[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 2. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


01. Jul 2000 18:15 (GMT+01:00)

Slobodan Ivanović iz Beograda, zaljubljenik u mora i plovidbu

Hiljade milja admirala-amatera

U pripremi najduža plovidba do sada - put oko sveta preko Rta Horna

Beograđanin Slobodan Ivanović, zajedno sa sinom Lukom u "Lajfbotu", motornom čamcu od 7,5 metara, preplovio je tri mora: Crno, Egejsko i Mramorno, kako bi iz marine kod grada Bodruma u Turskoj prevezli svoj čamac posle tri nedelje plovidbe do Dunava i tako stigli u beogradsku marinu. Ovaj nesvakidašnji podvig zaljubljenika u more i plovidbu, nije prva avantura porodice Ivanović.

Pre desetak godina, tri puta oplovili su Balkansko poluostrvo, kada su se od Beograda Dunavom zaputili do Crnog mora, a zatim prešli Mramorno, Egejsko, Jonsko do Jadranskog. Ovih sparnih dana, Slobodana Ivanovića pronašli smo u marini kod "Šest topola", gde pažljivo priprema svoju "odiseju 2001". Reč je, naime, o putu oko sveta na koji će krenuti sa ćerkom Dunjom i sinom Lukom u svojoj jedrilici "Žar", dugačkoj 14 metara, koju je, kako tvrdi, uglavnom sam napravio.

Foča u Turskoj

Na jednoj od svojih plovidbi u turskim vodama prolazili su razna mesta, Lezbos, Hios i u jednom trenutku su zalutali.
- Jednostavno, nisam više znao gde se nalazimo zato sam se dok smo se približavali jednom mestu, glasno zapitao: "Bože mili, gde li smo mi to došli?"
U tom trenutku čujem ribara koji je stajao pored mene: "U Foći, bolan, u Foći".

Njemu je babo svojevremeno došao ovamo iz Bosne i mesto se zaista zvalo - Foča.

- Naše putešestvije započelo bi od obale Crnog mora u Turskoj, a zatim bi Sredozemnim morem i Atlantikom došli do Južne Amerike, pa kroz Magelanov moreuz izašli na Tihi okean, zatim pravac Australija onda Indijski okean, posle Afrika, pored Rta Dobre nade, na kraju opet Sredozemlje i stara dobra Jugoslavija.

Za razliku od Jože Horvata koji je pre više desetina godina obišao svet i išao preko Sueckog kanala za vreme od godinu i po dana, moje putovanje je planirano za dve godine i putanja bi bila znatno surovija. Planiram takođe prelazak Rta Horna, to je čuveni Magelanov prolaz, gde se smenjuju vrlo jaki vetrovi.

Opasnost, po mom mišljenju, ne umanjuje lepotu putovanja - tvrdi Slobodan Ivanović, čiji su snovi, za većinu ljudi, neshvatljivi.

Sve je počelo pre više desetina godina kada je, kako tvrdi, svoju sudbinu vezao za velike vode.
- To vam je kao u ljubavi, uhvati vas i drži i ako ne ostane ta veza u vama, jednostavno prestanete da se viđate sa vodom - na moju veliku sreću to se meni nije dogodilo, plovio sam godinama u milosti i nemilosti vetra zauzdanog na jarbolima, ali sam tome do danas ostao veran - kaže Ivanović.

Na svoje prvo veliko putovanje krenuo je sa porodicom, suprugom Mirom, sinom Lukom i ćerkom Dunjom, koja je tada imala svega godinu dana. U to vreme, nije znao sve o vetrovima i talasima kao i ostalim ćudima mora, a vodio ga je, kako kaže, samo san.

- Tada sam jedino verovao da hrabre sreća prati, pri tom hrabrost nisam doživljavao kao odsustvo straha, već kao preduzimanje akcije uprkos strahu. Već na prvom putovanju, kada smo plovili ka Santoriniju, počeo je pravi haos.

Uhvatilo nas je nevreme i trebalo se izboriti sa divljim vetrovima koji su u južnom Egeju tako opasni. Na sreću, sve se dobro završilo i tako smo oplovili Balkansko poluostrvo prvi put, a posle toga, naša avantura se ponovila još dva puta.
U svoju poslednju avanturu Slobodan i Luka krenuli su kako bi svoj brod prevezli iz turske luke Bodrum do beogradske marine.

- Kada smo došli do "Lajfbota", bio je zaista u jadnom stanju, trebalo mi je dosta novca i truda da ga osposobim za plovidbu. Ništa lakše nije bila plovidba koja je potom usledila od Bodruma ka Egejskom moru preko Dardanela. Odlučili smo da pređemo i Mramorno more bez zaustavljanja za šta nam je bilo potrebno 40 sati. Sledilo je zatim

Crno more koje smo prešli za dve nedelje. Na kraju smo, konačno, jednim kanalom, uplovili u Dunav kome smo se u tom trenutku obradovali više nego ikad - seća se svoje avanture Slobodan Ivanović. Brojni trenuci opasnosti i strepnje nikada nisu pomutili lepotu plovidbe za koju, kako kaže Slobodan, vredi živeti.

- Na brodu, vi ste kao na sopstvenom ostrvu, vladate sopstvenom sudbinom. Noću, on izgleda kao svemirski brod koji plovi po površini mora na kome se ogleda čitavo nebo. Dok posmatrate delfine kako iskaču iz mračnog mora, čovek osetite apsolutnu slobodu i zato mi nije strana ideja da na jednom takvom mestu spustim sidro i provedem ostatak mog zemaljskog života - kaže Slobodan Ivanović.

Žaklina Milenković


vesti po rubrikama

^reportaža

18:15h Hiljade milja admirala-amatera
18:16h Razlaz Meg Rajan i Denisa Kvejda
18:18h Tito nije bio Josip Broz
     


     


FastCounter by LinkExchange