[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 4. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


03. Jun 2000 16:41 (GMT+01:00)

Dr Miodrag Đorđević, Centar za naučni rad KBC "Bežanijska kosa"

Nasleđe najveći krivac za pojavu raka

Odgovorni su i starost, pušenje, loša ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, psihostres...

Poslednja je prilika da naša zemlja, ukoliko ne želi da za dve decenije ima dvostruko više godišnje novootkrivenih slučajeva obolelih od karcinoma, u potpunosti razvije preventivnu zaštitu od ove opake bolesti.

Ovo je poruka sa 14. kongresa lekara otadžbine i dijaspore (održava se u beogradskom Centru "Sava") našeg eminentnog onkoepidemiologa profesora dr Miodraga Đorđevića, iz Centra za naučni rad KBC "Bežanijska kosa", koji je gotovo ceo svoj radni vek posvetio istraživanju ove teško izlečive bolesti.

Istražujući prirodu različitih oblika zloćudnih tumora dr Đorđević je sa saradnicima došao do još nekih zanimljivih zapažanja koja su Evropsko udruženje za prevenciju kancera navela da njegovoj ustanovi, povodom predstojećeg jesenjeg kongresa u Mastrihtu (Holandija) upute poziv za predsedavajućeg sesije.

Opasna ozonska rupa

Ovih dana se nad gotovo celom Evropom nadvila ogromna ozonska rupa. Zahvaljujući njoj izgubljen je neophodan filter, tako da do zemlje sada bez problema prodiru, sem ultraljubičastih i ultravioletnih zraka, još i veoma opasna kosmička i gama zračenja, upozorava dr Đorđević. Zbog ovakve situacije obaveza gradskih zavoda bi bila da pored postojećeg meteorološkog izveštaja, oni daju izveštaj o ozonskim rupama koje bi u priličnoj meri pomoglo stanovništvu da se zaštiti od opasnog izlaganja suncu.

O čemu se zapravo radi, objašnjava dr Đorđević:
- Pozvani smo da predsedavamo sesiji - prevencija i rano otkrivanje kancera debelog creva. Prihvatili su i našu definiciju malignih oboljenja po kojoj rak predstavlja posledicu interreakcije spoljnih i unutrašnjih faktora rizika na nivou ćelije. Šta se to dešava na nivou ćelije? U ovakvom procesu stvara se DNK kancerogeni kompleks, koji većina stanovništva inače ima u sebi. Ali, da bi se on deaktivirao i došlo do oslobađanja onkogena, u životu jednog čoveka mora da postoji veliki psihostres ili virusna infekcija. Međutim, to još ne znači pojavu raka. Da bi se rak i pojavio, mora doći do pada imuniteta ili do poremećaja metaboličkih ispravljača (enzima) i to u jednom podužem vremenskom intervalu - od tri do 15 godina.

Povodom kancera, prisutne na Kongresu je posebno zainteresovala originalna ideja dr Đorđevića o, po ugledu na Mendeljejev sistem, formiranju biološkog periodnog sistema faktora rizika.

- Reč je o normalnom nastavku Mendeljejevog sistema, objašnjava naš sagovornik, odnosno prelaz sa neorganskog na organski sistem. Ovaj periodni sistem sadrži sedam grupa rizikofaktora gde se na prvom mestu nalazi nasleđe. Danas se pouzdano zna da 17. i 22. hromozom nose više gena odgovornih za pojavu raka. Na drugom mestu svrstani su hormoni naročito bitni za ženu. Hormonski sistem je poput simfonijskog orkestra kojim diriguje hipofiza. Kada se dogodi da neko ispadne iz ovog hormonskog sklada, to je jasan znak da se nešto u telu žene događa.

U daljem nizu za pojavu kancera odgovorni su metabolički ispravljači (enzimi), ćelijski i humoralni (tečnost u organizmu) procesi, starost populacije, loše navike (pušenje, loša ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, psihostres), i na kraju kancerogene materije iz spoljašnje sredine poput hemijskih elemenata (teški metali) koji su se ove godine našli u Tisi i Dunavu, hemijska jedinjenja kojih je posle bombardovanja sve više, zatim mutirani virusi, kao i radioaktivno zračenje iks i gama zraka. Svi ovi pobrojani elementi na nivou ćelije ulaze u interreakciju i obrazuju tumor.

Stoga je i veoma važno što pre obrazovati dispanzere i slične ustanove koji pre svega treba da otklanjaju koliko god mogu riziko faktore, ali i da bolest što ranije dijagnostikuju. Ako to ne uradimo sada, za dvadeset godina će biti kasno, upozorava ovaj stručnjak, jer ćemo tada imati blizu 70.000 godišnje novoobolelih i oko 300.000 od raka bolesnih.

Z. Ostojić


vesti po rubrikama

^društvo

16:41h Dr Miodrag Đorđević: Nasleđe najveći krivac za pojavu raka
17:06h

Konferencija "Prava i status manjina u zemljama bivše SFRJ"

17:39h Podgorica: Mitropolija traži da država vrati Bogorodicu Filermosku
18:03h Tivat: Prijavi komšiju nelegalno priključenog na vodovodnu mrežu i dobićeš 100 maraka
23:17h Nove legitimacije MUP-a Srbije
23:18h Obavezna zamena oružnog lista
23:37h Sahranjen Nikola Burzan
     


     


FastCounter by LinkExchange