide zametak budućeg evropskog Ustava. Među problemima na koje će naići tokom svog mandata jeste i kako se ponašati prema Austriji pod sankcijama.


vesti po rubrikama

^svet

15:37h Ruska raketa za američki satelit
15:50h Pregaženi na koncertu
15:54h Rumunski mitropolit ostao bez kola
16:02h SAD se bore za bolji status kod Međunarodnog krivičnog suda
16:03h Konstantinesku u trci za drugi mandat
16:08h Elektronsko "pranje" novca
16:09h Kazne za pijance
16:11h Šarping nije uradio domaći
16:13h U nedelju u Meksiku parlamentarni i predsednički izbori
16:14h Kineski premijer u poseti Nemačkoj
16:15h Osuđeni iranski Jevreji: Dosuđen zatvor, ali i bičevanje
16:16h Gde je i šta radi Boris Jeljcin ?
16:18h Francuzi za kormilom EU
   


     


FastCounter by LinkExchange