[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 3. jun 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

   
 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


02. Jun 2000 16:30 (GMT+01:00)

Čelnici opozicije dogovorili izradu jedinstvene izborne liste

Samo SPO neće na izbore

Pribićević: Ne postoje minimalni uslovi za održavanje fer i demokratskih izbora. Sledi dogovor s demokratskim strankama u Crnoj Gori o "koordinisanom nastupu" na saveznim izborima

BEOGRAD - Demokratska opozicija učestvovaće na onim izborima koji koji budu raspisani u Srbiji. Kako važeći izborni zakon za lokalne izbore daje istinske šanse samo udruženoj opoziciji, obavezujemo se da će se neodložno pristupiti izradi jedinstvene izborne liste za lokalne izbore.

Kako se savezni izbori održavaju po drugačijem izbornom zakonu nego lokalni, opozicija se obavezuje da na osnovu nepristrasne analize upotrebi model nastupa na tim izborima koji joj daje najviše šansi za pobedu, i da se odmah pristupi obrazovanju izbornih lista po tom modelu.

Takođe, predstavnici opozicije iz Srbije odmah će stupiti u kontakt s demokratskim strankama Crne Gore i početi dogovore o koordinisanom nastupu na saveznim izborima.

Dogovoreno je da se i dalje zahtevaju izbori na svim nivoima kao i demokratski uslovi izlaska na izbore, zaključeno je u petak na sastanku udružene opozicije u sedištu Demokratskom centru, čiji je domaćin Koalicija Vojvodina.

Za ovu odluku nije glasao samo SPO jer, prema rečima Ognjena Prebićevića, savetnika Vuka Draškovića, izborne liste ne treba praviti pre nego što se raspišu izbori.

- SPO smatra da u ovom trenutku ne postoje minimalni uslovi za održavanje fer i demokratskih izbora. Ovo je pogrešan korak od kojeg će korist imati samo Milošević koji tek sad neće imati nikakvog obzira prema opoziciji. Trebalo bi da nastavimo borbu za izborne uslove i, tek kad postignemo minimum fer uslova, da sastavimo izborne liste. Inače, SPO se i dalje zalaže za jedinstvo opozicije i ponašaćemo se u skladu s potpisanim dokumentom od 10. januara - rekao je Prebićević, dodajući da je zanimljivo da su se za izbore zalagali najviše oni koji su ih bojkotovali 1996. godine.

Čelnici opozicije prihvatili su i predloge Otpora za formiranje mreže građanske samoodbrane zbog sve češćeg napadz vlasti na nedržavne medije, aktiviste Otpora, opozicione stranke, građane... Mreža pre svega podrazumeva informacioni sistem koji bi prikupljao, obrađivao i usmeravao informacije o represiji kao i mehanizme odbrane i podrške koji uključuje i fizičku zaštitu. U mreži solidarnosti učestvovaće sve opozicione stranke sa svojim lokalnim odborima, predstavnici medija, nevladinih organizacija, ali i građani.

- Lideri opozicije prihvatili su bez razmišljanja naš predlog da se krene u široku građansku neposlušnost na svaku novu meru represije vlasti. Predložili smo da angažuju sve svoje odbore, skupštine u gradovima gde je opozicija na vlasti, kao i da se s time krene odmah, od danas, da ne ostane sve na verbalnoj podršci - izjavio je Vladimir Pavlov, aktivista Otpora, po završetku sastanka.

B. VOJNIĆ


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Vozilo naletelo na minu kod Prištine, poginula dva Srbina

15:20h

Manuel: Hladnokrvna i planirana ubistva Srba na Kosovu

15:30h

Život u Leposaviću, na severu Kosmeta

15:45h

Ivica Dačić u poseti SNP u Herceg Novom

15:50h

Ko je ovaj čovek: Srđa Božović

16:00h

Posle akcije "Odbrana univerziteta" ispred Filozofskog fakulteta, još jedan akademik u Otporu

16:15h

Spontano okupljanje građana posle privođenja otporovaca

16:20h

Da li je realno očekivati ujedinjenje srpske opozicije?

16:30h

Čelnici opozicije dogovorili izradu jedinstvene izborne liste

16:45h

U subotu Vanredna skupština SNS-a u Banjaluci

16:55h

Poruka gradonačelnika osam gradova iz Srbije i Crne Gore

17:10h

Novi Sad: Jedinstvena opozicija Vojvodine

17:20h

SZP: Počinje kampanja

17:45h

Drugi pišu: The Washington Post - Pod suncem Zapada

18:25h

Novinari izbačeni iz Skupštine Srbije

22:12h

Policija u sedištu Helsinškog odbora za ljudska prava

22:23h

Gradski odbor JUL-a Novog Sada predložio: Miloševiću Orden narodnog heroja

22:38h

Tužilac Karla del Ponte: NATO je "nevin"

     


     


FastCounter by LinkExchange