[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 12. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


11. Jun 2000 15:32 (GMT+01:00)

Vladajući Baas nominovao kandidata za novog predsednika Sirije

Asada nasleđuje njegov sin Bašar

Na vanrednoj sednici parlamenta promenjen čak i Ustav. Starosna granica za šefa države spuštena s 40 na 34 godine - taman koliko ima mladi oftalmolog školovan u Londonu

DAMASK (Beta-Rojters) - Vladajuća sirijska partija Baas nominovala je juče Bašara el-Asada, sina pokojnog predsednika Hafeza el-Asada (69), koji je u subotu preminuo od srčanog udara, za novog predsednika. Predlog će biti prosleđen parlamentu, koji, prema Ustavu, treba da raspiše referendum o nominaciji. Nominaciju i raspisivanje referenduma parlament treba da razmotri 25. juna.

Sahrana sutra, žalost 40 dana

Sirijski predsednik biće sahranjen sutra u svom rodnom selu Kerdaha, 300 kilometara severno od Damaska. Sirijska vlada je povodom Asadove smrti proglasila četrdesetodnevnu nacionalnu žalost. "Žalost je proglašena na 40 dana i zastave će biti na pola koplja u celoj zemlji i u svim sirijskim ambasadama u svetu", javila je sirijska agencija SANA.

Parlament se hitno sastao u subotu uveče da bi izmenio ustavne odredbe koje određuju uslove za izbor šefa države. Do sada je predsednik Sirije morao je da ima najmanje 40 godina, a prema sinoć usvojenim izmenama najmanje 34, taman koliko Bašar el-Asad ima, čime su mu otvorena vrata za preuzimanje vlasti.

Bašar je završio studije u Londonu, po struci je oftalmolog, u armiji ima čin pukovnika, ali se nikad do sada nije direktnije uplitao u politiku. Tek poslednjih nekoliko meseci, očigledno pod nadzorom oca, krenuo je u bitku protiv korupcije. Mnogo veće šanse u političkom životu davane su Bašarovom starijem bratu Baselu, ali je on poginuo 1994. u saobraćanoj nesreći.

I dok se Sirijci u atmosferi šoka i neverice opraštaju od svog umrlog predsednika, ostali svet interesuje praktično samo jedno pitanje - kako će se smrt Hafeza el Asada odraziti na bliskoistočni mirovni proces, posebno na proces normalizacije sirijsko-izraelskih odnosa.

U ovom trenutku procene su različite. Dok jedni misle da je najverovatnijim izborom Bašara za predsednika obezbeđen kontinuitet sirijske spoljne politike, što bi trebalo da znači da se praktično neće menjati ni sirijski stav, drugi su skloni da veruju da posle Asada više ništa neće biti kao u njegovo vreme.

Možda je najbliži istini jedan libanski komentator koji zaključuje - "Asad je otišao, ali je ostala Sirija".

Izraelski zvaničnici tvrde da je s Asadom bilo teško pregovarati, iako je on poštovao ono što je s njim bilo dogovoreno kao i da ne treba gajiti velike nade u nove šanse za obnavljanje mirovnih pregovora sa Sirijom, s obzirom na to da mladi lideri na Bliskom istoku nisu pokazali veću fleksibilnost prema Izraelu od svojih prethodnika.

Reagovanja

Žalost od Libije do Zaliva

Lav iz Damaska

Sve arapske zemlje juče su izrazile žaljenje za preminulim sirijskim predsednikom Hafezom el-Asadom, iako su se s njim mnoge od njih sukobljavale, slaveći ga kao upornog borca za arapska prava. "Sirija i arapski svet ostali su bez moćne ličnosti", ocenio je generalni sekretar Arapske lige Esmat Abdel-Megid. Države od Libije do Zaliva proglasile su dane žalosti za čovekom koji je tri decenije dominirao bliskoistočnom politikom. Libanska štampa piše o "lavu iz Damaska" koji je odbacivao svaki kompromis s Izraelom.

Uz zvanično saopštenje da Izrael "razume žalost sirijskog naroda" i da će nastaviti saradnju u potrazi za mirom, Barak je naglasio da se Asadovom smrću Bliski istok "promenio".

Asada je kao "velikog državnika" opisao i jordanski kralj Abdulah, čiji je otac 1970. Husein dospeo na ivicu rata sa Sirijom. Kuvajt je iskazao zahvalnost za podršku Damaska tokom iračke okupacije 1990. Predsednik SAD je rekao je da je sirijski kolega želeo trajan mir na Bliskom istoku. "Žalim što mir nije postignut za Asadovog života, ali se nadam da će biti postignut", rekao je Klinton. Najavljeno je i da će državni sekretar SAD Medlin Olbrajt prisustvovati sahrani.

I ruski predsednik Putin je uputio izraze saučešća Siriji povodom Asadove "prerane smrti"u ime ruskog rukovodstva i naroda Rusije. Generalni sekretar UN Kofi Anan je "duboko ožalošćen" i smatra da je reč o "velikom gubitku" za region.


vesti po rubrikama

[an error occurred while processing this directive]


     


FastCounter by LinkExchange