[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 13. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


12. Jun 2000 16:03 (GMT+01:00)

Sunčeve oluje ove godine dostići će vrhunac, što će ugroziti čak i kosmos

I sateliti u opasnosti

Meteorolozi narednih dana očekuju pojačanu sunčevu aktivnost koja bi čak mogla da parališe elektrodistributivne mreže

Od pre nedelju dana američki meteorolozi upozoravaju na jače sunčeve oluje. Američka uprava za istraživanje mora i atmosfere (NOAA) strahuje da će krajem nedelje geomagnetne oluje kategorije G3 brisati kosmosom. Inače, skala solarne aktivnost seže od G1 (blago) do G5 (ekstremno jako).

NOAA već mesecima očekuje da se vrhunac najnovijeg sunčevog ciklusa manifestuje kroz geomagnetnu aktivnost u kosmosu. Sunčev ciklus traje oko jedanaest godina. Sadašnji je započeo u jesen 1996. i, prema procenama stručnjaka, ove godine bi trebalo da proizvede najveći broj sunčevih mrlja, što znači da je to zenit sunčevih aktivnosti.

Veoma jake sunčeve oluje mogu da nanesu štete satelitima i izazovu ispade na komunikacionim sistemima vezanim za njih. Trenutno se u kosmosu nalazi pet stotina satelita. Na otprilike svake dve godine, po jedan veštački trabant prestaje da radi, najčešće usled posledica sunčevih oluja.

Geomagnetne oluje ometaju magnetno polje Zemlje i mogu da izazovu kolaps elektrodistributivnih mreža i oštete transformatore, kaže jedan stručnjak NOAA. Tako je solarna oluja na vrhuncu poslednjeg sunčevog ciklusa marta 1989. u roku od nekoliko sekundi paralisala celokupnu elektrodistributivnu mrežu u kanadskoj provinciji Kvebek zbog čega je bez struje ostalo devet miliona ljudi.

Drugi tip sunčeve oluje nastaje usled protuberanci na Suncu, kad se u svemir izbacuju radioaktivni delići koji znatno pojačavaju zračenje u blizini Zemlje. Za vreme takvih događanja, ozračenost u vazdušnom saobraćaju na primer na transatlantskim linijama kratkoročno se povećava za deset do sto puta.

Aktivnosti Sunca odražavaju se i na radioveze na visokim i niskim frekvencijama. Tako se na primer apsorbuju signali veze koji se inače reflektuju iz jonosfere, gornjem sloju atmosfere. To rezultira prekidom radioveza, pa se događa da na osunčanoj strani Zemlje nastupe višečasovne "tišine".

MVP


vesti po rubrikama

^reportaža

16:03h

Sunčeve oluje ove godine dostići će vrhunac, što će ugroziti čak i kosmos

17:09h Sa putnicima "švercerskog voza" između Bijelog Polja i Užica
17:22h Slobodan Perić, ratni pilot Vojske Jugoslavije, ušao u anale ratne veštine
18:40h Zanimljiva akcija gradske vlasti u Parizu: Volite komšiju svog
     


     


FastCounter by LinkExchange