[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 27. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


26. Jun 2000 17:24 (GMT+01:00)

Francuski predsednik u zvaničnoj poseti Nemačkoj

Širak: Ustav EU kroz dve godine

Kancelar Šreder i njegov gost posvetili su se državničkim temama tek pošto su odgledali utakmicu Francuska-Španija

HANOVER (Beta-Rojters) - Francuski predsednik Žak Širak započeo je u ponedeljak dvodnevnu zvaničnu posetu Berlinu kao prvi francuski šef države koji zvanično posećuje Nemačku posle punih 13 godina. Iako Nemačka i Francuska održavaju dvaput godišnje konsultacije na najvišem nivou - jednom u Nemačkoj, jednom u Francuskoj - ti se susreti ne rangiraju kao zvanične, državničke posete.

Prvi u Rajhstagu

Šreder i Širak su u ponedeljak u Hanoveru posetili Ekspo 2000, posle čega je francuski predsednik otputovao za Berlin, gde će danas izložiti prioritete svoje zemlje tokom njenog mandata na čelu EU. Širak će biti i prvi strani državnik koji će održati govor u obnovljenom nemačkom parlamentu - berlinskom Rajhstagu.

Širak je još u nedelju popodne doputovao u Nemačku, u matični grad kancelara Šredera, Hanover, ali je taj deo posete bio privatnog karaktera.

Vrhunac toga dela Širakovog gostovanja u Nemačkoj bila je zajednička večera, za kojom je usledilo praćenje prenosa fudbalske utakmice Francuska - Španija (2:1) u četvrtfinalu Prvenstva Evrope.

Francuski predsednik je posle toga u zajedničkom intervjuu s kancelarom Šrederom nemačkoj TV ZDF ocenio da bi Evropska unija za jednu do dve godine mogla da dobije sopstveni ustav. "Po mojoj oceni, to je nešto što može biti urađeno uskoro, jer je neophodno. To je pitanje čiji se vremenski rokovi mere pre mesecima, nego godinama.

Možda su u pitanju jedna do dve godine", rekao je Širak. Jedinstveni ustav EU bio je centralna tema prošlomesečnog izlaganja šefa nemačke diplomatije Joške Fišera, koji se zauzeo i za stvaranje dvodomnog zajedničkog parlamenta i centralne vlade. Iako je viđenje nemačkog ministra u prvi mah izazvalo burne reakcije pojedinih evropskih vlada i primedbe da je reč o nametanju nemačkih interesa, Širak je rekao da pozdravlja Fišerov govor jer je "došao u pravom trenutku i ponudio konkretna rešenja".

U intervjuu za ZDF ipak su došle do izražaja i izvesne razlike u pozicijama dve zemlje.

Dok je Širak ocenio da pitanje podele vlasti u Evropi može da bude rešeno ubrzo nakon šestomesečnog mandata Francuske kao predsedavajućeg EU, koji počinje 1. jula, Šreder je bio nešto oprezniji. "Ne bi trebalo da preopteretimo francusko predsedavanje. Treba da jasno pokažemo da želimo da radimo na tom problemu, ali on neće biti rešen u narednih pola godine", kazao je Šreder.


vesti po rubrikama

^svet

17:24h

Francuski predsednik u zvaničnoj poseti Nemačkoj

17:57h

U Hrvatskoj u prošla tri meseca uhapšeno 600 "ilegalaca"

18:13h

Izvršena inspekcija naoružanja IRA

18:42h

Parlamentarni izbori u Japanu nisu doneli nikakvu promenu

19:03h

Strani posmatrači dali nepovoljnu ocenu izbora u Zimbabveu

23:08h

FSB otkrila špijuna CIA

   


     


FastCounter by LinkExchange