[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 13. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


12. Jun 2000 17:04 (GMT+01:00)

Opasne veze: Ko je sve i kako rasturao drugu Jugoslaviju (3)

Četvoročlana hunta

Perica Jurić, zamenik ministra policije, završio je obaveštajnu školu u Baden Badenu. Prvi njegov zadatak bio je da u Hercegovini organizuje naoružane odrede za rušenje Jugoslavije

Stenogram razgovora sa sednice kolegijuma ministara unutrašnjih poslova Vlade Hrvatske, na kojem su učestvovali Josip Boljkovac, prvi čovek policije, njegov pomoćnik i načelnik Državne sigurnosti Josip Perković i novoimenovani zamenik ministra Slavko Degoricija, na najbolji način osvetljava sve namere nove vlasti u Zagrebu. Ovaj radni dogovor održan je 6. marta 19991. godine, uoči nastupajućih bolnih i razarajućih godina.

Boljkovac: Također mi je govorio o Šeksu, da mu neki govore da je KOS pritisnuo Šeksa jer posjeduje slike njegovih homoseksualnih kompromitirajućih veza iz vremena boravka u zatvoru u Gradiškoj. Informacije cure na sve strane i KOS je sve izbušio... Treba totalno sve pokriti i sve provjeravati poznatom metodom sijanja sumnje u svakog i sve. Tim metodom se najlakše stvori alibi da se svakoga može privesti na informativni razgovor i pripremiti teren za hapšenje.

Kad sam kod hapšenja, da kažem da u Vrhovništvu smatraju da za njih nije najopasniji srpski ekstremizam jer je protiv njega stvoren otpor hrvatskog naroda. Opasni su Srbi koji šute, a to su u ovom gradu, oko nas, koji ulaze u obrte i kroz posao se prepliću sa našim strukturama, a vi znate da Zagorca ili Hercegovca kupite za groš. Ekstremne Srbe ćemo rešiti preko specijalaca.

Najveći problem je KOS i JNA, koji su prozreli sve. Izgleda da puno naših operativaca radi za vojnu obavještajnu. Također se KOS ubacio u redove HDZ-a, a naročito poslije izbora. Zanjela nas je pobjeda pa smo masovno pustili sve. To sad nitko živ ne može da prati.

Perković: Pripremamo takav plan i ubrzo ćete ga imati, ne možemo na sto kolosjeka.

Boljkovac: Idemo dalje. Molim vas, gospodo, da se posebna pozornost posveti Hrvatskom državotvornom pokretu, Hrvatskoj demokratskoj stranci i Hrvatskoj socijalističkoj partiji i drugim opozicionim strankama kroz koje se prelamaju brojni ciljevi brojnih neprijatelja iz zemlje i inozemstva protiv nove vlasti i novog poretka u Hrvatskoj. Uzmite samo Čička. On za ovu demokratiju kaže da Hrvatskom vlada "četvoročlana hunta" - dva generala i dva pukovnika. Misli na Tuđmana, Špegelja, Manolića i mene. Pa mi sve njih moramo pokriti. Jer, šta ja znam, nama je BND (Nemačka obaveštajna služba) pomogla u obaranju stare vlasti, ali šta ona sada misli i da li samo preko nas hoće da utiče na dalje odnose u Jugoslaviji, to ja ne znam.

Nemački instruktori

- Malo nas je Izetbegović zanio pa smo poverovali u njegovo zaklinjanje da je za naš model. Muslimani su vam takvi, prevrtljivi, čim na drugoj strani osete tvrdo, odmah se menjaju. Josipe, treba se dobro čuvati da nam KOS ne ubaci nekoga u logore specijalnih grupa za teroristička dejstva. Jer, ako pukne u javnosti da nam obuku vode nemački instruktori za teroristička dejstva, šta ćemo onda? To neće ni Hrvati moći progutati, a kamoli Srbi. Odmah bi na noge digli svetsku javnost. Sada smo u drugoj fazi obuke specijalnih grupa za specijalna dejstva. U kontaktu smo sa nekim časnicima u Legiji stranaca, našim ljudima, da dođu i prenesu iskustva u obuci naših trupa u Hrvatskoj - rekao je 6. marta 1991. godine Josip Boljkovac u razgovoru sa svojim saradnicima.

