[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 12. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


11. Jun 2000 15:07 (GMT+01:00)

Dušan Otašević, ovogodišnji laureat nagrade za umetnost "Mića Popović"

Uvek stvaram nešto sasvim novo

Umetnici su po prirodi poziva spremni na nepristajanje. Spoljašnji svet je direktan izazov koji vas prinudi na reakciju

Nagradu za umetnost "Mića Popović" večeras će u 20 časova u galeriji "Haos" novom laureatu Dušanu Otaševiću dodeliti prethodni dobitnik Predrag Koraksić Koraks. Kako je reč o nagradi koja nosi ime velikog slikara i borca za bolju stvarnost, pitanje angažovane umetnosti danas kod nas provocira i Dušana Otaševića (1940).
- Postoji jedan broj umetnika koji je okrenut ka spoljašnjem svetu. U okviru te otvorenosti, prihvatanja stvarnosti, čovek se angažuje na određen način. Kako nam je povod dodela nagrade "Mića Popović", mislim, pre svega, na politički angažman. Ipak ta vrsta angžmana ne utiče na suštinu jednog umetničkog rada. Ti povodi su prolazni i kroz određen broj godina vrlo zanemarljivi. Umetnici su po vrsti poziva spremni na nepristajanje, pružanje otpora svakoj vladajućoj ideologiji i to ne bi trebalo izgubiti iz vida. Naravno, postoji i deo umetnika koji je izvan svega toga. Ne mislim time ništa pogrdno, oni su u nekom svom svetu od slonovače.

Vi gradite jedan snažan paralelni svet. Kakav je taj svet i nije li on zapravo onaj pravi, "realniji od realnosti"?
- Trudim se da svoj svet ne naturam mnogo primaocu mog rada. Želim da on ima dodirne tačke, veze s opštim stvarima, jer mi zatvorena umetnost ne leži. Stalo mi je da veći broj ljudi primi moj rad. Mislim da je to najbolje preko svima poznatih stvari iz života, istorije umetnosti, bliže prošlosti.

Da li je taj svet ishodište ili posledica Vaše umetnosti?
- U stvari je posledica. Čovek negde može i da se upinje da radi ovo ili ono, pod uslovom da je iskren prema sebi. Neke stvari tu ipak proizlaze i same. Ne mislim na onu božansku silu koja vam sama vuče ruku, a vi ne znate koja je to sila. Mislim na nešto što učestvuje u tom stvaralačkom postupku, naročito onom koji prethodi realizaciji samoj, nešto što malo izmiče kontroli. Nastojim da budem otvoren prema tim spoljašnjim uticajima, pa se onda izvuku neke stvari koje doprinesu da jedno delo može da bude angažovano. Tako sam, recimo, brzo odustao od onih šetnji za promene. Ali sam u ateljeu napravio nekoliko vrlo konkretnih radova. To je bio direktni izazov, energija koja je bila u vazduhu i koja vas prinudi da reagujete i na ovaj način.

Šta je u tom slučaju umetnost za Vas? Pribežište ili sredstvo?
- Taj odnos se kod mene menja. Nekada sam mislio da umetnost može da izmeni svet. Sad nisam baš tako veliki optimista. Ne može baš tako lako da se pomeri planina. Ali i dalje verujem da nešto što se tako taložilo, makar dolazilo i s usamljenih mesta, ipak negde ostaje. Da ipak postoji neka mala mogućnost da negde nešto makar malo pomeri.

Svakom novom izložbom, novim radom, napravite neki novi iskorak. Koliko Vam je eksperiment imperativ u umetnosti?
- Za mene je to vrlo bitno. Kad god krenem s novim radom, meni je dosadno da uradim nešto što sam ranije već jednom napravio. Uvek pokušam da zaboravim rešenja, pronalaske koje sam uvodio u pređašnje radove i da nešto sasvim novo pokušam. To nekad ide, nekad ne ide, ali to moj rad čini zanimljivim.

G.Jovanović
Foto: B. Pantelić


vesti po rubrikama

^kultura

14:55h

"Kratka istorija Novog Sada" istoričara Đorđa Srbulovića

15:07h

Dušan Otašević, ovogodišnji laureat nagrade za umetnost "Mića Popović"

15:14h

Na kompleksu manastira Banjska ovog leta

15:22h

Bakrorezi Zaharija Orfelina u Galeriji "Glas"

15:31h

Dani humora i satire "Vuko Bezarević" u Pljevljima

   


     


FastCounter by LinkExchange