[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 3. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


02. Jun 2000 16:47 (GMT+01:00)

Beč odbio "tajni plan" partnera u EU za ukidanje sankcija

Šisel neće pod nadzor Brisela

Uslov za "skidanje" kazni bio dolazak grupe "verifikatora" koji bi kontrolisali ponašanje austrijske vlade

BEČ (Beta) - Austrijski kancelar Volfgang Šisel odbio je ponudu 14 partnera u EU za ukidanje bilateralnih sankcija, koje su te države uvele protiv Austrije zbog učešća desničarske Slobodarske stranke (FPO) u novoj vladi.

Ministarkin predlog

Predlog o međunarodnom nadzoru potekao je od ministra inostranih poslova Austrije Benite Ferero-Valdner, koja je na proteklom samitu EU svojim kolegama zvanično predložila mehanizam za nadzor rada austrijske vlade. Ona je predložila da jedna komisija nadgleda rad vlade, i da njen izveštaj dovede do ukidanja sankcija. Tom prilikom je istakla i kako je zvanični Beč otvoren za sva rešenja, ali se sada pokazalo da kancelar ne deli mišljenje svoje ministarke.

Prema pisanju bečkog dnevnika "Standard", jedan izaslanik 14 država članica EU predložio je austrijskom kancelaru tajni plan za ukidanje sankcija. Kako dnevnik saznaje, plan je sadržao predlog da jedna grupa osoba narednih meseci nadgleda razvoj situacije u Austriji i ponašanje vlade; ukoliko bi izveštaj te grupe bio pozitivan, najverovatnije do kraja francuskog predsedavanja EU, krajem ove godine, trebalo je doći do formalnog ukidanja sankcija.

Predlog 14 partnera u EU organizovan je od strane predsedavajućeg "petnaestorice", Portugala, i, prema pisanju "Standarda", pre nekoliko dana predočen je Šiselu. Međutim, kancelar je odbio ponuđeni predlog, piše list, ne navodeći svoje izvore.

Nakon negativnog odgovora zvaničnog Beča razočarenje je veliko u onim zemljama EU koje su se posebno zalagale za izlazak iz krize - Danskoj, Finskoj, Luksemburgu i Španiji. Tako je, prema pisanju "Standarda", danski premijer Paul Nirup Rasmusen, zbog razočarenja reakcijom Šisela, najavio obustavljanje svog angažmana oko ukidanja sankcija Austriji.

Ovim negativnim stavom Šisel je izbrisao i poslednji tračak nade, da bi sankcije uskoro mogle biti ukinute. Naime, zvaničan Beč zalagao se proteklih meseci za ukidanje kaznenih mera do kraja predsedavanja Portugala, znajući da će sa Francuzima, koji preuzimaju ulogu vodeće države EU krajem ovog meseca, to mnogo teže ići.


vesti po rubrikama

[an error occurred while processing this directive]


     


FastCounter by LinkExchange