[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 10. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


09. Jun 2000 16:59 (GMT+01:00)

Specijalni izveštači "Glasa javnosti": Grada Branković i Jovan Sekulić

 

Selektor Vujadin Boškov posle azijske turneje i dolaska u Belgiju na "Euro 2000"

Pesma Evrovizije

Da smo igrali sa Kinom, Južnom Korejom i Hong Kongom u Evropi, pobedili bismo sa 6 do 7 golova razlike

ANTVERPEN - Prva konferencija za novinare u hotelu "Ter elst" u mestu Edegen (35 kilometara od Brisela) i novi šou tajm našeg selektora Vujadina Boškova. Jako raspoložen odgovorao je na sva pitanja, kao i obično, tako da je teško bilo naslutiti odgovor.

Očigledno, pričao je opet ono što mu odgovara i mirno i lukavo skretao temu levo i desno. Uostalom, bolje je pustimo Boškova da priča…

Prvo pitanje odnosilo se na uslove u Belgiji i prvi odgovor je glasio:
- Teren je takav da bolji ne može da bude. Niko nam ne smeta, ne viče, ne galami, ne smeje se, stepen civilizacije je za desetku. Izvanredi i retki uslovi. Ja sam radio u Holandiji četiri godine, ali u Belgiji nisam.

Optimizam kapitena

Slovenci su podsetili plavog kapitena Dragana Stojkovića da je debitovao za reprezentaciju kad i njihov sadašnji selektor Srećko Katanec.
- Srećko i ja smo bili i ostali prijatelji. Videli smo se u Tokiju, na izvlačenju parova, a zatim čuli i telefonom. Pod njegovom komandom Slovenci su napravili veliko iznenađenje plasmanom na Evropskom prvenstvu i izbacivanjem odlične reprezentacije Ukrajine, što samo po sebi govori da poseduju i veliki kvalitet. Neće biti lako, ja im upućujem čestitke, ali se nadam da protiv nas neće napraviti iznenađenje.

Zatim je novinar "Rojtersa" upitao selektora Jugoslavije, da li je neko povređen.
- Ma ne, to su neki udarci, nisu tu hirurške povrede. Ali ovde je lepo vreme i to je najvažnije. Retko u Belgiji dva dana ne pada kiša, a mi radimo pod suncem. Dobro je za naše igrače što je tako, jer oni ne bi bili zadovoljni kada na primer, ne bi imali tople vode, ili trenirali na terenu bez trave.

Inostrani novinari su se interesovali da li će se azijska turneja negativno odraziti na igre u Belgiji.
- Ja nisam trčao, ja sam sedeo i gledeo utakmice pa bi bilo bolje da ste to pitali igrače. Ali nema veze, mogu da vam kažem da smo primljeni na kulturan način, tretirali su nas kao reprezentaciju visoke klase. Istina izgubili smo jednu utakmicu sa 4:2 što je katastrofa, ali je sve ostalo bilo u redu.

Jugoslovenski pojedinci su izvanredni, ali je kolektiv na azijskoj turneji omanuo.
- Ništa nije omanulo, samo se organizam naših igrača nije navikao na posebne uslove. Da smo protiv Kine, Južne Koreje i Hong Konga, igrali u Beogradu, bilo bi 6:0 ili 7:0.

Protiv Slovenije će se igrati u Evropi, replicirao je slovenački kolega.
- A, i ti si počeo da govoriš - obratio se sa smehom Boškov. - Gde je Katanec? Dogovorili smo se da ko da gol više i pobedi (glasan smeh). Slovenija je mala država, a veliki cilj. Znam, tamo igra sedam-osam igrača iz Austrije, ostatak iz Slovenije, više iz Maribora, nego Ljubljane. Treba nam i sreća. Bilo bi bolje da je to poslednja utakmica u grupi, a ne prva.

Za koga bolje?
- I za njih i za nas.

Mijatović cilja četvrtfinale

Predrag Mijatović takođe je morao da odgovara na mnogobrojna pitanja. Ono uvek najaktuelnije: Dokle Jugoslavija može na Evropskom prvenstvu?
- Imamo i kvalitet i volju i želju da napravimo rezultat, kojim će se u Jugoslaviji svi ponositi. Naravno, osnovni cilj je ulazak u četvrtfinale, a ako uđemo u među osam najboljih, onda je i normalno da nam je sledeći cilj još veći. Prvi meč igramo sa Slovenijom, i ne sviđa mi se što svi misle da ćemo ih lako pobediti. Mi jesmo favoriti, ali i znamo da u današnje vreme moraš da daš sve od sebe da bi trijumfovao. Ipak, kvalitet i iskustvo su na našoj strani.

Da li su jugoslovenski igrači stari, usledilo je novo pitanje.
- Naša ekipa je najiskusnija, taj kolega koji to pita mora da zna da je to naša prednost - obratio se Boškov Mišku Popoviću, koji je prevodio. - Naši igrači igraju u velikim klubovima iz raznih zemalja. Da li razumeš šta ja njemu objašnjavam.

Da li ste gledali Špance, Norvežane ili Slovence?
- Bili smo na drugom kontinentu i nismo videli ništa.

