[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 3. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


02. Jun 2000 17:45 (GMT+01:00)

Drugi pišu: The Washington Post

Pod suncem Zapada

Državni funkcioneri govore o priključenju Evropskoj uniji, dok u to isto vreme cvetaju korupcija i crna berza

Tokom toplih prolećnih noći, dok dokoni Crnogorci šetaju svojom sumornom prestonicom, oko ponoći u zabačenom kafiću možete ugledati visoku priliku u farmerkama i jakni od prevrnute kože. Većina prolaznika gotovo da i ne primećuje predsednika Mila Đukanovića, okruženog trojicom diskretnih telohranitelja, kako u društvu supruge Lidije ispija bezalkoholno piće i ćaska sa prijateljima. Opušten i smiren, ne izgleda kao čovek koji je svoju republiku spasio sa ivice ambisa. Ali, jeste.

Pre godinu dana, dok su NATO bombe padale na Jugoslaviju, izgledalo je da je ovaj deo zemlje spreman da eksplodira. Bombardovanje je prevashodno bilo usmereno na Srbiju, većeg partnera Crne Gore u jugoslovenskoj federaciji, i produbilo je jaz između zapadnjački orijentisanog Đukanovića i predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića. Ali, i Crna Gora je bila na meti NATO, pa su mnogi njeni građani bili besni na Zapad.

Evropski i američki funkcioneri strahovali su da će Milošević pokušati da raspiri neslogu u Crnoj Gori i sruši Đukanovića.

Međutim, izgleda da su Đukanovićeve pozicije danas jače nego ikada, a njegovi planovi da svoju republiku okrene prema Zapadu brzim tempom grabe napred, tvrde ovdašnji i strani eksperti. U poslednjih nekoliko meseci, Crna Gora je uvela nemačku marku kao valutu i ova drsko hrabra ekonomska mera razbesnela je Miloševića.

U znak odmazde, Milošević je uveo blokadu između Srbije i Crne Gore, ali je Đukanović uspeo da izbegne većinu njenih posledica, delimično zahvaljujući velikodušnoj i uglavnom bezuslovnoj pomoći Zapada. Pošto su Đukanovićeve pozicije sigurnije, SAD i njihovi saveznici počinju da ukazuju na Crnu Goru kao na balkanski svetionik i uzor kako treba razvijati tržišnu ekonomiju koja će podstaći političke promene i u drugim delovima regiona.

Ako Crna Gora bude prosperirala pod suncem Zapada - i uz finansijsku pomoć Zapada, uključujući 55 miliona dolara koliko će ove godine dobiti od SAD - možda će njeni tvrdoglaviji susedi ugledati tu svetlost, bar tako razmišljaju zapadni krugovi.

Đukanović je u jednom nedavnom intervjuu izgovorio ono u šta veruje sve veći broj ovdašnjih ljudi: po svoj prilici, on će uspeti da nadživi Miloševića i biće tu da obezbedi budućnost Crne Gore kada jugoslovenskog lidera više ne bude. Možda najveći izazov sa kojim se Đukanović suočava jeste kako da preoblikuje Crnu Goru u skladu sa zapadnim imidžom. Crna Gora je zemlja protivrečnosti, mesto na kome državni funkcioneri govore o priključenju Evropskoj uniji, dok u to isto vreme cvetaju korupcija i crna berza.

Ulice su pune "BMV"-a i drugih skupih automobila, iako je prosečna mesečna plata samo oko 75 dolara. Strani investitori maštaju o hotelima punim turista na spektakularnoj stenovitoj jadranskoj obali, ali je ono malo poslovne privatizacije koja je dosad izvršena bilo ograničeno uglavnom na ljude povezane sa vlašću.

Đukanović kaže da mu je potrebna dodatna pomoć Zapada kako bi sprečio da blokada ne nanese još veću štetu Crnoj Gori. Pomoć Zapada takođe se koristi da bi se osujetile posledice krajnje zamršenog državnog budžeta Crne Gore i ekonomskog sistema. Pored 55 miliona dolara koliko će SAD dati Crnoj Gori ove godine, biće takođe obezbeđene garancije države privatnim investitorima.

EU planira da pošalje oko 36 miliona dolara u vidu slične direktne finansijske podrške, a očekuje se da će izdvojiti još 45 miliona dolara za izgradnju novog mosta i auto puta u Podgorici. Ono što, međutim, brine ovdašnje eksperte jeste činjenica da uglavnom bezuslovna pomoć Zapada neće biti veliki podsticaj Đukanoviću da raskine sa crnogorskom tradicijom protežiranja. Od novca koji stiže iz zapadnih zemalja finansiraju se ne samo mostovi i tuneli, već isplaćuju i penzije i druge olakšice, što Đukanoviću, kako neki tvrde, omogućava da nastavi da velikodušno pomaže onima koji imaju veze.

Prema tvrdnji američkih funkcionera, Đukanović postiže napredak u preobličavanju svoje u tradiciju ogrezle republike, ali tehnički eksperti prate situaciju i savetuju ga, tako da će verovatno biti postavljani novi uslovi kako se iznos pomoći Crnoj Gori bude povećavao. Eksperti, međutim, kažu da važan strateški položaj Crne Gore navodi Zapad da bude nešto manje sitničav prema Đukanoviću i njegovoj politici nego što bi bio da su okolnosti drugačije.

Prevela J. P.


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Vozilo naletelo na minu kod Prištine, poginula dva Srbina

15:20h

Manuel: Hladnokrvna i planirana ubistva Srba na Kosovu

15:30h

Život u Leposaviću, na severu Kosmeta

15:45h

Ivica Dačić u poseti SNP u Herceg Novom

15:50h

Ko je ovaj čovek: Srđa Božović

16:00h

Posle akcije "Odbrana univerziteta" ispred Filozofskog fakulteta, još jedan akademik u Otporu

16:15h

Spontano okupljanje građana posle privođenja otporovaca

16:20h

Da li je realno očekivati ujedinjenje srpske opozicije?

16:30h

Čelnici opozicije dogovorili izradu jedinstvene izborne liste

16:45h

U subotu Vanredna skupština SNS-a u Banjaluci

16:55h

Poruka gradonačelnika osam gradova iz Srbije i Crne Gore

17:10h

Novi Sad: Jedinstvena opozicija Vojvodine

17:20h

SZP: Počinje kampanja

17:45h

Drugi pišu: The Washington Post - Pod suncem Zapada

18:25h

Novinari izbačeni iz Skupštine Srbije

22:12h

Policija u sedištu Helsinškog odbora za ljudska prava

22:23h

Gradski odbor JUL-a Novog Sada predložio: Miloševiću Orden narodnog heroja

22:38h

Tužilac Karla del Ponte: NATO je "nevin"

     


     


FastCounter by LinkExchange