[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 27. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


26. Jun 2000 15:20 (GMT+01:00)

Parlamentarne opozicione stranke osuđuju zakon protiv terorizma

Širenje straha i nesigurnosti

Poslanici još nisu dobili Nacrt zakona na uvid. SPO neće učestvovati, ostali razmišljaju

BEOGRAD - Predlog zakona protiv terorizma najverovatnije će danas stići u Skupštinu SRJ gde bi, 30. juna, o njemu trebalo da raspravljaju savezni poslanici. Poslanici SPO-a neće učestvovati u debati o ovom zakonu u saveznom parlamentu, ali će učestvovati u radu skupštinskih odbora, gde će izneti svoj stav u vezi s ovim pitanjem.
- Skandal je da predlog još nije stigao ni do Savezne skupštine. Zakon je gromoglasno najavljivan, a oni kojima je u opisu radnog mesta da se upoznaju s njegovom sadržinom i, eventualno, daju svoje predloge za izmene i dopune, još nisu dobili Nacrt. Ne bi me začudilo kad bi se to dogodilo na sam dan zasedanja. Ipak, i bez uvida u Predlog zakona, jasno je da je u suštini negativan - konstatuje Tomislav Jeremić, zamenik šefa poslaničke grupe SPO-a u Skupštini SRJ, dodajući da je državni terorizam "milion puta veće zlo od onoga što bi se sankcionisalo ovim zakonom".
- Njegovim donošenjem ništa neće biti popravljeno, sem obračuna s političkim neistomišljenicima - dodao je Jeremić.

Bumerang

Vladan Batić, predsednik DHSS, smatra da najavljeni zakon neće biti u funkciji zaustavljanja terorizma, "već funkciji borbe protiv neistomišljenika".
- Ne mogu oni čija se politika bazira na terorizmu da donose zakon protiv terorizma, jer bi se odnosio pre svega na njih - rekao je Batić na konferenciji za novinare.

Dragoljub Mićunović, predsednik DC, kaže da će njegova partija odlučiti da li će prisustvovati ovoj sednici ali, njegovo mišljenje je da bi bilo dobro otići i izneti svoj stav o Predlogu zakona.
- Čudi me da još nismo dobili Nacrt zakona i očekujem da će se to dogoditi još danas. Moguće je da u poslednjem trenutku Vlada sama predloži neke amandmane, a možda ćemo i mi to uraditi kad budemo imali dokument ispred sebe - kaže Mićunović.

Vladeta Janković, potpredsednik DSS-a, ocenio je da će najavljeni zakon protiv terorizma "širom otvoriti vrata" za obračun s neistomišljenicima i ukidanje "sadašnjeg privida sloboda", i da je njegov osnovni cilj širenje straha i opšte nesigurnosti.

Poslanici DSS-a u Saveznoj skupštini još nisu dobili poziv za sednicu zakazanu za 30. jun, kao ni tekst zakonskog predloga.
- Ukoliko u pristojno vreme dobijemo tekst, učestvovaćemo u skupštinskoj raspravi kako bismo učinili sve što možemo protiv daljeg širenja diktature - objasnio je Janković. - DSS će, čim bude videla šta piše u Predlogu zakona, morati da razmisli kako da se prilagodi da bismo zaštitili najelementarnija prava i slobode.

Miodrag Perišić, savezni poslanik i predsednik Političkog odbora Veća za demokratske promene u Srbiji, kaže da je reč o prvom zakonu koji se javno prilagođava "propagandističkom jeziku aktuelnog režima".
- Izaći ću za govornicu da bih rekao šta mislim o ovom zakonu, a zatim ću napustiti skupštinsku salu i bojkotovaću glasanje - najavio je Perišić. - Ovaj zakon je zakon protiv budućnosti Srbije, prvenstveno uperen protiv mladih, Otpora, onih koji žele da uzmu sudbinu u svoje ruke. Ovo je i prilika da upozorimo policiju i vojsku da ne dozvole zloupotrebljavanje i stavljanje u funkciju režima koji misli da sva mladost mora da bude napolju da bi oni mogli mirno da vladaju - rekao je Perišić na konferenciji za novinare.

J.M. - B.V. - P. P.


vesti po rubrikama

^politika

15:10h

SNV obrazlaže odluku o nastavku saradnje s Unmikom

15:20h

Parlamentarne opozicione stranke osuđuju zakon protiv terorizma

15:30h

Hrvatska javnost pohvalila izvinjenje Mila Đukanovića

15:45h

Ćetković izabran za gradonačelnika Herceg Novog

15:50h

Pravni stručnjaci uoči usvajanja saveznog zakona

16:05h

Ko je ovaj čovek: Patrik Stefan Klajvert

17:00h

Batić najavljuje "sudsku ofanzivu" opozicije

17:15h

Delegacija VJ u Moskvi

17:25h

SPO o atentatu na Vuka Draškovića: Vlast ometa istragu

17:40h

Otporovac iz Leskovca pušten iz pritvora

17:55h

Na sastanku opozicije o izbornim listama: Podeljene kvote

18:10h

Pregled najdrastičnijih napada na "ABC Prudukt" i njegove firme

22:58h

Putin o Kosovu

23:12h

Oštar protest Savetu bezbednosti UN

     


     


FastCounter by LinkExchange