[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 12. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


11. Jun 2000 16:31 (GMT+01:00)

Opasne veze:Ko je sve i kako razbijao drugu Jugoslaviju (2)

Početak medijskog rata

Posle osvajanja vlasti, Tuđman se često žalio da više ne zna kome da veruje, ko za koga radi, ko podmeće, ko govori istinu a ko poluistinu. Višekanalnom američkom tehnikom, posle pobede HDZ-a, bila je ozvučena cela Hrvatska

Na osnovu materijala koji su u svojoj knjizi "Vruće veze" Milan Vidojević i Dragoljub Bulat ponudili široj javnosti očigledno je da su tog vrelog leta 1991. godine dva Titova generala bila u stalnom kontaktu. Jedan je bio na čelu JNA, a drugi prvi čovek Hrvatske koja je odlučila da izađe iz Jugoslavije po cenu nesagledivih ratnih posledica. Neupućeni čitalac za tren može pomisliti da su se i Tuđman i Kadijević istovremeno zalagali za mirno rešenje jugoslovenske krize. Međutim, događaji koji su usledili pokazali da se jedan od njih u ličnim kontaktima ponašao više nego licemerno. Evo nastavka stenograma telefonskog razgovora između Veljka Kadijevića, saveznog sekretara za odbranu SFRJ i Franje Tuđmana, predsednika Hrvatske.

Tuđman: Ajde pokušajmo, pokušajmo izbjeći ono najgore, jer to bi bilo katastrofalno ne samo...
Kadijević: Naredi prekid vatre, obustavi... on teče sada u Šibeniku, Franjo, teče u Šibeniku - naredi prekid, ili ako nisu u stanju... Onda još nešto da ti kažem, ti sad kako god hoćeš, ako ti Letica bude tamo radio, pa taj nema... taj ti je gori od onog Špegelja, koji ti je zamrsio čorbu, to ti veruj meni, a ti sad kako god hoćeš.
Tuđman: E, ja... nije samo on, ne... to je sve tako... ako se ne varam, ti si mi sam rekao da ti se ni Grubišić nije vratio...

Kadijević: Da, ali Grubišić nije Letica... ja ne ulazim u to zašto se Grubišić (radi se o generalu Božidaru Grubišiću) nije vratio, ja znam zašto se nije vratio i kad je otišao, znao sam da se neće vratiti... Božo, ja... neka njemu služi na čast... nek mu služi na čast.
Tuđman: Da, ali vidiš, iz toga možeš zaključiti, da je to jedno opće raspoloženje...

Mesić sarađivao s KOS-om

Gospodin Tuđman mi je zadnji put rekao da više ne zna kome da vjeruje, ko za koga radi, ko podmeće, ko govori istinu, a ko poluistinu. Mi moramo pokriti sve. Čak mi je to ilustrirao i nekim informacijama koje su do njega došle da je Mesić šurovao s KOS-om, još od 1970. godine. Kaže da je čuo da je sve neposredno do pred izbore znao iz "Kalnika" (vojni hotel) izlaziti mrtav pijan, ili da su ga iznosili. Šta je on tamo radio i s kim, to nek vrag zna - žalio se Boljkovac svojim saradnicima.

Kadijević: Pa, sad ako je opšte raspoloženje da ratujemo, onda izvolite - ratovaćemo. Ja sam tražio prekid vatre, i ništa drugo, ono što smo potpisali, i posle toga razgovore... i ništa drugo.
Tuđman: Dobro, u redu... Ja idem da u tom pogledu djelujem, a ti razmisli možemo li i na koji način iz toga posle izaći...
Kadijević: Franjo, do 10 neka bude prekid vatre, apsolutni prekid vatre i dozvoli da ljudi mogu živeti, da ne crkavaju od vode i od ovog... inače će oni mene smeniti i kad bi to uradili... ne, neće me oni smeniti, već ću ja podneti ostavku, naime ja neću nego kad bi ja dozvolio da umiru na takav način, onda ja... to pod nikakav... ne bi dozvolio... i sad to maslo, koje priprema Ante Marković, a to maslo je opasna stvar, na tom maslu bi se mnogi iskuvali, to je jedan kurvin sin, koga ti dobro znaš, koji je meni dolazio, ja sam ti to puno puta rekao, "treba probiti ovu dvojicu, pa smo rešili stvar", a onda je sad dodao i mene, i onda je on, jer njega tamo nije bilo kod potpisa onoga... jer ga niko ne tretira... e pa to ti je to...
Tuđman: Dobro, Veljko...
Kadijević: U redu...
Tuđman: Zdravo.

Ovaj audio-zapis potiče iz vremena kada su ratni bubnjevi već duboko zaparali balkansko nebo. A kako je do toga došlo, najbolje svedoči snimak razgovora sa sednice kolegijuma ministra unutrašnjih poslova Vlade Hrvatske Josipa Boljkovca, održanog 6. marta 1991. godine u osvit samog rata. Ovaj stenogram razotkriva orvelovsku ulogu hrvatske policije iz tog vremena. Na sastanku su bili, pored pomenutog ministra Boljkovca, njegov pomoćnik i načelnik Državne sigurnosti Josip Perković i novoimenovani zamenik ministra Slavko Degoricija.

Boljkovac: Treba preko pozicija koje služba ima u sredstvima informisanja razviti pravi medijski rat iz koga će se narod ubjediti da svi problemi s kojima se suočavamo proizilaze iz starih odnosa. To mora poslužiti da se svagdi gdje neko smeta da ga se proglasi zastupnikom starih odnosa i da ga se miče.

Svagdi se mora pokušati da se čovjeka prevrbuje, uz primjenu svih poznatih policijskih metoda. Informacije iz prislušne mreže su sada puno obimnije nakon što smo instalirali specijalnu američku višekanalnu tehniku s obzirom da se ona koristi na tri neovisna punkta - prislušni sistem u Dražvnoj sigurnosti, PTT-u i prislušnim centrima HDZ-a na terenu. Ako se nekoga ne možete dobiti informaciju na svom punktu na koji ste vezani, onda se može sve dobiti u Vrhovništvu, gdi se to objedinjuje i sve sliva.
Perković: Gospodine ministre, nije potrebno da se zadržavamo na detaljima, jer nam vreme ide, nećemo sve stići.
Boljkovac: Dobro, dobro. Dakle, posebno treba koristiti metodu sijanja dezinformacija. To sada lako ide jer smo osvojili medije, sada nam je tamo Vrdoljak, podržali smo ono što nam je važno u novinama, imamo Biščevića u "Vjesniku". Sada smo preuzeli i direktno pravimo dosta čitani "Slobodni tjednik". Kada smo već kod njega, Josipe, gospodin Tuđman mi se žali da su počeli njega i HDZ napadati. Daj zaduži sve naše da ozbiljnije pripremaju materijale za napise u "ST-u" i da čvršće drže novinare. Znaš, oni ako se razmašu nećemo ih moći kontrolirati. Nikad bolja vremena za službu nisu bila da uspostavi potpunu kontrolu nad svima u republici i da sve kroz sredstva informiranja dezinformacijama pokrijemo.

Priredio: I. M Veljkov.

Sutra: Kako su Nemci pomagali HDZ

Narudžbenica

Knjiga "Vruće veze", s kasetom na kojoj se nalaze audio-zapisi tajnih telefonskih razgovora, može se naručiti preko telefona 064/119-55-52 ili 011/172-707_     


FastCounter by LinkExchange