[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 4. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


03. Jun 2000 17:43 (GMT+01:00)

U poljoprivrednom paketu i nova cena mleka?

Mleko "pojeftinilo" za 400 odsto

Pre četiri godine litar koštao 80, a sada oko 15 pfeniga

BEOGRAD - Nova cena mleka koja se mesecima proračunava u Vladi Srbije, još nije objavljena iako je aktuelna vlast obećala da će to učiniti do 1. juna.

U mlekarskoj industriji smatraju da će Vlada ipak morati da poljulja cenovnu "stabilnost", bar istovremeno sa donošenjem paketa novih cena pšenice, mesa i stoke. Nedeljko Šipovac, savezni ministar poljoprivrede, u nezvaničnim razgovorima najavio je da će se za nekoliko dana utvrditi cena pšenice, a time i ostalih osnovnih prehrambenih proizvoda.

Dnevno nedostaje 300.000 litara

Domaćem tržištu je neophodno oko 800 miliona litara mleka godišnje kako bi se namirile potrebe potrošača i konditorske industrije. U 1992. godini je proizvedeno 650 miliona, a 99. godine 100 miliona manje. Kada se to preračuna na dnevne potrebe, prošle godine je nedostajalo po 300.000 litara. To znači da toliko porodica dnevno ne može da kupi ni litar mleka.

Mlekari veruju da im ide u prilog i činjenica, koju priznaje i Vlada, da je situacija u mlekarstvu toliko zapuštena da se ne može više odlagati preduzimanje bilo kakvih, makar i pogrešnih mera.

Za poslednje skoro četiri godine cena mleka je korigovana dva puta, ali od toga je malu korist imala jedino primarna proizvodnja, a mlekare kao prerađivači nisu ništa dobile od tog kolača. Umesto korekcije cene mlekare, koje polovinu otkupljenih količina prerade u jeftino mleko, od nepuna četiri dinara u februaru ove godine dobile su subvenciju od 1,70 dinara po litru, ali, kako kažu, samo na papiru jer se neredovno isplaćuje.

Subvencija se u uređenim država daje iz budžeta kako bi se stimulisala proizvodnja, a u ovoj državi, kažu mlekari, da bi se pokrio deo gubitka. Ako se, ističu, opredele da polovinu mleka upakuju po ceni od četiri dinara, umesto bar po osam ili devet, po naopakoj logici ove vlasti mlekara napravi gubitak meren stotinama hiljada dinara, a za uzvrat se obeća da će joj u nekom vremenu biti nadoknađeno 1,70 dinara po litru.

Koliko je obezvređena cena mleka, najbolje ilustruje podatak da je 96. godine, kada je ono koštalo 2,90 dinara, to vredelo 0,80 maraka. Međutim ono jeftinije od 3,70 dinara za koje se u ranim jutarnjim satima treba izboriti, sada realno košta oko 15 pfeniga, a skuplje od 8,50 dinara je ispod 40 pfeniga. U poslednjem zahtevu mlekarska industrija je tražila da joj se odobri cena od 9 dinara, a ako bi ona bila realna i merila se sa nekadašnjom od 80 pfeniga, mleko bi trebalo da košta oko 18 dinara.

U mlekarama kažu da je sadašnja nestašica mleka "pesma" u odnosu na ono što potrošače, ako se ništa ne promeni, čeka na jesen.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:24h

Život u Podgorici za trećinu skuplji nego u Beogradu

17:43h

U poljoprivrednom paketu i nova cena mleka?

   


     


FastCounter by LinkExchange