[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 10. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


09. Jun 2000 17:08 (GMT+01:00)

"17. novembar" preuzeo odgovornost za atentat na britanskog diplomatu

Ataše ubijen u znak osvete za SRJ

U saopštenju dostavljenom "Elefterotipiji" piše da je Sonders "izabran" ne samo zbog ličnog i učešća Britanije u NATO bombardovanju već i zbog njenog cinizma koji je nadmašio američki

ATINA (Beta) - Grčka teroristička organizacija "17. novembar" preuzela je u petak odgovornost za ubistvo britanskog vojnog atašea general-majora Stivena Sondersa (53) saopštavajući da je to osveta za ulogu Britanije u prošlogodišnjem NATO bombardovanju SRJ.

Zbog turizma, Olimpijade...

Bivši predsednik najveće opozicione stranke Nova demokratija Miltijadis Evert povezao je napad s Olimpijskim igrama 2004. koje će biti održane u Atini, kao i sa predstojećim ulaskom Grčke u Evropsku monetarnu uniju i s početkom turističke sezone.

U saopštenju na 13 stranica, dostavljenom kasno u četvrtak uveče dnevniku "Elefterotipija", "17 novembar" optužuje Sondersa (53) za aktivno učestvovanje u koordinaciji napada i preuzima odgovornost za još pet terorističkih akcija izvršenih tokom prošle godine.

Levičarska grupa u pismu kaže da je Sonders bio na meti jer je imao ključnu ulogu u prošlogodišnjem NATO bombardovanju SRJ i da je "izabran kao jedan od odgovornih za prošlogodišnji nacistički zločin: za ubistvo hiljada ljudi, za uništavanje privrede i infrastrukture te zemlje.

Zaštitni znak kalibar 0,45

Atinska policija je posle izvršenog uviđaja saopštila da su na mestu napada pronađene čaure ispaljene iz pištolja kalibra 0,45 koji inače važi za "zaštitni znak" grupe "17. novembar". Isto oružje, odnosno kalibar, upotrebljen je i u akciji protiv njihove prve mete Amerikanca Ričarda Velča, šefa odeljenja CIA u Atini 1975. godine. Pištolj kalibra 0,45 jedan je od dva tipa oružja koje ova organizacija koristi.

"Odabrali smo visokog britanskog oficira ne samo zato što je Engleska aktivno učestvovala u bombardovanju SRJ, zato što zajedno sa SAD učestvuje u nastavljenom povremenom bombardovanju Iraka, već i zato što je engleska politika, kako su je prikazivali Kuk, Bler i Robertson, pored tradicionalnog engleskog licemerja, po provokativnosti, cinizmu i agresivnosti prevazišla čak i same Amerikance", navodi se u saopštenju.

U saopštenju sastavljenom još pre dva meseca, navodi se i da je "17 novembar" Sondersa nameravao da ubije u martu, u vreme godišnjice početka napada NATO na SRJ, ali ne objašnjava zašto je atentat izveden tek u četvrtak.

Grčka vlada, zvaničnici i opozicione stranke najoštrije su osudili ubistvo britanskog vojnog atašea i najavili da će nastaviti borbu protiv terorizma i da neće dopustiti da se "ocrni slika Grčke u inostranstvu".

Vladin predstavnik Dimitris Repas saopštio je da će vlada nastaviti napore u borbi protiv terorizma, ali da je, "na žalost, neefikasnost u rezultatima - realnost".

Repas je odbacio navode iz intervjua nedeljnika "Pondiki" s jednim od autora izveštaja Kongresa i bivšim šefom CIA Džejmsom Velsijem, u kojem on tvrdi da grčka vlada zna ko su pripadnici "17. novembra" neuhvatljivog već 25 godina.


vesti po rubrikama

[an error occurred while processing this directive]


     


FastCounter by LinkExchange