[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 12. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


11. Jun 2000 15:55 (GMT+01:00)

MUP Srbije do 15. juna traži iseljenje Psećeg azila na Avali

Ima li spasa za 500 "žigosanih"

Ukoliko se ne nađe dovoljno dobrih ljudi, stotine simpatičnih mešanaca mogle bi da završe u gasnoj komori beogradske kafilerije

Neko je negde rekao da su psi čovekovi najbolji prijatelji. Ali, izgleda, u Beogradu ne uzvraćaju istom merom. Naprotiv. Više od 500 napuštenih pasa, štićenika avalskog azila, 1.000 ljupkih psećih očiju željnih prijateljstva i ljubavi već 15. juna mogli bi da završe u gasnoj komori beogradske kafilerije!

Po nalogu republičkog MUP-a, koji je vlasnik objekta i zemljišta nadomak sela Zuce, azil se naime mora iseliti do tog datuma. Hoće li kruta birokratija i ovoga puta odneti pobedu nad ljudskom plemenitošću?! Ima li u dvoipomilionskoj prestonici još dobrih ljudi spremnih da pomognu? - pitaju se ljubitelji životinja ovih dana.

Na samom ulazu u azil, posetioca dočekuje oko dve stotine pasa iskeženih zuba. Nozdrve para neprijatan miris ustajalog amonijaka...

- Ne plašite se. Oni su samo željni ljubavi - hrabri nas Zlata Korjenić, danas jedini donator, jedina preostala osoba koja se brine o ovim napuštenim psima.

Odista, u gomili prljavih lajavaca oseća se samo želja za ljudskom ljubavlju.
- Nisu oni vukovi da žive u čoporu. Oni žele gazdu i topli prag - objašnjava Zlata.

Samo jednu ženku krivog repa drže na pristojnoj udaljenosti od posetilaca, jer, kako kažu, "voli da gricne svakog novog".

Kroz azil nas vodi Dejan Racković koji s porodicom živi pokraj azila i brine se o gomili četvoronožaca.

Pedesetak metara od ulaza u žicom ograđenom prostoru svoje pseće dane provodi i kraljica azila. Ženka njufaundlendera Beta. Jedna tužna priča:
- Dovedena je sa šest meseci i sva preplašena ujela je čuvara. Zbog toga su je dve godine držali u ćeliji - pripoveda Zlata Korjenić i pokazuje Betin rodovnik. Ova velika crna lepotica je ćerka roditelja šampionskog porekla s više internacionalnih kinoloških nagrada. Pokraj Bete šetka elegantni, ali zapušteni ruski hrt Dečko. Star je deset godina i nedavno je doveden u azil. Trenutno je u toku prava ljubavna idila između ovo dvoje plemenitih i napuštenih nesrećnika.

Dejan i njegova supruga Miroslava Racković danonoćno brinu o ovim psima. Kuvaju im hranu, peru ih. Izvinjavaju se zbog neprijatnog mirisa koji dopire iz azila, jer evo već nedelju dana ima vode dovoljno samo za piće.

Nenavikloj osobi može da bude čudno kad vidi u kakvim uslovima živi porodica Racković. Ali:
- Oba deteta su zdrava. Nijedno nema nikakvu kožnu bolest - kaže Dejan. On i njegova supruga dočekuju svakog dana ljude koji bi uzeli poneku životinju, ali svi očekuju da ovde zateknu nemačkog ovčara ili "Lesiku", ali ovde su uglavnom mešanci.

- Azil je prihvatilište za pse. Svi oni su imali vlasnika i svi su nešto naučili pre nego što ih je vlasnik napustio. Svi su pametni - kaže Miroslava Racković.

Zlata Korjenić, žena s puno odlučnosti i entuzijazma, kaže:
- Danas, u modernom svetu, na Zapadu, rasni psi više nisu u modi. Mešanci su mnogo prisutniji, a hiljade dolara koje bi se dale na psa s pedigreom daju se u dobrovoljne svrhe za napuštene životinje.

Oko nogu mu se kreće Arči, snažan jednooki mešanac. Neko mu je pre mesec dana iz čiste obesti pucao u glavu i jedva je preživeo ostavši bez jednog oka.

Olivera, ćerka Dejana i Miroslave, bezbrižno se igra s Arčijem, "penje mu se na glavu" ali ovaj to podnosi, radujući se dečjem prisustvu.
Trenutno se, objašnjava Zlata Korjenić, vodi velika borba oko azila.

- Više "interesnih grupa" se urotilo protiv ovih pasa, zanima ih samo novac a ne i sudbina životinja. U igri su velike pare i donacije iz inostranstva. Našoj vladi je poslat protest jer se human odnos prema životinjama podrazumeva u svakoj civilizovanoj zemlji - kaže Zlata i ističe da bi se uz malo truda i volje domaćim sredstvima moglo doći do prihvatljivog rešenja.

I na kraju, apel ljudima dobre volje: Nađite se u nesreći psima, pokažite da ste i vi njihovi najbolji prijatelji!

D. APOSTOLOVSKI
D. J. VUČIĆEVIĆ
FOTO: ZORAN SINKO


vesti po rubrikama

^reportaža

15:55h

MUP Srbije do 15. juna traži iseljenje Psećeg azila na Avali

16:06h

Neobično shvatanje umetnosti fotografa Spensera Tunika

16:11h

Lovište diktatora Eriha Honekera postalo turistička atrakcija

16:27h

Beogradski student prava došao na ideju za zanimljiv biznis

     


     


FastCounter by LinkExchange