[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 27. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


26. Jun 2000 16:08 (GMT+01:00)

Reporter "Glasa" na svadbi požarevačkih gastarbajtera u Švajcarskoj

Srpska svadba u srcu Evrope

Naša zastava bez embarga. Za veselje potrošili sto hiljada "švajcaraca"

Umesto u rodnom kraju, kakav je red i običaj, gastarbajteri Mileva i Milan Bogdanović iz Rabrova kod Kučeva, napravili su sinu Draganu i snaji Maji iz Mišljenovca svadbu usred Evrope, u St. Galenu kod Ciriha, i nisu se pokajali. Iako familija iz Srbije nije zbog viza mogla da dođe na venčanje, mladenci su obećali da će krštenje dve svoje kćerke kroz neku godinu sigurno organizovati u rodnom Rabrovu, specijalno za rodbinu koja njihovom venčanju u Grčkoj pravoslavnoj crkvi u St. Galenu nije mogla da prisustvuje.

Svadba na televiziji

Pre nekoliko dana celo selo Rabrovo bilo je pred televizorom jer je lokalna televizija emitovala trosatnu reportažu sa svadbe Golubovića u St. Galenu. Snimatelj Dejan Aćimović svoju fotografsku radnju je ukrasio uveličanim slikama mladenaca i svatova kako bi onima koji nisu bili na svadbi dočarao šta se to tamo u Evropi događalo na Majinoj i Draganovoj svadbi.

Međutim, Golubovići su se postarali da njihova familija ne bude uskraćena za svadbarski doživljaj koji su priredili, a koji ih je koštao oko 100.000 švajcarskih franaka. Fotograf Dejan Aćimović - Pucko iz Rabrova specijalno je otputovao u Švajcarsku da bi kamerom zabeležio sve ono što se dešavalo na svadbi Golubovića. Uz to, angažovan je i časopis "Svatovac" iz Požarevca koji je specijalan broj na svih 16 kolor strana posvetio samo ovoj nezaboravnoj i najlepšoj svadbi Srba u dijaspori.

A da je svadba bila raskošna i u našem gastarbajterskom srpskom stilu - bila je. Mladenci su se vozili ulicama St. Galena u iznajmljenom crvenom kadilaku, srpska zastava se vijorila kao da je, bože sačuvaj, bio miting, a svatovi su pred sportsku halu u kojoj je slavlje održano, dolazili "mercedesima", "audijima"...

Pred Grčkom pravoslavnom crkvom mladence Maju i Dragana dočekala je sa svadbarskim kolačem i tortom svekrva Mileva. Usred Evrope svatovi, ali i brojni znatiželjnici Švajcarci posmatrali su svadbarske srpske običaje, počev od okretanja mlade na stolici, bacanja jastuke, bacanja pšenice i bombona među svatove, a razleglo se i ono srpsko čuveno "Kume, izgore ti kesa..." Bačeni bidermajer uhvatila je Majina drugarica. Nevestina venčanica je priča za sebe.

Birana je dugo i koštala je oko 3000 franaka, sa repom dugim pet metara. Svekrva je po starom srpskom običaju darivala kumove i starojke, a kad je počelo veselje, tek onda je do izražaja došao srpski veseljački mentalitet. Muzičari (poznatih folk zvezda nije bilo) neprekidno su svirali od dva popodne do šest sati ujutro, zaradili su 20.000 "švajcaraca" (tu sumu je podelilo pet članova), a svatovi i domaćini su se utrkivali ko će veću novčanicu da zalepi pevačici na čelo. Led je probila svekrva kleknuvši u jednom trenutku pred snaju (iz poštovanja), četvorospratna torta spremljena po srpskom receptu koštala je hiljadu "švajcaraca", viski i šampanjac sipan je nemilice svatovima, a našao se i koji litar srpske šljivovice prepečenice, tek da se zna šta je kvalitetno piće.

Mladenci su dobili od svatova darove u vrednosti 15.000 franaka (novac, zlato, svadbene vaučere). Igranka nije prestajala, a u centru kola barjaktar sa srpskom zastavom podstrekivao je ostale svatove na žešću atmosferu. U svakom slučaju, trobojka je bila zaštitni znak celog veselja i nije bilo svata koji nije poželeo, iz patriotizma, da je drži u rukama i slika se za uspomenu. Kao šlag na tortu, došao je usred svadbe i nastup članova Srpskog kulturno-umetničkog društva "Izvor" iz St. Galena, a negde pred zoru svatovi su obavešteni da će se slavlje nastaviti jer se rođaka Vesna, koja je tog dana bila na svadbi, porodila.

Svadbarski ceh Golubovića od sto hiljada franaka brzo će biti nadoknađen, jer svi članovi porodice dobro zarađuju, žive u tri prostrana stana. U rodno Rabrovo doći će ovog leta da se vide s familijom i dogovore obećano krštenje.

Tekst i foto: D. Stodić

 

Razgrabljen "Svatovac"

Specijalan broj "Svatovca" - časopisa čiji je kompletan 62. broj posvećen svadbi Golubovića u Švajcarskoj, razgrabljen je u domovini za dan i po, a polovinu tiraža domaćini su poklonili svojim prijateljima u Švajcarskoj, za uspomenu i dugo sećanje, jer je u "specijalcu" objavljeno skoro 200 ekskluzivnih svadbarskih slika. U dijaspori, "Svatovac" je stekao nove čitaoce, mada u redakciji u Požarevcu tvrde da imaju pretplatnike sa svih kontinenata (najviše u Australiji).


vesti po rubrikama

^reportaža

16:08h

Reporter "Glasa" na svadbi požarevačkih gastarbajtera u Švajcarskoj

17:23h

Posle sedam meseci opet u manastirima Visoki Dečani i Pećka patrijaršija

17:56h

Naš maratonac Borislav Dević, skoro tajno, odselio se u Australiju

18:08h

Advokat iz Bostona već godinama se bori za prava životinja

     


     


FastCounter by LinkExchange