[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 4. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


03. Jun 2000 15:44 (GMT+01:00)

Vladika budimljanski Joanikije o takozvanoj "crnogorskoj pravoslavnoj crkvi" i Milu Đukanoviću, ugrožavanju hramova...

Falsifikovana autokefalnost

Upozorenje Vaseljenskog patrijarha da vlast u Crnoj Gori čini veliko zlo ukoliko podržava raspopa Dedeića, Milo Đukanović, izgleda, nije želeo da uzme u obzir

Sveti arhijerejski Sabor SPC prošle nedelje je potvrdio zabrinutost zbog anticrkvenog delovanja raskolničke grupe "autokefalaca" u Crnoj Gori koju čine svega četiri raščinjena sveštena lica, svrstana u red laika. Sabor je takođe protestovao i zbog podrške koju ovoj grupi pružaju separatistički nastrojene političke snage u ovoj republici.

To je bio povod da Njegovo preosveštenstvo vladika budimljanski gospodin Joanikije za "Glas javnosti" objasni političko-duhovni pritisak koji se vrši na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, jedinu kanonsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

Da li pozivanje na takozvanu autokefalnost Mitropolije crnogorsko-primorske ima neke istorijske osnove?
- To što se crnogorski "autokefalci" pozivaju na istoriju, nema nikakvog osnova jer jedno je istorija kojoj treba pristupati s naučne strane, a drugo su politički ciljevi koji ovde igraju presudnu ulogu. Pitanje autokefalnosti Mitropolije crnogorsko-primorske u nauci je povremeno tek usputno doticano, sve dok se savesni, i među naučnicima veoma cenjeni profesor Ljubomir Durković Jakšić nije posebno tim problemom pozabavio. Njegova studija na ovu temu je do sada poslednja reč nauke. On je kao poznavalac istorije crkve i njenog kanonskog poretka dokazao da osim privremenog proglašenja nije bilo nikakve autokefalije Mitropolije.

Policijsko-politička tvorevina

Ako bi neko zaključio da su svi koji se pojave na tim dedeićevskim manifestacijama po trgovima vernici, bio bi isuviše naivan i neupućen. Jednoj takvoj političko-policijskoj tvorevini kao što je "CPC" pravi hrišćani i vernici ne trebaju, njima su potrebne pristalice. Jedno je izaći na miting, a drugo primati lažno krštenje od raspopa koji je pod najtežim prokletstvom. Ljudi su ipak toliko svesni i savesni; zbog toga se malo ko pojavljuje na njihovim zaludnim molitvama, kaže vladika Joanikije.

Rektor Cetinjske bogoslovije

Episkop budimljanski Joanikije (kršteno ime Jovan Mićović) rođen je 22. aprila 1959. godine u Banjanima pored Nikšića. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a gimnaziju u Nikšiću, a diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Posle završetka studija i primanja svešteno-monaškog čina bio je starešina manastira Savine kod Herceg Novog, a potom i Cetinjskog manastira. Sada je rektor Bogoslovije "Sveti Petar Cetinjski" u Cetinju. Za episkopa budimljanskog izabran 1999. godine.

No, crnogorski "autokefalci" preko noći postadoše veliki stručnjaci za pitanje autokefalnosti Crkve i pored toga što ih Crkva kao božanska ustanova i Telo Hristovo uopšte ne zanima.

Kada se prvi put spominje autokefalnost Mitropolije crnogorsko-primorske?
- Važno je istaći sledeće: knjaz Nikola je proglasio Mitropoliju autokefalnom tek 1904. godine, kada je u Crnoj Gori bio samo jedan arhijerej - mitropolit Mitrofan Ban. Mitropolit je znao da je tim proglašenjem knjaz pripremao svoje krunisanje za kralja i da Crkva tim ambicioznim knjaževim potezom nije suštinski ništa dobila. Godine 1918. Mitropolija je već imala trojicu arhijereja, ali, njima na pamet nije padala nikakva autokefalija, niti su smatrali crkveno valjanim knjaževo proglašenje, nego su sva trojica usrdno i jednodušno radili na obnavljanju jedinstva Srpske patrijaršije. U tom pogledu su naročito zaslužni mitropoliti Mitrofan Ban i znameniti Gavrilo Dožić.

Šta mislite o vaskršnjoj čestitki predsednika Crne Gore Mila Đukanovića takozvanom mitropolitu "CPC" Mihailu i pismu koje je Đukanoviću uputio Vaseljenski patrijarh Vartolomej Prvi?
- U javnosti se protumačilo da je Vaseljenski patrijarh naknadno uputio pismo Đukanoviću, tek posle njegove vaskršnje čestitke Dedeiću i njegovoj "CPC". Radi se, međutim, o tome da je ovo značajno pismo mnogo ranije upućeno Đukanoviću. Gospodin predsednik je sa najvišeg mesta dobio zvaničnu informaciju o lažnom mitropolitu Dedeiću i njegovoj anticrkvenoj, bogoboračkoj družini. Očinsko upozorenje svetog patrijarha da vlast čini veliko zlo Pravoslavnoj crkvi i narodu ukoliko podržava raspopa Dedeića, Đukanović, izgleda, nije želeo da uzme u obzir.

Zašto je crnogorski predsednik ipak odlučio da čestita Dedeiću?
- Po mom mišljenju, rukovodio se isključivo političkim motivima. Na žalost, nije se zadržao samo na čestitanju, nego je zakoračio i dalje. Ograđujući se samo jednim "koliko ja razumem", on se osmelio da kaže kako su dedeićevci crkva koja ničim ne dezavuiše pravoslavlje. Sa ovim "koliko ja razumem" pokušao je da sakrije svoj trag, pošto već i te kako, u tvrdim čizmama, gazi prava Pravoslavne crkve i njenih najodgovornijih predstavnika.

Tekst i foto: PETAR PAŠIĆ


vesti po rubrikama

^intervju

15:44h

Vladika budimljanski Joanikije o takozvanoj "crnogorskoj pravoslavnoj crkvi" i Milu Đukanoviću

16:12h Dr Boško Mijatović o predlogu Centra za liberalno demokratske studije: Ima nade za Srbiju i Crnu Goru
17:27h Miroslav Ćosić, bivši novinar i urednik "Politike": Prodaja savesti
     


     


FastCounter by LinkExchange