[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 4. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


03. Jun 2000 16:51 (GMT+01:00)

Mini samit stranaka levog centra u Berlinu

U potrazi za trećim putem

BERLIN - Lideri 14 zemalja sveta složili su se u subotu na samitu u Berlinu o novom pristupu upravljanju globalnom privredom, "socijalnu odgovornost", da se do pune zaposlenosti i socijalne pravde u društvu može doći kombinovanjem tržišnih zakonitosti i sa regulativnom ulogom države.

Kako prenose svetske agencije, sastanak je završen usvajanjem zajedničke deklaracije koja poziva na slobodno globalno tržište, uz zadržavanje nadzorne uloge države.

Učesnici

Uz Šredera, na samitu su učestvovali premijeri Italije, Francuske, Kanade, Holandije, Novog Zelanda, Švedske, Portugala i Grčke - Đulijano Amato, Lionel Žospen, Žan Kretjen, Vim Kok, Helen Klark, Jeran Person, Antonio Gutereš i Kostas Simitis; te predsednici SAD, Argentine, Brazila, Čilea i Južne Afrike - Bil Klinton, Fernando de la Rua, Fernando Enrike Kardoso, Rikardo Lagos i Tabo Mbeki.

"Verujemo da tržišna privreda mora da deluje u kombinaciji sa socijalnom odgovornošću kako bi se stvorili uslovi za dugotrajan rast, stabilnost i punu zaposlenost", ističe se u završnom dokumentu samita.

Lideri stranaka levog centra tragaju za "trećim putem", sistemom koji bi pomirio socijalne vrednosti koncepta države blagostanja na jednoj, te savremenih društava Zapada, usmerenih na opštu globalizaciju i ukrupnjavanje kapitala na drugoj strani - a nasuprot ekstremima propalog istočnoevropskog socijalizma i eksploatatorskog kapitalizma.

Koncept "trećeg puta" pokrenuo je, inače, premijer Britanije Toni Bler na istovetnom skupu koji je krajem prošle godine održan u Firenci. On juče nije boravio u Berlinu zvanično zbog toga da bi proveo vreme sa nedavno rođenim sinom. Nezvanična govorkanja - koje je London demantovao - ukazuju, međutim, da je Bler u sukobu sa predstavnicima evropskih socijalističkih stranaka u ovoj grupi, po kojima je koncept britanskog premijera isuviše amerikanizovan.

Zbog toga što je imao razumevanja za Blerov model, na meti kritika levog krila njegove Socijaldemokratske partije našao se i kancelar Gerhard Šreder. Sam Šreder je pred samit rekao da mu nije cilj da premošćava razlike između američkog i evropskog pristupa, dodajući kako je "evropski model, koji teži većoj socijalnoj stabilnosti uz ekonomski rast, srednjoročno i dugoročno superioran nad američkim".

V. M.


vesti po rubrikama

[an error occurred while processing this directive]


     


FastCounter by LinkExchange