Uzmite samo primjer mog doskorašnjeg zamjenika Perice Jurića, koji je po liniji BND-a došao u MUP, završio njihovu obavještajnu školu u Baden Badenu, čudno se ponašao i čudne je propuste i greške, pod navodnicima, činio. Vrtoglavo je išao linijom smenjivanja starih kadrova i instaliranja novih. Praktično je odmah pristupio instaliranju paralelne službe u službi. Kada smo išli detaljnije to gledati, vidjeli smo da je najveći dio njih iz Hrvatskog državotvornog pokreta.

Ne bih htio kao baba da nagađam, ali možda je to sve smišljeni sistem da se ubrza proces kojim bi se neke pretenzije stranih zemalja prema Jugoslaviji brzo ostvarile.

Tu je najinteresantnija za njih Hrvatska radi Jadrana gdje juriša Italija, ili Slovenija i Rijeka, gdje juriša Mađarska. Oni su nas isto pomagali i pomažu, to ste vidjeli, sa oružjem, ali ne smijemo državu prodati kao Pavelić, da nam ostanu samo mrvice od raspada Jugoslavije. Neki, ovi iz emigracije, koji sada rade u Hrvatskoj i koje smo morali dovesti u zemlju jer su nas njihove gazde finansirale, očito po nalogu njihovih gazda i dalje moraju raditi kako im gazde narede, a nisu oni pod nama... Mi tu moramo biti obazrivi, jer koliko god su oni veliki Hrvati, a nisu direktno pod nama, oni mogu raditi protiv Hrvatske i Hrvata. Nas oni guraju prema Bosni, da gubitak teritorije namirimo u Bosni, ali to ne ide lako.

Pokušavamo da sa našim istomišljenicima, hercegovačkim Hrvatima i husinskim muslimanima to ubrzamo, ali su tamo pozicije Srba i jugoslovenska orijentacija veoma jaki. Vidite, mi samo što smo sa njihovim ljudima u MUP-u dogovorili obuku njihovih specijalaca u našim logorima u Lučkom, Rakitiju i Kumrovcu, za to je KOS i Beograd odmah doznao. Doznalo se odmah da i Jurić treba da ode u Hercegovinu da tamo organizira naoružane odrede za rušenje Jugoslavije kroz Bosnu i jačanje hercegovačkog pravca udara na Krajinu. Očito je da su oni više od nas izbušeni starim strukturama.

To nas upozorava na obazrivost da mi njihove ljude pustimo u naše specijalne terorističke logore. Malo nas je Izetbegović zanio pa smo povjerovali u njegovo zaklinjanje da je za naš model. Muslimani su vam takvi, prevrtljivi, čim na drugoj strani osjete tvrdo, odmah se mijenjaju. Josipe, treba se dobro čuvati da nam KOS ne ubaci nekoga u logore specijalnih grupa za teroristička dejstva. Jer, ako pukne u javnosti da nam obuku vode njemački instruktori za teroristička dejstva, šta ćemo onda? To neće ni Hrvati moći progutati, a kamoli Srbi. Odmah bi na noge digli svjetsku javnost. Sada smo u drugoj fazi obuke specijalnih grupa za specijalna dejstva. U kontaktu smo sa nekim časnicima u Legiji stranaca, našim ljudima, da dođu i prenesu iskustva u obuci naših trupa u Hrvatskoj.

Perković: Gospodine ministre, vreme nam ide, nemojte o detaljima, ne smemo zakasniti u Vrhovništvo, znate kakav je predsjednik. A imamo još nekoliko operativnih dogovora.

Priredio: I. M. Veljkov

Sutra: Kako su zavađeni Srb
     


FastCounter by LinkExchange