Da li vam je gospodin Nenković, nešto rekao pošto je posmatrao utakmicu Slovenija - Saudijska Arabija (2:0)?
- Meni - začudio se Boškov. - Ja ga nisam ni video. Ali dobićemo kasetu. Ona mnogo više kaže nego kada neko nešto priča.

Katanec kasete gleda sam bez prisustva igrača - ponovo su se uključili slovenački novinari.
- Ma ko će gledati sat i po utakmici na kaseti. To nema veze, mi ćemo samo videti kako se izvode korneri, neke kombinacije…

Morao je Boškov da odgovori i na pitanje: Ko može da osvoji Evropsko prvenstvo?
- Ako hoćete istinu, mogu svih 16 ekipa. A ja lično mislim da su evropskom tronunajbliži Holanđani, jer igraju kod kuće, i to je velika prednost. Faforit broj dva su Nemci. Nezgodni su kao fudbalska selekcija, znaju da trče i bore se kao ni jedna ekipa iako su na tehničkom planu malo pali.

Eto, to je bio Vujadin Boškov u prvom belgijskom obraćanju novinarima.

U subotu plavi protiv amatera Katalena

Na treningu u petak posle jednog žestokog duela sa Jokanovićem, Dejan Stanković se uhvatio za mišić i morao je ekspresno da izađe sa terena. Stavio je odmah led i očekuje se da neđe imati većih problema. To se nažalost, ne može reći za Ivana Dudića, debitanta u A reprezentaciji, koji je dobio udarac u članak i samo lagano trčao kraj terena.
- Ništa nije strašno - hrabri i sebe selektor Boškov. - Nećemo ništa da rizikujemo, biće spreman do meča sa Slovenijom.
U subotu u 18,30 sati reprezentativci Jugoslavije odigraće prijateljsku utakmicu protiv amatera Katalena, na terenu na kome ovih dana i treniraju. Ova utakmica će biti interesantna, između ostalog, i zbog toga što je Boškov najavio da će probati igrače iz srednjeg reda koji bi trebao da započnu meč protiv Slovenije 13. juna.

Na kapućinu sa Đorovićem, Nađom, Govedaricom i Saveljićem

Za vreme konferencije za štampu, na kojoj su učesnici bili naši najveći asovi: Dragan Stojković, Siniša Mihajlović i Peđa Mijatović, probrano društvo sedelo je u restoranu i razgovaralo, naravno o Evropskom prvenstvu. Uz kapućino, jedan do drugog Đorović, Nađ, Govedarica i Saveljić. Svako je imao svoje viđenje, svoje favorite, ali u jednom su bili složni...
- Naravno, učinićemo sve da na startu pobedimo Slovence jer je ta prva utakmica najvažnija - smatra Đorović.

Niša Saveljić dolazi iz Francuske, zemlje svetskog prvaka.
- Imaju strašan tim, možda bolji nego na Mondijalu. Oni igrači koji su pre dve godine bili mladi i perspektivni sada su prekaljeni fudbaleri sa velikim internacionalnim iskustvom. Zato mislim da su Francuzi najbliži tituli evropskog prvaka.

Albert Nađ je, opet, stigao iz Španije, baš kao i Đorović.
- Španci su ispratili svoje pulene bez ikakve dileme: ubeđeni su da im titula najboljeg u Evropi ovog puta neće pobeći. Selektor Kamačo ima silne muke da sputa njihov neodmereni optimizam. Ali to je izuzetno teško jer je čitava nacija u transu. Lično se ne plašim Španaca, mislim da mi sa njima uvek možemo da igramo egal i da nam povoljan rezultat u toj trećoj utakmici u grupi neće izmaći.

Pitali smo Nađa i ovo: Da li konačno zna koje mu je mesto u timu?
- Najbolje je da to kaže selektor Boškov. Istina je da sam igrao sve, tačno je da mogu da igram sve, ali svakako da bih voleo da znam gde je moje mesto u jugoslovenskoj fudbalskoj reprezentaiji. U početku mi je bilo važno da budem među 22 putnika, a sad naravno želim da igram. Očigledno samo Boškov zna da li će mi želja biti ispunjena - zaključio je Albert Nađ.


vesti po rubrikama

^sport

14:30h

Plavi rukometaši protiv Danske u revanšu baraža za SP u Francuskoj

14:35h

Velika seoba naših fudbalera u Španiji

14:55h

Jugoslovenski odbojkaši protiv "gaučosa" u okviru trećeg kola Svetske lige

16:59h

Selektor Vujadin Boškov posle azijske turneje i dolaska u Belgiju na "Euro 2000": Pesma Evrovizije

17:02h

U subotu na otvaranju EP, reprezentacija Belgije protiv Švedske

17:20h

Selektor Italije zamolio novinare da ne kritikuju reprezentaciju

17:34h

Dan pre prve utakmice reprezentacije Francuske na Euro 2000, protiv Danske, Zinedinu Zidanu, osećanja su pomešana

17:41h

Slovenija pridaje ogroman značaj utakmici sa Jugoslavijom

18:03h

Flamanski dnevnik

23:08h

Omladinci drugi

   


     


FastCounter by LinkExchange