[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 2. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


01. Jul 2000 14:58 (GMT+01:00)

Unmik predložio zakon o opštinama na Kosovu

Srbi prihvataju, Albanci protiv

Šiptari se protive otvaranju lokalnih srpskih kancelarija

BEOGRAD - Nacrt privremenog zakona o opštinama o kome je pre dva dana diskutovano na sednici PAVK-a u Prištini naišao je na neodobravanje kod predstavnika Šiptara. Oni se protive otvaranju lokalnih srpskih kancelarija i u ovome vide nekakvu kantonizaciju Kosova o kojoj, kako sada stvari stoje, nema ni govora, niti je izvodljiva. S druge strane, u otvaranju lokalnih kancelarija za nacionalne zajednice Srbi vide korak ka poboljšanju uslova svoga života.

Ekspertska grupa SNV Kosova i Metohije već razmatra ovaj nacrt koji je u stvari kopija sporazuma iz Rambujea. Ukoliko se tekst usvoji ovakav kakav jeste, njegovo sprovođenje biće uslovljeno izlaskom na izbore čemu se Srbi protive. Naime, Srbi su odlučili da bojkotuju predstojeće lokalne izbore u oktobru jer smatraju da ne postoje uslovi za njihovo organizovanje, s obzirom da je oko 350.000 ljudi proterano s Kosova i Metohije, dok se u južnoj srpskoj pokrajini nalazi veliki broj Albanaca iz Albanije i Makedonije.

Srpska strana će, kako je posle sednice PAVK-a u čijem je radu učestvovao rekao protosinđel Sava Janjić, da se u ovaj tekst inkorporira Sporazum o koegzistenciji i unese odluka o formiranju nacionalnog komiteta u kojem će svaka zajednica imati pravo na veto. Ukoliko se prihvati inkorporiranje Sporazuma o koegzistenciji, Srbi će moći aktivnije da učestvuju u administraciji na teritorijama na kojima žive, što se ocenjuje kao pozitivan pomak u uspostavljanju kvalitetnijeg života.

LJ. S.

 

Kako Kušner kaže

Predloženi Nacrt zakona ne donosi ništa novo o čemu već nije bilo reči u Rambujeu. Prema ovom dokumentu, između ostalog, nacionalne zajednice imaju pravo žalbe na neku odluku. Međutim, nemaju pravo veta, niti mogu da utiču na njeno sprovođenje. Drugim rečima, biće onako kako Kušner kaže.


vesti po rubrikama

^politika

14:58h Unmik predložio zakon o opštinama na Kosovu
15:03h Rusija podržava politiku SRJ
15:07h Lider DS najavio početak kampanje na terenu
15:15h

Havel: Niko nema rešenje za uklanjanje Miloševića

18:28h Ko je ovaj čovek? Mile Isakov
23:02h

Traže da SPS dođe na Kosovo

23:19h Ostavka Foajea
     


     


FastCounter by LinkExchange