[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 4. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


03. Jun 2000 17:24 (GMT+01:00)

Život u Podgorici za trećinu skuplji nego u Beogradu

Plaćaju, ali i imaju

U radnjama u Srbiji uglavnom nema roba po kontrolisanim cenama

BEOGRAD - Prema podacima koje su nedavno objavili podgorički stručnjaci, cene su u toj republici, u odnosu na cene roba i usluga u Srbiji, u proseku više skoro za trećinu.

Duplo veće plate
Prosečna plata u Crnoj Gori je u aprilu bila 185 maraka, dok je u Srbiji, prema navodima G17, ona iznosila 88 maraka. Ta razlika takođe je jedan od razloga što su cene u drugoj republici više za trećinu, ali su i crnogorski građani zbog veće kupovne moći spremni da robu skuplje plate.

Komora traži skidanje rampi
Pre nekoliko dana u Privrednoj komori Jugoslavije iza zatvorenih vrata su se sastali članovi Upravnog odbora Komore i razgovarali o blokadi robnog i platnog prometa između Srbije i Crne Gore. Veći broj članova te privredne asocijacije zalagao se, kako "Glas" nezvanično saznaje, za hitno ukidanje tih mera i odluka od strane srpskih vlasti. Dogovoreno je da posebna komisija tog tela tokom nedelje, koja upravo ističe, sastavi pismo i uputi ga vladama dve federalne jedinice u kome će tražiti da se ukine blokada.

Tako na primer litar mleka, čija je cena pod kontrolom u obe republike, u Podgorici staje 0,33 marke, a u Beogradu 0,21, kilogram mesa je u crnogorskoj prestonici 4,32 marke za pileće, a u srpskoj 4,16, dok je kilogram junetine u Podgorici 9,21, a u Beogradu 6,62 marke.

Razlike su i kod jestivog ulja, čija je cena u Beogradu pod "kontrolom" države i zvanično staje 0,64 marke po litri, odnosno 1,33 do 1,55 maraka koliko je stvarno na tržištu. U Podgorici cena ulja je slobodna i iznosi 1,68 maraka. Kontrolisana cena šećera u Srbiji je 0,35 maraka po kilogramu, ali se uglavnom kupuje po tržišnoj ceni od 65 pfeniga, dok je u Podgorici maloprodajna cena šećera od 0,95 do 1,05 maraka.

Jaje u Podgorici staje 0,2 marke, dok je u Beogradu 0,13. Cene kozmetike i voća iz uvoza, iste su u oba grada.

Osim ovoga, razlike su i u obimu direktne kontrole cena, te tako u Crnoj Gori država određuje cene hleba, mleka, struje i komunalija, a u Srbiji još i brašna, ulja i šećera.

Stručnjaci smatraju da je Podgorica skuplja iz više razloga, , ali je presudna blokada robnog prometa između dve federalne jedinice.

M. Dapčević


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:24h

Život u Podgorici za trećinu skuplji nego u Beogradu

17:43h

U poljoprivrednom paketu i nova cena mleka?

   


     


FastCounter by LinkExchange