[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 10. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


09. Jun 2000 16:38 (GMT+01:00)

Meteorolog Verica Gburčik o globalnoj promeni klime(2)

Četvrtini sisara preti nestanak

Petina Zemljana nema pristup zdravoj vodi za piće

BEOGRAD - Da je planeta Zemlja ljudskom neodgovornošću dovedena do kritične tačke, 5. juna, na Svetski dan zaštite životne sredine, upozorio je i Klaus Topfek, izvršni direktor Organizacije ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEP).

Ističući važnost Topfekove poruke svetu, mr meteorologije Verica Gburčik, naučni saradnik i savetnik Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja u Beogradu, kaže.
-Topfek u svojoj poruci naglašava da već sada 20 odsto ljudi na planeti nema pristup zdravoj vodi za piće, a polovina čovečanstva, zbog nestašice vode, nema odgovarajuće higijenske uslove. Vremenske nepogode širom sveta su sve češće i ekstremno jake. Degradacija tla se sve više povećava, a rapidni porast urbanizacije uzrokuje dalje ogromno aerozagađenje. Pre svega azotnim jedinjenjima koja uništavaju terestrijalne (u zemlji) i akvatične (voda) organizme. Sem toga, doprinosi i daljem globalnom zagrevanju atmosfere. U tom smislu, više od 80 odsto šuma je uništeno ili degradirano, dok je četvrtina životinjskih vrsta iz klase sisara pod ozbiljnim rizikom da nestane.

Biološka raznovrsnost je takođe alarmirajuća. Ribe u moru su ribolovom dovedene do tačke kada se postavlja pitanje mogu li se uopšte obnoviti...

Osećaju li svi delovi sveta ove posledice na isti način?
- Svi osećaju posledice, s tim što se na njih nadovezuju i lokalni problemi. Tako, urbane sredine u koje pre svega spadaju veliki gradovi, kakav je i Beograd, imaju svoju specifičnu lokalnu klimu koja je promenjena u odnosu na širu okolinu. I to, u srazmeri sa stepenom urbanizacije, industrijalizacije, saobraćaja... U gradovima je formiran takozvani efekat toplotnog ostrva u kojima se akumulira znatno više toplote. To se najviše oseća tokom letnjih noći kada betonske zgrade, asfalt, izračuju toplotu u atmosferu i time povećavaju ukupnu temperaturu na prostoru grada. Da bi se shvatilo koliko je to, pokazuje temperaturna razlika između urbane i ruralne sredine u rasponu i do deset stepeni.

Ima li drugih posledica na živi svet planete uzrokovanih promenom sastava atmosfere?
- Da, i to zbog oštećenog ozonskog omotača. No, da bi se razumeo ozonski omotač, prethodno treba objasniti šta je u stvari ozon. Ozon je stalni gas u sastavu atmosfere, gde je 10 odsto u troposferi (prizemnom delu zemlje), a ostalih 90 odsto u stratosferi na visini od 10 do 50 kilometara od tla. Tog ozona u stratosferi ima veoma malo i stvara ozonski zaštitni omotač. Vrlo je značajan jer deluje kao prirodni molekularni štit od prevelikih doza ultraljubičastog zračenja (UV zraci). No, emitovanjem jedinjenja hlor-fluor-karbonata (freoni, haloni) u atmosferu, došlo je do njegovog značajnog oštećenja. Na ukupno smanjenje ozona ne utiču samo ova jedinjenja, već i azotni oksidi, kao i gasovi "staklene bašte". Istina, proces njegovog razaranja je vrlo spor, ali to nam nije za utehu, pošto se ozon sporo i obnavlja.

Zorica Ostojić

( nastavlja se )


vesti po rubrikama

^društvo

16:38h

Meteorolog Verica Gburčik o globalnoj promeni klime(2): Četvrtini sisara preti nestanak

16:55h

Uoči junsko-julskog upisnog roka za brucoše u Srbiji

17:21h

Uoči junskog upisnog roka za srednjoškolce u Srbiji

18:13h

Kojadinović najavio povratak smenjene ekipe novinara

18:25h

Patrijarh Pavle u Hrvatskoj

18:35h

Republički Zakon o javnim preduzećima pod znakom pitanja

22:15h

Klis kod Novog Sada: Prve žene policajci

     


     


FastCounter by LinkExchange