[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 12. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


11. Jun 2000 16:11 (GMT+01:00)

(O)pozicija - Lider LSV Nenad Čanak procenjuje iz bolničkog kreveta

Izbori kad Milošević proceni da će ih dobiti

Ne može svako ko izgubi posao kod šefa SRJ da bude perjanica opozicije

Aktuelne političke prilike u zemlji mogu se opisati kroz pojam vakuuma. Objektivno, ničeg nema, ni državnih institucija, ni pozicije ni opozicije, pa čak ni najširih frontova oko kojih bi ljudi mogli da se okupe i krenu u borbu protiv režima (to nije ni Otpor jer nema dovoljno jasnu ideološku platformu).

Ali, u tako "vakuumiranom vremenu" brza restrukturiranja može napraviti i neka sasvim mala iskra, s obzirom da prazan prostor u društvu ne može egzistirati na dug rok. Taj prostor se mora popuniti, a nama ostaje da radimo na tome da to bude popunjavanje demokratskim idejama koje će se, i akciono i ideološki, suprotstaviti onome što je i dovelo do toga da situacija u Srbiji bude ovako mračna - ocenio je iz bolničke postelje, gde se oporavlja od posledica teške saobraćajne nesreće, predsednik LSV Nenad Čanak.

Da li to znači da je propao projekt udružene opozicije?
- Ne mislim da je baš tako, jer iako smo vraćeni na poziciju od pre godinu dana, građani sad ipak bolje vide ko je ko i s više pouzdanosti mogu da razluče kako se ko ponaša. A to upravo može da bude i nukleus stvaranja one iskre koja može dovesti do promena. Međutim, krajnje je vreme i da se odbace predrasude kako svako onaj ko iz nekog razloga izgubi posao kod Miloševića može sebe proglasiti perjanicom opozicije. Jednostavno, dalje ubacivanje kojekakvih političkih prevrtača i nakupaca može nas u budućnosti skupo koštati. Politički poeni nisu maline, pa ako dozvolimo da nakupci najbolje prolaze, onda od ove zemlje definitivno neće ostati ništa.

Na kojim je pozicijama vojvođanska opozicija?
- Vojvođanska opozicija može dati veoma konstruktivan doprinos delovanju udružene opozicije, iako je objedinjena oko daleko preciznijih platformskih ciljeva. Ovde se, naime, ne radi samo o globalnim težnjama kao što su zalaganje za slobodne izbore ili demokratiju u svojim najrudimentarnijim koordinatama, već su u pitanju daleko precizniji političke odrednice - jasan status Vojvodine i njena samobitnost. Na drugoj strani, kad bi udružena opozicija pokušala da se platformski pozicionira po modelu vojvođanske opozicije, ubrzo bi se raspala zbog dijametralno različitih percepcija i poimanja stvarnosti i razmišljanja o budućnosti.

Koliko je realno očekivati izbore, ma kakve, u ovoj godini?
- Izbori će biti raspisani onda kad Milošević proceni da može da ih dobije. Za to je preduslov da dobrano posvađa opoziciju, sruši u narodu veru u tu istu opoziciju, "valjano" iskompromituje sve potencijalne protivnike koji bi izišli na izbore... Međutim, kako nikako da dođe do te kritične tačke, pokrenuo je plan B: preuzimanje, korak po korak, opozicionih lokalnih sredina, odnosno gradova koji mu smetaju. U takvim uslovima može da napravi izbore u kojima će potpuno kontrolisati i biračke spiskove i izborne komisije. Naravno, jasno je da nam tad ne gine krađa slična onoj iz 1996, ili gora, s tim što Milošević računa da građani ovog puta neće izaći da brane svoje pravo uplašeni nekim zakonom o terorizmu koji bi njihova okupljanja mogao da okarakteriše kao "opasan antidržavni čin".

Dosta pesimistična prognoza.
- Milošević jednostavno pokušava da sklopi priču totalne svevlasti i kontrole. Međutim, ni to nije baš sasvim moguće, jer stvari polako počinju da mu izmiču. Ovu godinu su obeležila brojna neobjašnjena ubistva s očiglednom političkom pozadinom i u takvom divljaštvu teško da se može živeti na duži rok. Sve to mora kad-tad da se prekine, a kako - videćemo.

M.STAJIĆ


vesti po rubrikama

^politika

15:16h

Američki ambasador u UN Ričard Holbruk najavio - Dejton o Kosmetu posle odlaska Miloševića

15:21h

U Grace kod Vučitrna vratilo se 250 Srba

15:32h

U ponedeljak novi sastanak opozicije u Beogradu

15:45h

Profesor dr Vojin Dimitrijević o dokumentu SB

15:52h

Ko je ovaj čovek? Momčilo Bajagić Bajaga

16:07h

U nedelju održani izbori u Podgorici i Herceg Novom

16:15 h

Lider LSV Nenad Čanak procenjuje iz bolničkog kreveta

   


     


FastCounter by LinkExchange