[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 12. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


11. Jun 2000 14:56 (GMT+01:00)

Licenciranje turističkih agenciji u Srbiji do 18. avgusta

Pet hiljada dolara za dozvolu

BEOGRAD - Turističke agencije koje se bave organizovanjem paket aranžmana, što podrazumeva prevoz i smeštaj putnika, moraju najkasnije do 18. avgusta da Ministarstvu turizma Vlade Republike Srbije podnesu zahtev za licenciranje. Agencije koje ne podnesu zahtev do ovog roka izgubiće pravo obavljanje ove vrste delatnosti, ali će moći da se bave poslovima kao što su rentakar i izdavanje aranžmana licenciranih agencija - kaže za "Glas" Momčilo Nešković, savetnik republičkog ministra turizma.

Turistička inspekcija

- Kako većinu poslova iz oblasti kontrole turističkih objekata sprovode tržišna i sanitarna inspekcija, Ministarstvo turizma odlučilo je da do 18. avgusta formira turističku inspekciju, koja će striktno kontrolisati zakon o ovoj oblasti. Takođe, ova inspekcija kontrolisaće i sprovođenje odluke o licenciranju turističkih agencija - napominje Momčilo Nešković, savetnik ministra turizma u Vladi Srbije.

Prema pravilima licenciranja, turističke agencije na posebnom računu kao depozit moraju imati 5.000 dolara u dinarskom protivvrednosti po zvaničnom kursu, s tim da se ova sredstva mogu mogu koristiti u redovnom poslovanju, ali poslednjeg dana u mesecu moraju imati pomenuti iznos.

- Ova sredstva prevashodno su namenjena obeštećenju putnika i ako turističke agencije nemaju ovaj novac na računu poslednjeg dana u mesecu izriče im se kazna zabrane rada dok ne sakupe novac. Ovakav prekršaj kažnjava se i "penalom", a ukoliko agencija napravi dva ovakva ili slična prekršaja gubi licencu na godinu dana - objašnjava Nešković i dodaje da licence za ovaj vid turizma u Turskoj koštaju 100, a u Italiji do 150 hiljada maraka.

Agencijama bez licenci omogućena je preprodaja aranžmana turističkih organizacija koje imaju dozvolu, uz obavezu da jasno istaknu ima agencije čije aranžmane preprodaju, kao i broj njihove licence. U slučaju neispunjavanja ponuđenih programa kaznu snosi licencirana agencija, a ne ona koja je aranžman prodala korisnicima.

Da bi turističke agencije dobile licencu za poslovanje potrebno je i da u redovima zaposlenih imaju radnike sa najmanje srednjom stručnom spremom, kao i jednog radnika sa fakultetskom diplomom turističkog smera.

S.Marjanović


vesti po rubrikama

^ekonomija

14:50h

Slobodan Leković, zamenik ministra turizma Crne Gore, za "Glas" - Blokada polako popušta

14:56h

Licenciranje turističkih agenciji u Srbiji do 18. avgusta

   


     


FastCounter by LinkExchange