[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 19. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


18. Jun 2000 15:36 (GMT+01:00)

Veliki deo industrije ne radi zbog nedostatka uvoznog energenta

Nema gasa, a pregovori miruju

BEOGRAD - Isporuke prirodnog gasa iz Rusije za Jugoslaviju još nisu obnovljene i za sada je neizvesno da li će taj energent uskoro krenuti put naše zemlje, jer trenutno nema nikakvih pregovora predstavnika SRJ i ruskih zvaničnika o tom problemu - rekli su "Glasu" sagovornici iz NIS-a.

Ne zna se zbog čega su pregovori zastali, ali je činjenica da Rusija traži od Jugoslavije da izmiri obaveze za već isporučeni gas. Krajem maja i početkom juna državno-privredna delegacija SRJ boravila je u Moskvi gde je razgovarano o ruskom robnom kreditu za srpsku energetiku, ali tom prilikom nije nađeno rešenje za plaćanje tekućih i narednih isporuka.

Kako je "Glas" pisao, zbog dugova SRJ za gas ruska kompanija "Gazprom" je 1. juna obustavila isporuke tog energenta NIS-u, što je izazvalo prekid u dostavi gasa korisnicima u privredi, a Krizni štab Ministarstva za energetiku na listu firmi kojima se isporučuje taj energent stavlja samo najveće prioritete ( pančevačka "Petrohemija", proizvođači lekova i hrane...).

Po informacijama iz NIS, dug Rusiji za isporučeni gas od početka godine do danas iznosi 65 miliona dolara a, kako pišu ruski dnevni listovi, celokupni dug SRJ za taj energent porastao je na skoro 400 miliona dolara. Naši sagovornici u NIS-u tvrde da je veliki deo duga reprogramiran i da njegova otplata treba da počne 2002. godine, ali da trenutno nema novca za plaćanje gasa koji stiže tokom ove godine i za naredne isporuke. O tome sa Rusijom još nije potpisan ugovor, a prema bilansu u 2000. godini je potrebno 2,5 milijardi kubnih metara gasa.

Z.G.


vesti po rubrikama

^ekonomija

15:36h

Veliki deo industrije ne radi zbog nedostatka uvoznog energenta

15:42h

Tekstil za "Molinel"

15:54h

Jun s pola penzije

16:06h

Pomoć norveške Vlade

   


     


FastCounter by LinkExchange