[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 2. jul 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


01. Jul 2000 15:14 (GMT+01:00)

Istekao rok za preregistraciju firmi i najavljene sankcije

Za kašnjenje: kazna ili gašenje

Svi koji nisu stigli da podnesu dokumentaciju, moraju sud da obaveste da li im se predmet nalazi na proceni vrednosti kapitala, kako ne bi plaćali rigorozne kazne

BEOGRAD - U petak 30. juna istekao je poslednji zakonski rok za preregistraciju preduzeća prema Zakonu donetom još pre četiri godine, čija je primena do sada bila više puta odlagana. To znači da bi sve državne i društvene firme, kojih je na stotine hiljada, posle ovog datuma, morale zapravo da budu registrovane po pravilima koja je propisao savezni Zakonu o preduzećima.

Za sada se još ne zna koliko preduzeća je uspelo da se registruje ranije ili u ovom, poslednjem roku, a koliko njih će morati da plati brojne i rigorozne kazne, ili da čak bude izbrisano iz sudskog registra, kako je to inače zakonom zaprećeno.

U proteklih nekoliko dana bile su velike gužve pred privrednim sudovima, što znači da su mnogi u poslednji čas uspeli da prikupe potrebna dokumenta. Jedan od glavnih razloga za toliko oklevanje verovatno je i uslov iz zakona da u toj dokumentaciji za sud mora biti i podatak o vrednosti kapitala preduzeća.

Procena kapitala firme je obiman i visoko stručan posao, koji su, uz specijalizovanu državnu Direkciju i 250 ovlašćenih procenjivača, mogla da obave i sama preduzeća, ali mnoga to nisu učinila, mada ih je na to obavezivao i Zakon o osnovama promene društvenog kapitala, čija primena se takođe godinama odlaže i čiji je početak primene (procena kapitala) takođe istekao u petak.

Oni koji nisu stigli ili mogli da izađu na kraj sa ovim delikatnim zadatkom, našli su se tako pred opasnošću da budu ugašeni. Pogotovo preduzeća koja nisu atraktivna, niti ima opravdanja za njihov opstanak. Za ona druga, naročito velika i s mnogo zaposlenih, naći će se već neko rešenje ili opravdanje.

Svetlana Kisić, ekonomista u, sumnja da će država jednostavno gasiti, odnosno brisati iz registra preduzeća koja se još nisu preregistrovala. Ali, samim tim što će im poslovanje biti otežano, pa i onemogućeno, ona će nestajati. Ona kaže da je, inače, sasvim je logično da u aktu o registraciji, kao i u određenim aktima preduzeća, stoji cifra o vrednosti kapitala i imovine kojom firma raspolaže, ali i dodaje da je Direkcija u poslednje vreme zatrpana ovim predmetima i da ne uspeva u roku sve da obradi, mada je zakon obavezuje da taj posao obavi za najviše dva meseca.

Preduzeća su preregistraciju do ovog, poslednjeg roka, mogla da urade i na osnovu knjigovodstvene vrednosti firme, dok će ubuduće, kako to sada najavljuju iz republičkog Ministarstva za vlasničku transformaciju, taj posao za njih obavljati neko drugi, ali o trošku samog preduzeća.

- U "igri" su dve varijante, da u naredna tri meseca republička Direkcija proceni vrednost kapitala preduzeća, koristeći tzv. neto imovinsku metodu iz saveznog zakona, ili da to urade ovlašćeni procenjivači, ali na osnovu republičkog zakona, što je teže i komplikovanije, jer koristi i prinosni i onaj pomenuti neto metod, rekao je za naš list Miroljub Hadžić, zamenik republičkog ministra za vlasničku transformaciju. U oba slučaja, stručni posao bi platila sama firma.

- Svi oni koji nisu stigli da u roku završe tu svoju obavezu i nemaju verifikovanu procenu kapitala, sada treba registracionom sudu da podnesu informaciju o tome da su predali dokumenta za procenu kapitala, kako ne bi trpeli sankcije, sugeriše Hadžić i dodaje da je od 7.000 preduzeća u Srbiji koja treba transformisati, procena urađena u oko 3.000.

M. Dapčević


vesti po rubrikama

^ekonomija

15:14h

U petak, 30. juna, istekao rok za preregistraciju preduzeća

15:41h Kukuruz 350 dinara
15:52h

Nestašica sitnog novca: Umesto dinara nude žvaku

17:21h Republički Program postrne setve: Uz program i seme upola cene
17:23h Po 200 maraka za hiljadu štediša
   


     


FastCounter by LinkExchange