[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 2. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


01. Jul 2000 16:13 (GMT+01:00)

U nedelju u Meksiku parlamentarni i predsednički izbori

Najzad neizvesno

Proteklih 71 godinu na vlasti je bez prekida bila stranka PRI koja zbog toga nosi epitet apsolutnog svetskog rekordera u vladanju

MEKSIKO SITI - Uoči parlamentarnih izbora u Meksiku, koji bi mogli da konačno označe prelazak iz jednopartijske vladavine u pravu višestranačku demokratiju, tamošnje vlasti ulagale su velike napore kako bi birače uverile da ovog puta neće biti mahinacija koje su obeležile sve prethodne izlaske na birališta u ovoj zemlji.

U Meksiku već 71 godinu bez prekida vlada Institucionalna revolucionarna partija (PRI) - po čemu je apsolutni svetski rekorder - ali za razliku od ranijih prilika kada su njene izborne pobede bile unapred zagarantovane, ovog puta vlada mnogo veća neizvesnost.

Oko 59 miliona registrovanih birača treba da izabere novog šefa države i članove oba parlamentarna doma. U dve savezne države biraće se i novi guverneri, dok će žitelji federalne oblasti glavnog grada, Meksiko Sitija, odlučivati i o novom gradonačelniku.

Predizborna kampanja završena je još u sredu, tako da su tri poslednja dana pred glasanje Meksikanci imali priliku da na miru - neometani od partijske propagande i rezultata anketa - razmisle o tome za koga će se danas izjasniti. Istraživanja javnog mnjenja do kraja su davala blagu prednost predsedničkom kandidatu PRI Fransisku Labastidi, bivšem ministru unutrašnjih poslova sa 38-godišnjim iskustvom rada u državnoj službi; odmah uz njega je i kandidat stranke desnog centra Partija nacionalne akcije (PAN), Visente Foks, bivši guverner i direktor u kompaniji "Koka-kola".

Inače, tokom čitavog trajanja kampanje nezavisni Institut za savezne izbore (IFE), vladajuća PRI i aktuelni predsednik Ernesto Sediljo nastojali su da biračko telo ubede kako će predstojeće glasanje biti "najčistije" u modernoj istoriji Meksika. IFE je, tako, tvrdio da ne postoji način na koji bi kompjuterski sistem evidentiranja rezultata mogao da se raspadne, ili bude "provaljen".

V. M.

Primer iz 1988.

Meksikanci još uvek pamte kako je PRI, po široko rasprostranjenom uverenju, pokrala izbore 1988. godine, kada je kompjuterski sistem državne službe koja je pre nastanka IFE obavljala poslove oko brojanja glasova na misteriozan način raspao. Do raspada sistema u vođstvu je bio opozicioni lider Kvautemok Kardenas; kada je mreža ponovo proradila, u vođstvu je bio kandidat PRI Karlos Salinas, koji je na kraju i pobedio...


vesti po rubrikama

^svet

15:37h Ruska raketa za američki satelit
15:50h Pregaženi na koncertu
15:54h Rumunski mitropolit ostao bez kola
16:02h SAD se bore za bolji status kod Međunarodnog krivičnog suda
16:03h Konstantinesku u trci za drugi mandat
16:08h Elektronsko "pranje" novca
16:09h Kazne za pijance
16:11h Šarping nije uradio domaći
16:13h U nedelju u Meksiku parlamentarni i predsednički izbori
16:14h Kineski premijer u poseti Nemačkoj
16:15h Osuđeni iranski Jevreji: Dosuđen zatvor, ali i bičevanje
16:16h Gde je i šta radi Boris Jeljcin ?
16:18h Francuzi za kormilom EU
   


     


FastCounter by LinkExchange