[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 12. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


11. Jun 2000 14:52 (GMT+01:00)

Meteorolog Verica Gburčik o merenju Sunčeve radijacije

U Jugoslaviji ekstremno visoko zračenje

Ultravioletno (UV) zračenje označeno na skali od jedan do deset, s tim što je kod nas od maja do avgusta od osam do deset

BEOGRAD - Izgleda da je posle svega što je povodom globalne promene klime, zagrevanja atmosfere i nezadrživog razaranja ozona izrečeno, jedino ostalo da stanovnici planete Zemlje pronađu način kako da se zaštite. Na pitanje šta se može preduzeti u smislu zaštite od Sunčeve radijacije i razornih UV zraka, mr meteorologije Verica Gburčik, naučni saradnik i savetnik Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja u Beogradu, kaže:

- Svetska zdravstvena organizacija, Svetska meteorološka organizacija i UNEP su pre pet godina uputile apel vladama svih zemalja da građane u kritičnim periodima obaveštavaju o UV indeksima (jačina zračenja) i merama zaštite. Zbog dodatno razorenog ozona ove zime i proleća, o kome smo već govorili, intenzitet UV zračenja u Evropi je pojačan. Da bi se shvatilo za koga i koliko, dovoljno je znati da se indeksi (predstavljaju relativnu jedinicu koja u sebi sadrži pored intenziteta zračenja još i stepen efekata na zdravlje) UV radijacije izražavaju na skali od jedan do deset.

Kakva je radijacija u našoj zemlji?
- Od marta do oktobra indeks UV je pri vedrom vremenu oko podne veći od četiri, na nadmorskim visinama bliskim nivou mora. Od maja do avgusta indeksi su u rasponu od osam do deset. U senci je UV indeks za oko 50 odsto manji od osunčane površine, dok oblačnost smanjuje UV indeks srazmerno količini i debljini oblaka.

No, da bi se precizno znalo UV zračenje u našoj zemlji, neophodno je uvesti merenja i UV radijacije i ozona u mrežu meteoroloških stanica Jugoslavije. Za sada koristimo podatke odgovarajućih evropskih centara, i shodno tome građane obaveštavamo o indeksima UV, mogućim posledicama od prekomernog izlaganja suncu, merama zaštite, a sve u skladu s preporukama SZO. Ali, detaljnije analize i prognoze stanja jedino se mogu davati na osnovu merenja na sopstvenoj teritoriji, kao što to radi većina zemalja u svetu.

Zorica Ostojić


vesti po rubrikama

^društvo

14:52h

Meteorolog Verica Gburčik o merenju Sunčeve radijacije

15:06h

U ponedeljak počinje prijavljivanje u Filološku gimnaziju

15:15h

MUP promovisao 96 diplomaca

15:23h

Svinjska kuga u Novom Sadu

15:31h

Peticija za oslobađanje Miroslava Filipovića

15:45h

Novi granični prelaz

15:52h

Takmičenje pecaroša na Drini

     


     


FastCounter by LinkExchange